El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: octubre 2009

Fa poc ha estat llançada la nova versió del processador de textos AbiWord (2.8.0) amb moltes novetats (en especial per treballar en grup).

AbiWord forma part del paquet GNOME Office, com el full de càlcul Gnumeric. Les novetats que incorpora aquesta nova versió fan d’aquest programa una bona alternativa als ja coneguts Microsoft Office i Open office.


(més…)

Activeu les estadístiques d’usuari a Ubuntu per tal que es veja que som molts usuaris que fem servir el català!!.

Per fer-ho, aneu a Sistema > Administració > Fonts de programari. Allà aneu a la pestanya Estadístiques i marqueu la casella “Tramet estadístiques”:

tramet-estadistiques

Degut a que molts usuaris desconeixen que és el programari lliure, i sovint tendeixen a pensar que és programari gratuït, he decidit fer aquest post explicant les principals diferencies entre: Free Software, Freeware, Shareware i Adware.

(més…)

Amb Ubuntu s’instal·la tot un seguit de programari bàsic que, en principi, hauria de ser suficient per a qualsevol usuari normal. Com sempre, però, la instal·lació per defecte no inclourà programari privatiu (bé, allò que coneixem com “privatiu” en tota regla). A més, igual alguns dels programes instal·lats poden no agradar-nos.

Per tant, els paquets que us recomanaria un cop instal·lat Ubuntu són els següents. Els podreu trobar tots al Centre de programari de l’Ubuntu, al menú Aplicacions:

  • ubuntu-restricted-extras – inclouen flash i tot un seguit de còdecs propietaris que permetran visualitzar qualsevol peli o sentir qualsevol àudio (excepte aquells de format super-ultra-privatiu com els de l’iTunes)
  • vlc – bàsicament és un reproductor super-potent que ho reprodueix gairebé tot (és un programa que jo sempre recomane a totes les plataformes)
  • pidgin – si no us agrada l’empathy, sempre podeu tornar al clàssic pidgin (molts veuen pidgin molt més potent)
  • banshee – sembla que properes versions d’ubuntu ja no inclouran rhythmbox i el substituiran per banshee (encara no és segur), podem anar acostumant-nos
  • virtualbox – el programa de virtualització de sistemes operatius, la versió lliure us funcionarà bé i la trobareu als repositoris

Altre programari que no es troba als repositoris i que també em sembla interessant:

  • Skype – no cal que explique res, tots ja coneixereu aquesta aplicació
  • Chromium browser – el navegador de Google
  • Opera – repositori que inclou aquest navegador
  • Yo Frankie! – un joc genial, amb bons gràfics, lliure i fet amb Blender
  • PlayDeb – un repositori on trobareu una quantitat molt gran de jocs (els millors jocs lliures per a GNU/Linux, incloent el Yo frankie!)
  • Repositori ricotz – inclou les darreres versions de docky, l’escriptori gnome-shell i inkscape
  • Repositori weyland – per evitar l’anomenat “backfill” amb targetes gràfiques ati i el controlador fglrx

Quins altres repositoris o programari recomanaríeu?

Avui 29 d’Octubre, ha estat alliberada la versió final de l’Ubuntu 9.10, jo personalment he vist des de la Beta com ha anat creixent, i es impressionant veure la bona feina que fa aquesta gent. Per actualitzar a la nova versió heu de clicar al vostre teclat: ALT+F2 i escriure: update-manager -d (això no sempre és necessari, és molt possible que al accedir al gestor d’actualitzacions ja surti la opció d’actualitzar)
Desprès haureu d’acceptar algunes substitucions de configuracions i ja tindreu el nou Ubuntu 9.10 instal·lat al vostre ordinador. Per qualsevol dubte a l’hora de fer l’actualització recordeu que us podeu adreçar al nostre fòrum.

Si prefeiu una instal·lació des de zero, ja es poden descarregar les imatges ISO.
(més…)

Com ja hem anat avançant en diverses anotacios, avui ha estat alliberada la versió definitiva d’Ubuntu 9.10 (Karmic Koala), una de les distribucions de GNU/Linux més populars actualment. Per a poder-vos instal·lar aquesta versió definitiva, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/releases/karmic/

Kubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/kubuntu/karmic/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/karmic/release/

Mythbuntu: http://cdimage.ubuntu.com/mythubuntu/releases/karmic/release/

UbuntuStudio: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntustudio/releases/karmic/release/

Edubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/releases/edubuntu/

Volia aprofitar aquesta anotació per fer una revisió/valoració d’algunes de les principals característiques que porta aquesta nova versió. Podeu trobar la llista completa a la pàgina de característiques d’Ubuntu 9.10.

  • Temps d’arrancada millorat. Amb Ubuntu 9.04, el sistema ja engegava molt més ràpid que amb Ubuntu 8.10, i en la nova versió que acaba de sortir encara és més ràpid. No sé si s’arriba a la promesa dels 10 segons de temps d’arrancada (perquè els meus ordinadors no són massa nous, potser amb equips més actuals sí que s’hi arriba), però la veritat és que es nota. De tota manera, el que sí trobo espectacular és el temps d’aturada, que ara és de l’ordre dels 5 segons. Mai no he entès per què els ordinadors triguen tant a aturar-se, i amb Ubuntu 9.10 es demostra que el temps d’aturada es podia millorar molt.
  • Nou Splash d’arranc. El tema d’arranc, sense ser una meravella, és molt més modern i agradable que en versions anteriors.
  • Grub 2. A partir d’Ubuntu 9.10, el gestor d’arranc ja és Grub 2. En principi, la diferència no es nota massa (més aviat, molt poc), però Grub 2 permetrà l’utilització de temes que faran molt més agradable la pantalla per a escollir el sistema operatiu d’arranc.
  • Gnome 2.28. Per sí sol, aquesta nova versió de l’entorn d’escriptori Gnome ja aporta moltíssimes novetats a Karmic Koala. Podeu veure’n un resum a l’anotació on anunciàvem el seu alliberament. A més, podreu provar Gnome Shell (encara en versió de desenvolupament), la base del proper Gnome 3.0.
  • KDE 4.3. Si utilitzeu Kubuntu, tindreu la versió 4.3 de l’entorn d’escriptori KDE, que porta moltes millores en funcionalitats i estabilitat respecte de la 4.2. Podeu veure la revisió que en van fer a SomGNU.
  • Ubuntu Software Center. Aquest programa, que substitueix l’opció “Aplicacions>Afegeix i Elimina…” ha estat una mica controvertit. Sobretot, perquè al principi se li va dir “Ubuntu Store”, i el nom no va agradar massa. La veritat és que de moment sembla només un rentat de cara de l’aplicació antiga. Caldrà veure com evoluciona.
  • Ubuntu One. A Karmic, aquest programa ja vé instal·lat de forma predeterminada. La veritat és que, malgrat que a Jaunty jo ja el tenia instal·lat, no l’utilitzava. Tot i això, crec que és un programa molt interessant.
  • Nova arquitectura per a targetes gràfiques Intel. Amb el nou mètode d’acceleració UXA, s’ha millorat el rendiment d’aquestes targetes gràfiques.
  • Ext4 de forma predeterminada. A Jaunty era opcional, però a Karmic ja serà l’opció predeterminada per a les particions. La veritat és que es nota la millora de rendiment que aporta respecte d’ext3.
  • Empathy en comptes de Pidgin. Com a programa de missatgeria instantània, Empathy ha substituït Pidgin en la instal·lació inicial. Poc després de saber-se aquesta notícia, Pidgin va anunciar el seu suport per a vídeoconferència
  • Palimpsest. No s’ha parlat massa d’aquest nou programa, que ens permet gestionar els nostres discos de manera fàcil i eficient. El trobo un dels grans encerts d’Ubuntu Karmic. A més, t’avisa si un dels teus discos fa la pinta que està a punt de passar a millor vida (a mi ja m’ha avisat en un dels discos durs, i ja estic pensant en canviar-lo).
  • Aspecte gràfic. Les icones que porta Karmic s’han millorat força respecte de Jaunty, s’ha modernitzat l’àrea de notificació, i s’ha modificat el color de les vores de les finestres, enfosquin-lo força.
  • Versions actualitzades del programari. Qui s’instal·li Ubuntu Karmic Koala podrà gaudir de les versions més actuals dels programes, com per exemple OpenOffice.org 3.1.1, Firefox 3.5.3, Gimp 2.6.7, etc.

A més de tot això la “sensació” (com dic, és només una sensació personal i no ho he pogut comprovar, per això no ho he posat com una característica més) que la bateria del portàtil em dura força més amb Ubuntu Karmic que amb Jaunty. Algú que hagi utilitzat els dos sistemes en portàtils ho pot confirmar o desmentir?

Per últim, volia comentar que a Phoronix ja s’ha fet algunes proves de rendiment amb alguna versió de desenvolupament que hi ha hagut fins ara. Ubuntu Karmic Koala ha mostrat una certa millora de rendiment respecte de Jaunty en Netbooks i ha donat un rendiment considerablement millor que FreeBSD en un equip “normal”. Cal tenir en compte també una última comparativa, on s’ha detectat un pitjor rendiment que Jaunty en equips antics. Si bé en aquesta última comparativa cal tenir en compte que s’està comparant una versió madura (Jaunty), que ha anat tenint actualitzacions que la poden haver millorat en els últims mesos, amb una versió quasi-definitiva (Karmic) que encara ha d’acabar de madurar.

En general, tinc la sensació que Karmic Koala serà una molt bona versió, com ja ha estat la Jaunty Jackalope (no tinc la mateixa opinió d’Intrepid Ibex, on crec que el rendiment del sistema era una mica baix). Per l’experiència que he tingut fins ara amb les diverses versions de proves (tant en màquines virtuals com en el meu Netbook), es comporta millor que Ubuntu 9.04, i les noves característiques són força interessants. En Ubuntu, a l’igual que en la majoria de distribucions, com que el temps que passa entre les respectives versions és força baix (6 mesos) no acostuma a haver-hi diferències espectaculars entre una versió i una altra (com sí passa en altres sistemes operatius, que es canvien cada x anys). Crec que les novetats d’aquesta versió són prou interessants, i permeten seguir avançant en el bon camí.

Doncs això, tal com deien els calendaris oficials, avui a estat llançada aquesta nova versió per part de Canonical en tots els seus formats: Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Studio, Mythbuntu, i les versions per  a netbooks i servidors.

(més…)

Amb la nova versió d’Ubuntu, la Karmic Koala, l’opció de la variant valenciana serà per primera vegada accessible d’una manera relativament senzilla. Des de Softcatalà s’ha fet una tasca molt important per incorporar aquesta variant al GNOME: així, a Ubuntu Karmic ja és possible canviar la variant al valencià.

Això encara està en desenvolupament, la idea seria tindre-ho llest per a la propera Ubuntu LTS, la Lucid Lynx 10.04 que es publicarà a l’abril de 2010. Tot i així, podem trobar un alt percentatge del sistema traduït i amb una variant valenciana que respecta la guia d’estil i la terminologia bàsica.

Realment no trobareu una gran diferència amb la interfície en “català” (general), penseu que la neutralització dialectal, és a dir, tractar de fer servir paraules que siguen generals a totes les variants, es fa amb un objectiu clar, que és evitar els possibles maldecaps que pot crear l’ús de vocabulari propi d’una sola variant. Llavors, els canvis principals que podreu trobar seran:

  • aquesta/aquella–> esta/eixa/aquella (i masculins i plurals)
  • Desar –> Alçar (llegiu aquest article al meu bloc personal)
  • Sortir –> Eixir (tot i que en molts casos s’està tractant de fer servir “Tancar” per la neutralització dialectal)
  • Avui –> Hui
  • Totes les formes verbals passen a ser les valencianes (Flexió Verbal, Enric Valor)
  • Altres canvis…

karmic-valenciaPer poder activar aquesta variant, la forma de fer-ho actualment és la següent: una vegada instal·la el sistema, a la finestra d’entrada (on s’introdueix el nom d’usuari i la contrasenya), una vegada introduït el nom d’usuari, a l apart de baix podreu seleccionar la llengua. Feu clic en “Altres” per veure totes les llengües instal·lades. Veureu que hi ha dos “Català (Espanya)”, doncs si seleccioneu el segon, estareu entrant amb la variant valenciana:

D’aquesta manera ja ho tindreu. De l’adaptació al valencià de KDE m’estic ocupant jo mateix. En aquest cas la cosa possiblement trigarà una miqueta més. Si tenim sort, igual amb la propera gran versió KDE 4.4 ja tindrem també la variant valenciana (és relativament més fàcil seleccionar el valencià a KDE que actualment existeix com a “Southern Catalan”).

Tingueu en compte que això encara ha d’avançar. És important que els valencians fem servir l’entorn en aquesta variant per anar reportant errors de traducció i així tindre una versió final de qualitat per al GNOME 2.30, que podria suposar l’inici d’un canvi interessant al món GNU/Linux.

Un problema amb el qual jo m’he trobat ha estat que el programa “Subdownloader” no ha sabut reconèixer la variant (i per això mateix no era capaç d’engegar-se). Com ja hem comentat, però, és que la inclusió d’aquesta nova variant a GNOME i Ubuntu encara està en procés i caldrà esperar a Ubuntu Lucid Lynx per poder gaudir d’ella completament.

Per acabar, agrair a tot l’equip de Softcatalà que s’hi ha dedicat a aquesta tasca i especialment a David Planella, coordinador internacional de les traduccions de la distribució Linux Ubuntu. En David és membre de Softcatalà i té una àmplia experiència de traducció dins dels projectes GNOME i Ubuntu en català.

Malgrat totes les crítiques que es puguen rebre pel fet que Ubuntu estiga captant gairebé tota l’atenció quan parlem de programari lliure, cal acceptar que l’expectació que ens crea a tots i l’emoció que sentim amb cada nova versió és tota una fita per a Canonical, la companyia que hi ha darrere d’Ubuntu. És curiós, però mentre que amb productes comercials aquesta expectació sempre em dóna cert mal gust de boca, amb Ubuntu això no hem passa. Supose que serà perquè, al cap i a la fi, Ubuntu (a l’igual que les altres distribucions) en el fons són de tots: molts hem posat un petit gra de sorra, d’una forma o una altra. Sabem que fent servir Ubuntu no som esclaus de cap tipus de programari, que no cometem cap il·legalitat i que, d’alguna manera, aconseguim una miqueta de realització personal.

Aquestes coses no passen amb el programari privatiu: no parle només de Windows o Mac, on per aconseguir que el català siga present no és suficient amb voler-ho, sinó que s’ha de lluitar i rebre contínues negatives o bé respostes a mitges. Per no parlar de modificar un programa, o compartir-lo amb els amics. Canonical ha fet les coses bé: ha creat un producte més o menys “moral” (per a Stallman no ho és, és clar) i ha aconseguit comercialitzar-lo aprofitant-se de la principal raó per la qual la gent fa servir programari lliure: la llibertat (si no hi esteu d’acord, penseu-ho bé i decidiu quina és la raó per la qual feu servir linux i no windows o mac). Per descomptat que Canonical no és el cel, ni tampoc ho són Red Hat o Novell. Però a l’igual que elles s’aprofiten del programari lliure, nosaltres també ens podem aprofitar.

Ubuntu 9.10 Karmic Koala

Després de 6 mesos de desenvolupament i respectant el seu calendari, hui (a partir del mig dia probablement), podrem gaudir de la nova versió d’Ubuntu 9.10 Karmic Koala. Al llarg dels mesos hem estat parlant sovint de les novetats que portaria aquesta versió que, al meu parèixer, és la que més canvis d’aspecte ha tingut. Així, dels principals canvis cal destacar:

  • Un nou i millorat inici del sistema (més suau, amb menys o sense línies que mostren el prompt)
  • La introducció de l’Ubuntu Software Center (Centre de programari d’Ubuntu), una evolució de l’antic Afegeix/Elimina
  • Un nou tema d’icones i una bona quantitat de fons d’escriptori per a GNOME
  • Possibilitat de provar el gnome-shell (caldrà veure com avança)
  • Ext4 ara sí serà el sistema de fitxers per defecte
  • Pidgin desapareix i el substitueix l’Empathy
  • Ubuntu One, un servei com el Dropbox, però pitjor (hehe)

Trobareu més canvis més aviat subtils si la proveu. Per gràcia o per desgràcia, el temps d’arrencada que en un principi semblava que anava a reduir-se, finalment s’ha quedat igual (com a mínim als ordinadors als quals l’he pogut provar). Com ja hem comentat, a partir del migdia podreu començar a baixar les imatges des del servidors oficials. Vos recomanem que feu servir la xarxa torrent, ja que els servidors ftp estaran realment petats.

910-header