El teu blog de Linux en català

Versió definitiva d'Ubuntu 9.10 Karmic Koala

Com ja hem anat avançant en diverses anotacios, avui ha estat alliberada la versió definitiva d’Ubuntu 9.10 (Karmic Koala), una de les distribucions de GNU/Linux més populars actualment. Per a poder-vos instal·lar aquesta versió definitiva, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/releases/karmic/

Kubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/kubuntu/karmic/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/karmic/release/

Mythbuntu: http://cdimage.ubuntu.com/mythubuntu/releases/karmic/release/

UbuntuStudio: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntustudio/releases/karmic/release/

Edubuntu: http://noncdn.releases.ubuntu.com/releases/edubuntu/

Volia aprofitar aquesta anotació per fer una revisió/valoració d’algunes de les principals característiques que porta aquesta nova versió. Podeu trobar la llista completa a la pàgina de característiques d’Ubuntu 9.10.

 • Temps d’arrancada millorat. Amb Ubuntu 9.04, el sistema ja engegava molt més ràpid que amb Ubuntu 8.10, i en la nova versió que acaba de sortir encara és més ràpid. No sé si s’arriba a la promesa dels 10 segons de temps d’arrancada (perquè els meus ordinadors no són massa nous, potser amb equips més actuals sí que s’hi arriba), però la veritat és que es nota. De tota manera, el que sí trobo espectacular és el temps d’aturada, que ara és de l’ordre dels 5 segons. Mai no he entès per què els ordinadors triguen tant a aturar-se, i amb Ubuntu 9.10 es demostra que el temps d’aturada es podia millorar molt.
 • Nou Splash d’arranc. El tema d’arranc, sense ser una meravella, és molt més modern i agradable que en versions anteriors.
 • Grub 2. A partir d’Ubuntu 9.10, el gestor d’arranc ja és Grub 2. En principi, la diferència no es nota massa (més aviat, molt poc), però Grub 2 permetrà l’utilització de temes que faran molt més agradable la pantalla per a escollir el sistema operatiu d’arranc.
 • Gnome 2.28. Per sí sol, aquesta nova versió de l’entorn d’escriptori Gnome ja aporta moltíssimes novetats a Karmic Koala. Podeu veure’n un resum a l’anotació on anunciàvem el seu alliberament. A més, podreu provar Gnome Shell (encara en versió de desenvolupament), la base del proper Gnome 3.0.
 • KDE 4.3. Si utilitzeu Kubuntu, tindreu la versió 4.3 de l’entorn d’escriptori KDE, que porta moltes millores en funcionalitats i estabilitat respecte de la 4.2. Podeu veure la revisió que en van fer a SomGNU.
 • Ubuntu Software Center. Aquest programa, que substitueix l’opció “Aplicacions>Afegeix i Elimina…” ha estat una mica controvertit. Sobretot, perquè al principi se li va dir “Ubuntu Store”, i el nom no va agradar massa. La veritat és que de moment sembla només un rentat de cara de l’aplicació antiga. Caldrà veure com evoluciona.
 • Ubuntu One. A Karmic, aquest programa ja vé instal·lat de forma predeterminada. La veritat és que, malgrat que a Jaunty jo ja el tenia instal·lat, no l’utilitzava. Tot i això, crec que és un programa molt interessant.
 • Nova arquitectura per a targetes gràfiques Intel. Amb el nou mètode d’acceleració UXA, s’ha millorat el rendiment d’aquestes targetes gràfiques.
 • Ext4 de forma predeterminada. A Jaunty era opcional, però a Karmic ja serà l’opció predeterminada per a les particions. La veritat és que es nota la millora de rendiment que aporta respecte d’ext3.
 • Empathy en comptes de Pidgin. Com a programa de missatgeria instantània, Empathy ha substituït Pidgin en la instal·lació inicial. Poc després de saber-se aquesta notícia, Pidgin va anunciar el seu suport per a vídeoconferència
 • Palimpsest. No s’ha parlat massa d’aquest nou programa, que ens permet gestionar els nostres discos de manera fàcil i eficient. El trobo un dels grans encerts d’Ubuntu Karmic. A més, t’avisa si un dels teus discos fa la pinta que està a punt de passar a millor vida (a mi ja m’ha avisat en un dels discos durs, i ja estic pensant en canviar-lo).
 • Aspecte gràfic. Les icones que porta Karmic s’han millorat força respecte de Jaunty, s’ha modernitzat l’àrea de notificació, i s’ha modificat el color de les vores de les finestres, enfosquin-lo força.
 • Versions actualitzades del programari. Qui s’instal·li Ubuntu Karmic Koala podrà gaudir de les versions més actuals dels programes, com per exemple OpenOffice.org 3.1.1, Firefox 3.5.3, Gimp 2.6.7, etc.

A més de tot això la “sensació” (com dic, és només una sensació personal i no ho he pogut comprovar, per això no ho he posat com una característica més) que la bateria del portàtil em dura força més amb Ubuntu Karmic que amb Jaunty. Algú que hagi utilitzat els dos sistemes en portàtils ho pot confirmar o desmentir?

Per últim, volia comentar que a Phoronix ja s’ha fet algunes proves de rendiment amb alguna versió de desenvolupament que hi ha hagut fins ara. Ubuntu Karmic Koala ha mostrat una certa millora de rendiment respecte de Jaunty en Netbooks i ha donat un rendiment considerablement millor que FreeBSD en un equip “normal”. Cal tenir en compte també una última comparativa, on s’ha detectat un pitjor rendiment que Jaunty en equips antics. Si bé en aquesta última comparativa cal tenir en compte que s’està comparant una versió madura (Jaunty), que ha anat tenint actualitzacions que la poden haver millorat en els últims mesos, amb una versió quasi-definitiva (Karmic) que encara ha d’acabar de madurar.

En general, tinc la sensació que Karmic Koala serà una molt bona versió, com ja ha estat la Jaunty Jackalope (no tinc la mateixa opinió d’Intrepid Ibex, on crec que el rendiment del sistema era una mica baix). Per l’experiència que he tingut fins ara amb les diverses versions de proves (tant en màquines virtuals com en el meu Netbook), es comporta millor que Ubuntu 9.04, i les noves característiques són força interessants. En Ubuntu, a l’igual que en la majoria de distribucions, com que el temps que passa entre les respectives versions és força baix (6 mesos) no acostuma a haver-hi diferències espectaculars entre una versió i una altra (com sí passa en altres sistemes operatius, que es canvien cada x anys). Crec que les novetats d’aquesta versió són prou interessants, i permeten seguir avançant en el bon camí.

  • guillem on 29 d'octubre de 2009 at 17:43

  Reply

  Ostres! Aquest cop sí que tinc ganes d’actualitzar-me a la nova versió. I és que aquesta versió fa mooolt bona pinta! Coincideixo amb l’Oriol que l’Intrepid Ibex em va desilusionar bastant i per això em va costar actualitzar-me al Jaunty.

  Ara fins i tot estic considerant l’opció de fer-me una partició amb ext4 i ficar-m’hi un ubuntu nou des de zero…

  Ja anireu donant les vostres opinions respecte aquesta nova versió.

  • Josep on 29 d'octubre de 2009 at 22:55

  Reply

  • Jordi on 30 d'octubre de 2009 at 08:35

  Reply

  Bones de nou!
  Si jo ara volgués insta?lar-me el 9.10 ocupant tot el disc tot conservant les descàrregues que he fet…Com ho hauria de fer?
  Tot per no tornar a fer-les o per no passar-les temporalment al disc dur “extraible/extractable” -Ara no sé com seria més correcte-

  • sebas on 2 de novembre de 2009 at 22:56

  Reply

  hola a tothom,estic provant el 9.10 des de el cd i no ho entenc,quant teclejo la tecla alt Gr i el nº 2 per posar l´arroba i axí mirar el correu,continua posant el 2,no posa l´arroba,com poso donçs l´arroba?

  • Jordi on 3 de novembre de 2009 at 10:09

  Reply

  Bones sebas.
  Això pot ser degut a tenir activat l’scim, ara mateix no sé si ds de’l cd es pot fer -de ben segur que sí-, s’ha de desactivar en Sistema>Administració>Suport d’idioma
  I seleccionar el mètode d’entrada jo tinc posat ibus i hem funciona bé per el moment.
  -Hauria de trobar per algún lloc les diferències entre els mètodes…
  De totes maneres, et convido a instal·larte’l.
  Salut!

  • Jordi on 3 de novembre de 2009 at 10:11

  Reply

  Bones sebas.
  Això pot ser degut a tenir activat l’scim, ara mateix no sé si ds de’l cd es pot fer -de ben segur que sí-, s’ha de desactivar en Sistema>Administració>Suport d’idioma
  I seleccionar el mètode d’entrada jo tinc posat ibus i hem funciona bé per el moment.
  -Hauràs o bé reiniciar o bé tornar-te a logejar
  -Hauria de trobar per algún lloc les diferències entre els mètodes…
  De totes maneres, et convido a instal·larte’l.
  Salut!

  • guillem on 3 de novembre de 2009 at 13:44

  Reply

  Hola Sebas, jo penso que el problema pot venir que tinguis el teclat en la disposició anglesa. Has mirat si pots escriure símbols com “/” la “ç”?

  De totes maneres, quan te l’instal·lis estic convençut com aquests problemes et desapareixeran.

  Salut!

  • oriolsbd on 3 de novembre de 2009 at 20:16

  Reply

  Segurament és el que diu el Guillem.

  Si ho vols comprovar des del mateix LiveCD, quan l’engeguis vés al menú “Sistema>Preferències>Teclat”. Obre la pestanya “Disposicions” i Afegeix la disposició per a “País: Espanya”, Activa’l i torna-ho a provar.

  Com també comenta el Guillem, en la instal·lació una de les coses que demana és precisament la disposició del teclat, i si esculls la correcta, quan engeguis l’ordinador amb l’Ubuntu instal·lat ja ho tindràs correcte.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.