El teu blog de Linux en català

Hui es publica Ubuntu 9.10 Karmic Koala (i derivats)

Malgrat totes les crítiques que es puguen rebre pel fet que Ubuntu estiga captant gairebé tota l’atenció quan parlem de programari lliure, cal acceptar que l’expectació que ens crea a tots i l’emoció que sentim amb cada nova versió és tota una fita per a Canonical, la companyia que hi ha darrere d’Ubuntu. És curiós, però mentre que amb productes comercials aquesta expectació sempre em dóna cert mal gust de boca, amb Ubuntu això no hem passa. Supose que serà perquè, al cap i a la fi, Ubuntu (a l’igual que les altres distribucions) en el fons són de tots: molts hem posat un petit gra de sorra, d’una forma o una altra. Sabem que fent servir Ubuntu no som esclaus de cap tipus de programari, que no cometem cap il·legalitat i que, d’alguna manera, aconseguim una miqueta de realització personal.

Aquestes coses no passen amb el programari privatiu: no parle només de Windows o Mac, on per aconseguir que el català siga present no és suficient amb voler-ho, sinó que s’ha de lluitar i rebre contínues negatives o bé respostes a mitges. Per no parlar de modificar un programa, o compartir-lo amb els amics. Canonical ha fet les coses bé: ha creat un producte més o menys “moral” (per a Stallman no ho és, és clar) i ha aconseguit comercialitzar-lo aprofitant-se de la principal raó per la qual la gent fa servir programari lliure: la llibertat (si no hi esteu d’acord, penseu-ho bé i decidiu quina és la raó per la qual feu servir linux i no windows o mac). Per descomptat que Canonical no és el cel, ni tampoc ho són Red Hat o Novell. Però a l’igual que elles s’aprofiten del programari lliure, nosaltres també ens podem aprofitar.

Ubuntu 9.10 Karmic Koala

Després de 6 mesos de desenvolupament i respectant el seu calendari, hui (a partir del mig dia probablement), podrem gaudir de la nova versió d’Ubuntu 9.10 Karmic Koala. Al llarg dels mesos hem estat parlant sovint de les novetats que portaria aquesta versió que, al meu parèixer, és la que més canvis d’aspecte ha tingut. Així, dels principals canvis cal destacar:

 • Un nou i millorat inici del sistema (més suau, amb menys o sense línies que mostren el prompt)
 • La introducció de l’Ubuntu Software Center (Centre de programari d’Ubuntu), una evolució de l’antic Afegeix/Elimina
 • Un nou tema d’icones i una bona quantitat de fons d’escriptori per a GNOME
 • Possibilitat de provar el gnome-shell (caldrà veure com avança)
 • Ext4 ara sí serà el sistema de fitxers per defecte
 • Pidgin desapareix i el substitueix l’Empathy
 • Ubuntu One, un servei com el Dropbox, però pitjor (hehe)

Trobareu més canvis més aviat subtils si la proveu. Per gràcia o per desgràcia, el temps d’arrencada que en un principi semblava que anava a reduir-se, finalment s’ha quedat igual (com a mínim als ordinadors als quals l’he pogut provar). Com ja hem comentat, a partir del migdia podreu començar a baixar les imatges des del servidors oficials. Vos recomanem que feu servir la xarxa torrent, ja que els servidors ftp estaran realment petats.

910-header

  • àcrata on 29 d'octubre de 2009 at 13:37

  Reply

  Estic desitjant probar-lo

  • Joan on 29 d'octubre de 2009 at 14:40

  Reply

  Molt d’acord amb tu quant als dos primers paràgrafs.

  Salutacions!

  • lesergi on 29 d'octubre de 2009 at 15:28

  Reply

  Cert que hi ha ganes de provar-la, més jo que m’he canviat fa poc d’ordinador i no he volgut instal·lar cap Linux fins que no isquera aquesta versió.

  Crec que li donaré una oportunitat a Kubuntu, que després de la Hardy, totes les versions van ser prou dolentes, més que res per l’inestabilitat del KDE, la poca integració amb el sistema i coses com l’Adept…

  • carles on 29 d'octubre de 2009 at 16:58

  Reply

  Estic frisant per provar-lo, porto tot el dia pensant en la nova versió d’ubuntu!

  • Aljullu on 29 d'octubre de 2009 at 17:20

  Reply

  La utilitzo des de la beta i realment és genial.

  Només hi veig un problema, i és que l’Empathy no arriba ni a la sola de la sabata del Pidgin.

  • Dtritus on 30 d'octubre de 2009 at 15:02

  Reply

  Jo ja he fet la actualitzacio desde 9.04 i merda… la meva tarjeta grafica, no se per qué, ha deixat de funcionar i no puc utilitzar cap efecte d’escriptori ni el dock que tenia abans ni res… per que renoi vaig haver de comprar-me una Radeon 9250!!!???

  • Pau (un altre) on 30 d'octubre de 2009 at 19:48

  Reply

  Hoooola gent,

  Doncs jo ja me l’he baixat i tinc una imatge de CD a l’escriptori però no sé com s’instal·la.
  Em podeu ajudar?

  gràcies

  • Pau on 30 d'octubre de 2009 at 23:23

  Reply

  Hola Pau!

  Doncs per instal·lar cal que graves eixa imatge de cd a un cd (amb el nero, amb l’opció de gravar imatge, per exemple). Si només vols provar però sense arriscar-te a tocar particions, sempre pots fer servir wubi, és un programa per a windows que instal·la l’ubuntu en quatre passos, és molt senzill. El pots baixar des d’ací:
  http://releases.ubuntu.com/releases/9.10/wubi.exe

  • aL on 3 de novembre de 2009 at 18:20

  Reply

  Eps, m’he instal·lat karmic koala i no tinc cap “ubuntu software centre”, continuo tenint l’afegeix/elimina (això sí ara diu “afegeix/elimina aplicacions”) però ara no surt al menu “aplicacions” sinó al de “sistema>administració”, com el synaptic. Ha de ser així?

  Ah, moltes felicitats pel blog, és brutal.

  Gràcies

  • Pau on 3 de novembre de 2009 at 21:20

  Reply

  Vols dir?. Apareix a Aplicacions, a baix de tot, i posa “Centre de programari de l’Ubuntu”. Si no el tens, o tens una altra cosa… mira’t bé quina versió d’ubuntu has instal·lat (tot i que semble una xorrada). Pots mirar-ho a Sistema > Administració > Monitor del sistema (pestanya Sistema).

  • aL on 4 de novembre de 2009 at 20:37

  Reply

  Diu textualment:

  Versió 9.10 (karmic)
  Nucli linux 2.6.31-14-generic
  GNOME 2.28.1

  És això o hauria de ser una altra cosa? Em sembla que hi ha altres coses que no concorden…

  salut!

  • Pau on 4 de novembre de 2009 at 23:41

  Reply

  Ummmmm, sí que és curiós això. He mirat pels fòrums d’ubuntu i alguns usuaris que han actualitzat des d’ubuntu jaunty s’han trobat amb aquest problema. Per una part, comprova que tens instal·lat el ubuntu-software-center (pel synaptic). Si el tens instal·lat, fes clic amb el botó dret sobre “Aplicacions”, després “Edita els menús” i comprova que la casella del Centre de programari d’ubuntu està actiu (a la dreta-baix).

  • aL on 5 de novembre de 2009 at 02:43

  Reply

  Doncs efectivament, era tant fàcil com això. De vegades tens un arbre al davant i ets incapaç d’enretirar-te una mica per veure el bosc… A través del synaptic l’he instal·lat i no ha calgut editar, ja me l’he trobat al menú d’aplicacions on tocava que estés. (Per cert, continuo tenint l’afegeix/elimina al menú de sistema, dins administració).

  Em sembla que em falten altres coses en aquesta instal·lació. Encara no em rutlla com hauria de fer-ho: no em reconeix el monitor extern amb el que treballo i simplement em reprodueix a un tamany molt més gran del que seria normal el que surt a la pantalla del portàil; diria que el gnome tampoc s’ha actualitzat; quan intento afegir o canviar coses no es connecta bé al centre d’ubuntu…

  Moooltes gràcies! I felicitats novament per la pàgina.

  • Pau (altre) on 10 de novembre de 2009 at 20:23

  Reply

  Hooooola gent,

  Jo també us felicite pel bloc i gràcies per ajudar-me a instal·lar la nova Ubuntu Pau. El problema que tenia és que no s’havia gravat bé la imatge al CD. Ara està instal·lat i va bé. Però al començament no tenia opció d’habilitar la xarxa sense fils i vaig instal·lar els drivers que la màquina em va demanar. I ara ja em surt la xarxa sense fils però no la puc habilitar. Que he de fer?

  Gràcies

  • Pau on 10 de novembre de 2009 at 20:45

  Reply

  Vols dir que abans no t’apareixia per enlloc la icona de la xarxa sense fils (però supose que sí la xarxa amb fils)?. Igual et falta instal·lar algun altre mòdul. Obri un terminal (Aplicacions > Accessoris > Terminal) i escriu:
  lspci

  I copia i enganxa el que t’isca ací.

  • Pau (altre) on 12 de novembre de 2009 at 20:34

  Reply

  Hola Pau,

  On vols que ho enganxe? Ací?

  Gràcies

  • Pau l'altre on 12 de novembre de 2009 at 20:41

  Reply

  clar aci!

  lspci

  00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS690 Host Bridge

  00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (Internal gfx)

  00:05.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (PCI Express Port 1)

  00:06.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS690 PCI to PCI Bridge (PCI Express Port 2)

  00:12.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA

  00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0)

  00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1)

  00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI2)

  00:13.3 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI3)

  00:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4)

  00:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI)

  00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 14)

  00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE

  00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)

  00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge

  00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge

  00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration

  00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map

  00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller

  00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control

  01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS690M [Radeon X1200 Series]

  03:01.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. Cardbus bridge (rev 21)

  03:01.4 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02)

  09:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express (rev 02)

  0b:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)

  • Pau on 12 de novembre de 2009 at 21:22

  Reply

  Hola Pau,

  Vés al synaptic i mira si tens instal·lat el paquet b43-fwcutter. Si no el tens instal·lat, instal·la’l i reinicia l’ordinador.

  Sort!

  • Pau (altre) on 13 de novembre de 2009 at 10:29

  Reply

  Bon dia Pau,

  Doncs sembla que sí que està instal·lat. Està de color verd i amb el símbol de la ubuntu.

  Bé, poc a poc…

  • Pau on 13 de novembre de 2009 at 10:52

  Reply

  Ummm. Malament, perquè un cop instal·lat eixe paquet, ja hauries de poder connectar-te a qualsevol xarxa. En aquest cas pots provar a desinstal·lar-lo i tornar-lo a instal·lar, però no estic segur que això funcione.

  Pots crear un tema al fòrum i ho veiem allà? (hi haurà més gent que ho llegirà i potser entre tots trobem la solució).
  http://www.cobert.cat/forum

  • Pau l'altre on 14 de novembre de 2009 at 23:15

  Reply

  Cagonlòstia!!!

  Lo meu és de jutjat de guàrdia! Resulta que era la primera cosa que vaig provar: el botonet de portàtil!!!
  Increïble. Et promet que el vaig apretar una i altra vegada i res. I hui patapam s’ha activat tot. Bé ja està!

  Gràcies per tot. Per més consultes ja ho faré pel fòrum.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.