El teu blog de Linux en català

Recuperació de dades a GNU/Linux

No fa molt de temps vam escriure un article al wiki sobre la recuperació de dades amb foremost, un programa que funciona a les mil meravelles i que permet cercar fitxers eliminats per extensió.

Fa un parell de dies, un bon amic que s’ha iniciat amb GNU/Linux es va emocionar tant que va instal·lar-lo a l’ordinador de son pare. Realment, aquest ordinador no era només de son pare, sinó també de l’escola.

Com que el redimensionament de la partició no va funcionar, va decidir instal·lar Ubuntu en mode text, i clar, sembla que en algun moment del particionament no va tindre clar el que feia i es va carregar per complet la taula de particions i va instal·lar Ubuntu a sobre.

Aleshores el resultat era que ja no hi havia rastre de Windows (per mi, millor, que conste), el problema és que s’havien perdut totes les dades i documents .doc, .ppt, .pdf i demés que són típics a l’hora de treballar a les escoles. I ara, com es poden recuperar eixes dades si s’ha instal·lat Ubuntu a sobre?.

Doncs bé, tenint en compte que quan la taula de particions s’elimina i es crea una de nova, les dades que hi ha realment no s’esborren, sinó que simplement desapareixen de la vista per tal que noves dades puguen ser escrites al disc, hi ha una manera de recuperar-les, almenys les dades on ubuntu (o el que siga) encara no ha tocat res).

Foremost

Foremost és el programa que s’ha d’utilitzar. Podeu fer servir una distribució linux especialitzada com RipLinux o bé instal·lar el programa des del vostre gestor de paquets. És important que tingueu en compte que si esteu treballant sobre un sistema linux que ha estat instal·lat a sobre d’un altre sistema del qual voleu recuperar les dades, no instal·leu ni moveu ni toqueu les dades del disc, ja que això pot suposar pèrdua de l’antiga informació.

Així que per al procediment necessiteu un disc dur usb extern (suposarem que es troba muntat a /media/disk) on es desaran les dades recuperades. Una vegada instal·lat el foremost, heu d’obrir una terminal i escriure el següent:
sudo foremost -t extensió -i /dev/sdx -o /media/disk

L’extensió ha de ser la que esteu cercant (doc, ppt, pdf, wmv, avi, mpg, jpg, png, etc.). /dev/sdx és el disc dur on voleu cercar dades (sense el numeret de la partició si volem cercar a tot el disc o amb /dev/sdxA si volem cercar a una partició concreta) i per últim, -o indica la ruta on es desaran les dades recuperades (heu de tindre en compte que el disc usb ha d’estar buit).

Una vegada premeu intro, foremost es posarà a cercar dades i les desarà al disc usb. Les dades recuperades “no tenen nom”, és a dir, es desen com a fitxers del tipus 123532423.doc. Així que una vegada finalitzat el procés, haureu d’anar fitxer per fitxer cercant aquells que us interessen.

1 comment

    • CarlesMayol on 18 d'agost de 2008 at 09:43

    Reply

    Renoi!

    Que interessant! Tinc un HDD mig mort… ja ho probaré! Foremost… interessant!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.