El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: gener 2008

Hola de nou!

Sí sí, aquest post és diferent, i veureu el perquè. Primerament perquè és una gran xorrada, però segur que podeu impressionar els vostres amics. Així que sense menys preàmbuls, obriu una terminal i escriviu:

cal -m 1752

No hi veieu res d’extrany? Doncs fixeu-vos amb el dia 3 de setembre 😛 Per més esplicacions mireu el manual del programa:

man cal

Segon programa, si menys no curiòs que es trobi en el nostre repositori:

calendar

 UFO: Alien Invasion és un joc d’estratègia, inspirat en la saga d’X-COM, que fa servir una versió modificada del motor gràfic de Quake II.

El joc s’ambienta a l’any 2084. Nosaltres controlem una organització que s’encarrega de defendre la terra contra un atac alienígena brutal. Podem construir les nostres bases, preparar el nostre equip i començar la lluita per torns al combat. El joc combina el realisme militar amb la ciència-ficció en un entorn que ens mantindrà alerta tota l’estona.

El dia 12 de gener es va publicar la versió 2.2 el joc. El llistat de canvis respecte a les versions anteriors és important (tant que els jocs desats a versions anteriors ja no són compatibles amb la nova versió).

Les noves característiques de la versió són, entre d’altres, el suport per a Solaris i MacOSX, s’han afegit noves tecnologies i continguts, una nova implementació per al joc en xarxa i renderització (per a SDL) i s’han corregit alguns errors. Us deixem enllaços interessants a continuació.

Salut de nou nobles lectors 😀

Espero que us estiguin anant bé els exàmens. Jo tinc poca cosa comparada amb els anys anteriors però em costa ficar-m’hi. Ja us diré com em va que ara tinc pensat fer un intensiu.

Doncs sense menys preàmbuls us presento la interessant utilitat que he trobat per recuperar dades esborrades en el vostre sistema opreatiu. Tambè us permetrà recuperar dades esborrades en particions windows si en teniu alguna (jo no en tinc cap :P). Aquesta interessantissima útilitat és diu testdisk, i la seva instal·lació és tan senzilla com escriure en una terminal:

sudo apt-get install testdisk

Això sí, si teinu la mala sort que a la part on s’ubicava el fitxer esborrat en el disc dur ha estat sobreescrita no podreu recuperar la informació, per la qual cosa us aconsello que si heu perdut alguna dada executeu aquest programa des d’un livecd.

Apa salut!

Després d’un període d’estabilització del juny al setembre de 2007, el nombre d’internautes que fan servir el firefox es troba novament en creixement. Les dades són molt bones: en un any el Firefox ha guanyat 5 punts porcentuals per pujar fins al 28% de quota al desembre del 2007.

Entre tots els països analitzats pel comptador del XiTi Monitor, el percentatge d’ús del firefox arriba al 28% de la quota de navegadors.

Entre novembre i desembre de 2007, el firefox ha augmentat al 90% dels països europeus que han entrat dins l’estudi, amb Finlàndia sempre al cap. Estònia és un dels països on la progressió ha estat més forta: en un mes ha pujat del 35.4% al 37.3% de novembre a desembre del 2007. . Tot i així, el Firefox també ha perdut quota en alguns països: Dinamarca (-0.6%), Ucraïna (-0.3%) i Països Baixos (-0.1%). Aquests països tenen el percentatge d’ús del Firefox més baix d’Europa.

Els tres països amb més percentatge d’ús: Finlàdia amb el 45.4%, seguit per Eslovènia que arriba al 44.6% i Polònia amb el 42.4%. Els països mediterranis com Espanya, Itàlia o Grècia es mantenen per sota de la mitjana amb percentatges que superen per poc el 20%.

El navegador líder del mercat continua sent l’Internet Explorer amb un 66.1% de quota al desembre. Tenint en compte que al novembre de 2007 tenia el 66.9%, ha perdut quasi un punt percentual només en un mes. L’Opera puja fins al 3.3% mentre que el Safari es troba al 2% i el netscape al 0.5% (recentment es va anunciar que el Netscape ja no rebria cap suport ni actualitzacions per part d’AOL).

Si parlem d’altres continents, a l’Oceania el firefox es situa una mica més amunt que a Europa. De novembre a desembre de 2007 ha passat del 29.7% al 31.1%. A l’Amèrica del Nord l’ús del firefox es queda en el 21% mentre que al Sud es queda al 20%. Àfrica i Àsia es queden a nivells per sota del 20%, amb un 16.6% i un 16.5% respectivament.

Per tant, és molt bona notícia que el Firefox continue creixent a bon ritme. Només manquen uns mesos per l’eixida de Firefox 3 i sembla que és ara quan Firefox 2 es comença a estabilitzar. Ja veurem què ens porta Firefox 3, però segur que suposarà un nou augment d’usuaris a la xarxa. Podeu veure també l’anàlisi feta per FirefoxCAT.

La divisió de jocs de KDE ha treballat dur per tal d’aconseguir una millora (sobretot visual) substancial als jocs de KDE4 respecte a les versions anteriors. Podríem titllar els jocs de GNOME i KDE com una mica “simples” a l’apartat gràfic. Això canvia amb KDE4.

A KDE4 la gran part dels gràfics s’han tornat a programar i el resultat final són uns jocs amb un aspecte gràfic que res tenen que envejar als de Windows Vista (cal acceptar que els del Windows Vista són molt macos).

KGoldrunner – un joc arcade

KGoldrunner és un joc arcade retro amb una mica de trencaclosques. Conté un bon grapat de nivells als quals les pedretes d’or s’han de recollir amb tot seguit d’enemics que ens volen matar (perquè són dolents).

KFourInLine – el quatre-en-ratlla

Aquest joc no té més història que la que tots coneixem. És un joc per a una o dues persones on per guanyar cal aconseguir col·locar quatre de les nostres fitxer en ratlla (us ha agradat la meua explicació?). L’evolució gràfica respecte a la versió de KDE3 és important.

LSkat – un joc de cartes

Aquest és un exemple de com els jocs de cartes han evolucionat a KDE4: s’han tornat a dissenyar els quatre pals i s’ha aconseguit fer més intuïtiva la seua interfície. Aquest és un joc de cartes per a un o dos jugadors basat en el joc Skat.

KJumpingCube – un joc de daus

KJumpingcube és un joc simple d’estratègia basat en daus. La finestra principal mostra una superfície on hi ha cuadrats que tenen punts (els daus). Els jugadors mouen prement sobre el quadrat lliure o sobre el seu propi quadrat.

KSudoku – un joc de lògica

Aquesta versió del Sudoku és de les millors que he vist. El joc és clar que no té gaire dificultats per ser programat, però els detalls afegits a la interfície gràfica l’han millorat molt.

A la pàgina de KDEgames podeu trobar un llistat complet dels jocs que s’inclouen amb KDE4. Si voleu instal·lar els jocs per a la vostra distribució (si prèviament heu instal·lat KDE4), haureu de cercar el paquet kdegames-kde4.

Fa un parell de dies es va publicar la versió 0.9.54 de Wine amb una novetat important: ja hi ha suport per executar Photoshop CS i CS2 correctament (bé, això diuen, però suposem que mai el funcionament és perfecte).

Tot i que Wine no es pot dir que siga una meravella, amb el temps s’ha anat millorant prou. Aplicacions “bàsiques” com el MSOffice 2003 que fa un any no funcionava ni a la de tres, ara funciona correctament (jo mateix ho he comprovat amb el CrossOver Office). També s’hi podien trobar per la xarxa alguns tutorials per executar el Photoshop, però sembla que no acabaven de funcionar bé.

Respecte al Photoshop, els mateixos desenvolupadors de Wine han obert un wiki per tal d’anar informant dels possibles errors que hi haja per a properes revisions. Podeu descarregar aquesta nova versió des de la pàgina oficial per a diferents distribucions. Per a qui tingueu Ubuntu, podeu fer servir aquests repositoris que actualitzen sovint (encara no han actualitzat a aquesta versió, però no trigaran gaire):
deb http://wine.budgetdedicated.com/apt gutsy main

Tot i així, cal dir que The Gimp és més que suficient i l’OpenOffice.org… és suficient.

Des de la pàgina LinuxJuegos han fet una enquesta (ja van fer una altra l’any passat) per votar quins han estat els 10 millors jocs del 2007. Al llarg d’un mes la gent ha anat puntuant els millors jocs que considerava i finalment, sense més preàmbul, ací teniu els resultats (en ordre invers):

Glest Lloc Nº10:
Glest (66 punts) Glest és un joc d’estratègia en temps real que va quedar en tercer lloc l’any passat. Al llarg del 2007 el lloc ha continuat la seua evolució i la comunitat d’usuaris ha estat prou activa. A SomGNU hem publicat algunes notícies sobre diferents modificacions del joc.
Planeshift Lloc Nº9:
Planeshift (66 punts) Planeshift és un MMORPG que ens introdueix en un món subterrani fantàstic ple de tot tipus de criatures. Aquest és un projecte que va millorant amb el pas dels anys (és prou antic). També té una comunitat de jugadors prou activa.
Urban Terror Lloc Nº8:
Urban Terror (67 punts) Als seus orígens era un mod per al Quake3, però des de l’any passat podem gaudir de l’Urban Terror com a joc completament independent. És semblant al joc Counter Strike, però tracta de trobar l’espectacularitat més que el realisme.
Nexuiz Lloc Nº7:
Nexuiz (74 punts) Nexuiz és un joc trepidant d’acció 3D basat en el motor DarkPlaces. Sembla que aquest lloc ha millorat prou respecte a l’any anterior.
Warsow Lloc Nº6:
War§ow (90 punts) Warsow és un colorit i original FPS que fa servir un motor evolucionat del Quake2. Fa servir també la tecnologia Cel Shading per tal de donar un aspecte de còmic al joc i aconseguir que els personatges donen bots impossibles.
Wormux Lloc Nº5:
Wormux (93 punts) Wormux demostra que la diversió és a vegades més important que el fet que un joc siga en 3D i amb gràfics bons. Aquest joc és una versió basada en el mític Worms al qual són les mascotes del programari lliure qui lluiten
World of Padman Lloc Nº4:
World of Padman (98 punts) World of Padman és un joc 3D d’acció amb un aspecte gràfic fet amb molta cura i amb unes bones dosis d’humor. Controlem a un dels xicotets personatges disposat d’un armament una mica de bojos i on haurem de passar per escenaris enormes.
Frets on Fire Lloc Nº3:
Frets on Fire (134 punts) Frets on Fire és un joc on es simula que toquem una guitarra. Bàsicament és igual al Guitar Hero, tot i que sense la guitarra. Tot i així, el seu mode d’ús és prou original i ha fet que siga un joc prou divertit. L’evolució al llarg de 2007 ha estat considerable i s’han afegit un bon grapat de cançons per jugar-hi.
OpenArena Lloc Nº2:
OpenArena (134 punts) OpenArena és un esforç per tal de crear un clon completament lliure del clàssic Quake III Arena. El resultat per ara està prou bé amb una bona varietat d’armes, personatges i mapes als quals jugar mantenint l’essència de l’original.
Battle For Wesnoth Lloc Nº1:
Battle for Wesnoth (171 punts) Battle for Wesnoth ja va ser número 1 l’any passat. Tot i que no és gran cosa gràficament, es considera molt complet i entretingut: és un joc d’estratègia per torns, amb un grapat de campanyes per a un jugador i mapes per jugar contra els nostres amics per internet.

Interssant vídeo que m’arriba des de planet.ubuntu.cat, on es fa propaganda per defensar el dret de les persones a compartir les coses que posseeixen, enacara que és ven sabut que en comprar una peli en DVD o un programa informàtic, no en seràs mai el propietari, ja que mai el podràs comprar. L’únic que pagues és per tenir-ne una llicència d’ús. Segons el meu entendre, és com si en lloc de comprar un televisor per veure la tele, no fossis el propietari del televisor. Tansols estiguessis adquirint amb els teus diners una llicència que només te’n permetès el seu ús de forma únicament personal. Oblidat de poder compartir el teu televisor amb els teus amics i veure la tele amb ells, o de deixar-li que la vegi una altra persona. Al no ser-ne propietari, oblida’t de revendre’l si ja no l’uses. Oblida’t de sintonitzar nous canals, només hi haurien els que et subministrès l’empresa que t’haguès atorgat la llicència per usar la tele. Aquest model està obsolet! Et convido, estimat lector a no contribuir més en aquest model de negoci. Si amb els teus diners estàs pagant alguna cosa, n’has de ser el propietari, i has de poder fer el que vulguis amb ell. Tan si vols regalar la teva possessió com vendre-la a una altra persona. Font | Més informació sobre el vídeo

OggConvert és un fantàstic conversor de formats de vídeo i àudio en formats propietaris a fitxers de vídeo .ogg lliure. La seva utilització és realment molt simple, només s’ha de seleccionar el vídeo que es vol alliberar i escollir el còdec de vídeo: Theora o Dirac, per defecte Theora, la qualitat del vídeo i el só, i si es vol en extensió ogg (.ogv) o Matroska (.mkv), aquest últim està en procés de desenvolupament i no té tanta qualitat com l’altre. És molt útil i més instintiu que el SoundConverter o el WinFF, però per contrapartida solament converteix a formats Ogg, i no a formats propietaris.

captura.png

 

 

Un post ràpid sobre com instal·lar latex que estic molt enfeinat! Més endavant explicaré en que consisteix. Si teniu curiositat ja saveu, wikipedia!

sudo apt-get install kile texlive texlive-latex-extra texlive-math-extra texlive-pstricks latex-beamer texlive-lang-all

Proveu-lo obrint el programa “kile” (alt+F2 -> kile)

Un tutorial de latex

Un altre

Font | primera