El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: maig 2007

Fa només algunes hores s'ha presentat la versió final de Fedora 7, una nova versió que com a canvi curiós, ja no es diu Fedora Core. Han llevat això de "core" i han deixat Fedora a seques.

Aquesta versió es destaca per tot un seguit de característiques enfocades al correcte -i estable- funcionament com a estació de treball. El suport per a xarxes sense fils sembla que ara funcionarà perfectament (s'han inclòs tots els drivers i mòduls necessaris); també està disponible KVM, la màquina de virtualització del kernel; com van prometre, el sistema init d'arrencada s'ha modificat per tal d'aconseguir un inici ràpid així com modificacions que permetran el canvi ràpid entre usuaris.

Quant a versions de paquets, Fedora 7 inclou GNOME 2.18 i KDE 3.5.6, el Kernel 2.6.21 (amb una bona quantitat de millores), GCC 4.1, OpenOffice.org 2.2, etc. Podeu veure totes les millores a la pàgina de notes de la versió. 

Cal destacar la inclusió dels drivers lliures d'NVIDIA nouveau, dels quals vam sentir parlar ara fa uns mesos i fins ara no s'havia dit res més. S'haurà de veure el seu funcionament.

Glest és un joc d'estratègia en temps real 3D, que funciona a una bona quantitat de sistemes i que es pot modificar fent servir XML i un conjunt d'eines.

Amb aquest principi, es pot trobar una modificació anomenada Indians. En aquest mod s'ha creat una nova facció per jugar a Glest on el jugador controlarà a un exèrcit d'indis amb personatges com els arquers i amb construccions típiques com els Tipis i els Totems. A més, aquest mod ve acompanyat d'un nou paquet de nous tipus de vegetació i so ambiental anomenat Jungle.  

Per poder jugar a Indians, cal tindre Glest instal·lat a l'ordinador (en general és un joc que es troba als repositoris), després només cal copiar els fitxers necessaris al directori corresponent del Glest (podeu veure com fer-ho a la pàgina oficial). Quan estiga instal·lat, tindreu com opció una nova raça al menú del Glest (fins ara es disposava només de dues faccions).

A més d'aquest, hi ha altres mods i eines per treballar amb Glest. El joc encara ha de millorar, doncs encara no permet desar les partides i tampoc hi ha possibilitat de joc en xarxa. Tot i així, val la pena. 

 

Han eixit dues noves revisions del navegador web Firefox, tant per a la branca 2.0 com per a la 1.5, que estan centrades principalment en la correcció de bugs. Ha trigat 15 dies més de la data que inicialment s'havia previst.

El nombre d'errors que s'han corregit arriba aquesta vegada als 100. Cal destacar que la versió 1.5.0.12 serà la última alliberada per a la branca 1.5 i, per tant, es recomana als usuaris que comencen a migrar a la branca 2.0.

Ha hagut un problema relativament seriòs a la versió 2.0.0.3 que ha fet que la cuarta revisió isquera una mica amb més urgència. I és que, com informen a Kriptòpolis, existeix un error de validació en entrada d'usuari que radica en l'ús de resource:// amb caràcters codificats.

Per exemple, una direcció com resource://gre/greprefs/security-prefs.js permetria accedir a la configuració de seguretat de Firefox sota Windows. En principi Mozilla tenia un mètode per evitar aquesta vulnerabilitat, però amb certs caràcters, el forat era inevitable. A GNU/Linux el problema era gairebé el mateix.

 Les versions per a les diverses distribucions no trigaran gaire en estar disponibles mitjançant els gestors d'actualització. Tot i així, us deixem els enllaços de descàrrega.

Des del W3Counter, es presenta cada cert temps un informe sobre l'ús de navegadors, sistemes operatius, resolucions, països, etc., a la xarxa. 

Aquest mes disposem d'algunes dades significatives quan a l'ús de navegadors, i és que el Firefox està a punt d'arribar al 25% de quota: es queda amb un 24,82% (de fet, si contem Mozilla, supera la barrera del 25%). És a dir, al juliol de l'any passat el firefox arribava al 12,93% de quota, així que gairebé ha doblat la seua presència. Mentrestant, l'Internet Explorer redueix la seua quota des del 83,05% del juliol passat 66,36%. Pràcticament la diferència és els usuaris que ha guanyat el Firefox. En tercer lloc està el Safari, i més enllà el navegador Opera.

Per altra part, hi ha una dada sobre sistemes operatius que ja no és tan bona. I és que GNU/Linux, pel que diuen les estadístiques, només arriba a 1,21% mentre que Windows arriba gairebé al 90%. Si ens guiarem per les estadístiques de SomGNU, veuríem que la cosa no concorda gens ni mica (ací podeu vore estadístiques de navegadors que feu servir i els sistemes operatius).

El programari lliure continua fent camí.

 Mophant és la versió per a GNU/Linux d'lphant, un client P2P que treballa amb les xarxes ed2k i Bittorrent. Està escrit amb Mono i Gtk# i permet una molt bona combinació per entrar-hi a les xarxes més utilitzades a l'hora de compartir arxius.

Entre les seues característiques, destaquen la ja comentada compatibilitat amb ed2k/torrent, una interfície amigable i senzilla de configurar, suport webcaché, utilitza el mateix format que l'amule (i per tant, podrem passar els temporals de l'un a l'altre), suport per crear categories, un nou i potent sistema automàtic de detecció de parts corruptes a l'hora de baixada d'arxius, suport UPnP…

Aquesta és la primera versió que s'alliberarà. No té versió per a Windows ja que a Windows ja existeix lphant. A MacOSX s'està treballant en un nova versió i els desenvolupadors estan cercant gent que vulga anar testejant-la. Certament l'aspecte i les característiques són prou atractives. Podeu veure algunes captures ací.

Encara no es pot descarregar perquè la versió s'està testejant. No trigaran molt, però.

Defcon és un joc multijugador d'estratègia en temps real que ha estat desenvolupat per Introversion Software.

El joc s'ambienta a un món on s'està produint una guerra termonuclear. El jugador dirigeix una de les potències mundials com a dirigent militar des de una estació subterrània convenientment amagada. La missió es tracta, per una part, d'aconseguir que la nació pròpia sobrevisca als atacs dels altres enemics i, per l'altra, exterminar la població de les nacions enemigues (sembla que sempre ha de pagar el mateix).

Aquest joc permet establir aliances amb altres nacions, però s'ha de tindre en compte que només una pot eixir victoriosa en aquesta guerra. D'aquesta forma, el jugador haurà de planejar en quin moment trair aquests aliats -i evitar que ells ho facen primer-. En aquest joc ningú pot guanyar -ja que és una guerra brutal-, l'objectiu és aconseguir sofrir el mínim de danys possibles. 

S'ha publicat una versió final que, després d'un període de beta oberta, ja es considera amb la suficient qualitat com per a comercialitzar-se a GNU/Linux. Es pot adquirir a la tenda online.

 
 

El Projecte KDE va anunciar la disponibilitat de la setena revisió de KDE 3.5. És una versió de manteniment on principalment s’han fet un bon grapat de correccions respecte a l’anterior versió.

Però no només s’han fet correccions, sinó que alguns paquets com per exemple KDE-PIM, han sigut millorats i s’hi els ha afegit noves característiques. KAddressBook, KOrganizer i KAlarm han rebut una atenció especial a l’hora de corregir els diferents errors que s’havien trobat. Per altra part, al paquet KMail li han afegit unes quantes característiques noves com una nova interfície gràfica així com suport per a direccionament IMAP i control del mateix permetent copiar i moure totes les carpetes.

El nombre de llengues suportades per KDE arriba fins a 65 en aquesta revisió. Per altra part, la part d’educació i jocs (i també Kopete) han estat dels programes amb més correccions. Kopete s’ha millorat per tal de tindre un millor funcionament sota Widows. Altres aplicacions també han tingut algunes millores:

  • KPDF ara pot obrir arxius pdf més complexes
  • Umbrello pot generar i exportar codi C# i s’ha afegit suport per a Java 5
  • KDevelop conté noves característiques d’auto-completat així com suport per a Qt4, Ruby i desenvolupament per a KDE4

Ja hi ha paquets per a Arch Linux, Debian, KUbuntu, Mandriva, Pardus i openSUSE. Tots els canvis d’aquesta nova versió podeu veure-los al llistat de canvis de la versió. Ací baix us deixem les descàrregues i l’enllaç a l’anunci oficial.

Tot i que les distribucions que sempe han volgut “copiar” l’aspecte de windows han sigut prou criticades, certament s’ha d’acceptar que són curioses les semblances que s’aconsegueixen fins el punt en què a primera ullada no es nota la diferència.

En aquesta línia s’ha mogut i es mou Famelix, una distribució brasilera creada amb la finalitat de facilitar la migració dels usuaris de windows a GNU/Linux i que està basada en Debian (Sarge) i eines de Knoppix i Kurumin.

Recentment s’ha publicat la primera beta de la que serà la versió 2.0. Fins ara, Famelix s’assemblava al Windows XP. Ara li han rentat la cara per tal de que s’assemble al Windows Vista. Les versions de Famelix només donen suport per al portuguès i el castellà.

Actualment només hi ha disponible un LiveCD (instal·lable), però de les característiques (kernel, escriptori, etc.) no comenten res. Les funcionalitats bàsiques estan complertes, però poc més es comenta. Deixem la descàrrega per a qui vulga provar-la i una captura curiosa.

Com que últimament no hi ha novetats flamants (ja, això és duscutible) aprofitem per fer un recull de programes interessants que es van trobant per la xarxa i que mereixen ésser coneguts. Per altra part, també cal parlar de la campanya de l'FSF amb nom PlayOGG en pro del format lliure OGG.

A continuació us posem alguns programes que poden ser molt útils per als vostres ordinadors:

  • OGMRip |  És un ripejador (DVD -> ogm) que treballa amb el format ogm -ogg per a vídeo- i que aconsegueix una qualitat màxima en arxius de només 700mb. El programa ho fa tot, és molt senzill d'utilitzar (més que el Winki del que ja vam parlar). Us recomanem provar-lo, des de somgnu ja l'hem traduït al català (disponible a la propera versió).
  • Usplash-switcher | És una interfície que permet canviar el tema d'usplash (la imatge que es veu en carregar el sistema) d'una forma extremadament senzilla -versió per a Ubuntu-.
  • Warsow | És un joc d'acció 3D shot'n'up. Al wiki hi ha un article on podeu llegir més coses d'ell.
  • RecordMyDesktop | Senzill programa que permet gravar l'escriptori (a l'automatix podeu trobar-lo).
  • Second Life | Ha eixit una nova versió d'aquest món virtual.
  • Flock | Navegador basat en firefox amb un tema molt xulo que està enfocat a les xarxes socials
  • FrostWire | Un client P2P que es connecta a diverses xarxes (incloent bittorrent)
  • Multiget | Gestor de descàrregues amb molt bona pinta -jo preferisc el senzill gwget

Probablement, d'algun d'aquests programes en farem un article més extens. No fa molt de temps xworm va comentar al fòrum que havia vist una baixada important en el nombre de llançaments de programes i revisions de programari lliure. Sembla que la cosa realment no és seria i la salut del programari lliure gaudeix d'un estat envejable.

La notícia va eixir fa dos dies i és que els membres del Comunity Council d'Ubuntu, presidits pel fundador d'Ubuntu Mark Shuttleworth, han aprovat l'oficialitat del Catalan LoCo Team, Comunitat Catalana d'Usuaris d'Ubuntu, aplegada al voltant d'Ubuntu.cat.

 Un LoCo Team és una comunitat d'usuaris de la distribució de GNU/Linux Ubuntu que s'ajuden i ajuden qualssevol altres usuaris per resoldre dubtes i dificultats sobre aquest sistema operatiu lliure i gratuït. També es dedica a tasques com la difusió, en tota mena d'actes, d'Ubuntu com a alternativa als altres sistemes operatius, tals com Windows i Mac. Com en la majoria de projectes de programari lliure, la col·laboració voluntària és essencial en el projecte Ubuntu, i les comunitats locals d'usuaris en són una peça molt important. 

 Per celebrar-lo, l'equip ha decidit fer una InstalParty que es celebrarà aquest diumenge 20 de maig E de 10:00 h a 14:30 h. A les 14:00 h es tancarà l'admissió de nous participants. Es celebrarà a la UPC de Barcelona, campus Nord, edifici C6, sala E101. L'edifici estarà tancat, però tindran algú mirant la gent que vaja arribant. En total podran anar-hi 24 persones (si és possible amb els seus ordinadors i cables de xarxa).

Amb tot això, neix una comunitat que esperem arribe lluny. A la seua nova pàgina podreu trobar fòrums d'ajuda i suport, wiki de traducció al català d'ubuntu i wiki de la comunitat, accés a la llista de correu així com a un canal IRC.