El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: gener 2007

Secret Maryo Chronicles és un joc tribut a l’original Super Mario Bros de Nintendo. Com tots els jocs d’aquest tipus, es permet modificar molts paràmetres com per exemple en aquest cas el fons del joc, curiós.

Al igual que el joc original, hi ha diferents nivells, mons, unes bandes sonores i sons propis així com la possibilitat d’afegir extres que es poden descarregar des de la web del joc. Els requeriments mínims són un processador a 500Mhz, 256Mb de memòria RAM i una gràfica de 64Mb (tot i que semble el contrari, això ja és demanar), tot i així recomanen un processador de 1GHz, 512 de RAM i gràfica de 128Mb (ni que fora el Windows Vista!).

S’ha presentat una nova versió, la 0.99.4, la llista de canvis es pot vore a la web oficial. Per poder jugar a aquesta darrera versió és necessari baixar-se el fitxer .zip de la versió per a Windows que conté les dades del lloc i després descarregar el codi font i compilar-lo per tal d’obtindre el binari per a GNU/Linux. També es recomana descarregar el fitxer de música addicional pel joc per tal d’aconseguir una bona ambientació.

Després de dos anys i mig de desenvolupament, el projecte de la Universitat de Vigo Trisguel ha tret la seua versió 1.0. A partir d’ara s’han fixat un termini de 6 mesos entre llançaments (això sí que és marketing).

Aquesta distribució basada en Debian conté els repositoris equivalents de la versió Etch quant a seguretat. En aquesta nova versió s’han baixat els requisits mínims d’instal·lació fins a cpu de 200Mhz, 64Mb de Ram y 3GB de disc dur. Això és possible ja que a més del GNOME 2.17, també dóna la possibilitat d’instal·lar IceWM+Rox.

Entre les seues característiques cal destacar un nou sistema live que permet l’execució des d’un pendrive i que es pot llançar des del mateix Windows. Quant a les versions de software que duu hi és l’OpenOffice.org 2.0, IceWeasel, Kernel Linux 2.6.18.6, GNOME 2.14, Compiz activat per defecte i uns 15000 paquets més a instal·lar. Tot això en gallec, castellà i anglès.

Avui ha eixit Windows Vista. No farem molts més comentaris. Tots sabem (això es podria pensar) que existeix una versió de Windows Vista anomenada “Ultimate Edition”. Doncs bé, un usuari/programador ha decidit crear una distribució basada en Ubuntu Christmas Edition (versió Edgy) i afegir-li una sèrie de paquets que la fan directament una distribució completa quant a software, el seu nom és Ubuntu Ultimate Edition i és una Ubuntu Edgy amb paquets afegits.

Aquest remake d’Ubuntu porta canvis d’artwork (un tema personalitzat de l’autor que no només inclou un nou aspecte, sinó també un canvi en el sound theme), ja porta qemu i l’accelerador kqemu, QCAD, aMule, Kino, dvdrip, democracy, qdvdauthor, mplayer, vlc, songbird i una quantitat molt gran de paquets que ens donaran una distribució totalment completa. La llista completa dels programes afegits la podeu vore ací.

Sembla que la pàgina d’UUE està sobrecarregada i no és possible ara mateix descarregar-la. Cal destacar que són 1700Mb i per tant es necessitarà un DVD per gravar la ISO. Us deixem els links de descàrrega i la pàgina de l’autor.

PDFedit és un projecte polac que té la funcionalitat d’editar fitxers pdf sense que haver de tindre el codi font. És programari sota llicència GPL i la versió 0.2.4 es va alliberar fa només un parell de dies.

L’edició de documents pdf és prou potent, doncs permet afegir i llevar pàgines, esborrar, marcar o afegir text o objectes (imatges o altres). Té una interfície gràfica que permet controlar el programa sense cap complicació així com unes opcions que permeten transformar fitxers pdf a xml (justament al contrari que l’script que ens va ensenyar Jordi al fòrum).

Al wiki us deixem una guia d’instal·lació originalment feta per Vicent Cubells. L’única pega que li podríem donar al programa és que encara està en desenvolupament i el seu funcionament no és del tot estable. Tot i així, sembla que aquesta eina es farà indispensable en poc temps.

Gibault Stéphane, el responsable de meravelles com el ManDVD i el Manslide, ahir ens va sorprendre amb l’actualització del Manencode, que és un programa amb el que podreu preparar els vostres vídeos per veure-los al dvd.

Té interfície molt agradable i fàcil d’emprar, com és característic amb tot el programari de Gibault i ben segur que serà una dels programes preferits de la gent a que li agrade gaudir dels seus vídeos casolans a dvd. El Manslide, juntament amb el SLMotion (també desenvolupat per Gibault i amb el que podreu canviar la velocitat del vídeo) i el ManDVD, podreu completar còmodament la vostra experiència multimèdia a GNU/Linux amb vídeos capturats per vosaltres.

Per utilitzar aquesta ferramenta és precís actualitzar (a la majoria dels que empreu distribucions estables) a la versió de QT4.2.2-7 i tindre instal·lats Mplayer, Mencoder i Transcode. Al fitxer de descàrrega teniu l’executable i la font en versions anglès i francès.

OpenSuse Build Service és una plataforma de desenvolupament completa i de codi lliure que proporciona la infraestructura per al desenvolupament de futures distribucions basades en OpenSuse.

OpenSuse Build Service ofereix a desenvolupadors eines de compilació, distribució i publicació de projectes tals com la creació de distribucions Linux basades en OpenSuse per a diverses arquitectures de maquinari.

També pot utilitzar-se per crear distribucions completes basades en eixa distribució i per construir paquets per altres com Fedora, Debian, Ubuntu, etc.
Encara que està en etapa Alpha, el sistema ja està sent utilitzat per crear paquets llests pel seu ús quotidià.

logo build service

Metisse és un nou window-manager que està desenvolupat pel In Situ project. És un projecte GPL que per ara només s’ofereix a Mandriva i que té la finalitat de no ser pas un escriptori 3D enfocat només a l’aspecte, sinó també a la funcionalitat.

Realment no és un escriptori nou, és simplement un motor que funciona actualment per a GNOME i que ofereix tota una sèrie de possibilitats com per exemple una nova funció de copia-enganxa, o un desdoblament de les finestres que fa més còmoda la navegació entre elles.

Aquest escriptori és el que s’espera que estiga integrat per defecte a Mandriva Spring 2007, però per ara ja podem provar aquest escriptori amb un liveCD. L’anunci de Mandriva diuen que serà avui o demà (si és que no s’ha fet ja oficialment) i sembla que serà un canvi prou gran respecte a com s’ha anunciat la cosa. Això farà que Mandriva puje uns quants metres a la cursa de les distribucions.

Si voleu més informació podeu pegar-li una ullada al FAQ.

Avui, l’equip de KDE ha fet l’anunci de la disponibilitat de la versió 3.5.6 del seu escriptori.

Com a novetats, cal dir que té suport per a compiz, i més velocitat per a vídeo conferència amb kopete. A part d’això, alguns programes propis s’han modificat en algunes opcions com per exemple noves opcions pel menú de Kontact o al kmail al qual se li ha afegit la capacitat de fer plantilles per als correus, a més de l’opció “obre amb…” per escollir amb quin programari voleu obrir el fitxer adjunt.

També s’han fet algunes correccions d’errades per a KHTML, Kate, Ksysguard i moltes més aplicacions. Cal preguntar-se com ho fa aquesta gent per treballar amb el desenvolupament de KDE4 i al mateix temps continuar amb el manteniment de la versió 3.5 (tot i que certament la freqüència de les versions corregides ha baixat).

Els paquets de descàrrega ja estan disponibles per a Archlinux, Debian experimental, Kubuntu, Pardus, OpenSuse i altes distribucions.

Alien Arena 2007 és una FPS de marcianets que està basat en el motor de Quake 2 al qual li han afegit una bona quantitat de millores -cosa que el fa millor que l’original-. En aquest joc es controla a uns marcians que segons molta gent s’assemblen als de la pel·lícula Mars Attack.

Aquest és un joc que al 2004 es va començar a desenvolupar amb l’alliberació dels motors de Quake. Actualment és un joc que permet jugar online i que suporta una gran d’add-ons que permeten personalitzar i millorar l’experiència amb ell. La seua estètica és prou retro. Existeixen versions tant per a Windows com per a GNU/Linux.

Fa un parell de dies s’ha alliberat la versió 6.03 a la qual s’han realitzat alguns canvis com el suport per a jugar a pantalles amples (les widescreen) i poder triar resolucions personalitzades; s’han afegit nous mapes i personatges i també s’han realitzat una sèrie d’optimització del joc i s’han corregit alguns bugs de menor importància.

El Projecte Gimmie és un projecte que vol millorar una mica el disseny de l’escriptori a GNOME. La seua finalitat és ser un substitut del panel de control i organitzador d’aplicacions i demés (allò que ara és el menú normal de GNOME).

Entre les seues funcionalitats, notificia de programes que s’acaben d’instal·lar, s’ha creat un motor de cerca integrat amb l’escriptori, s’han inclòs unes icones grans per tal d’accedir a les aplicacions (cosa que ara està de moda) i a més mostra les aplicacions o programes que hageu fet servir recentment. S’espera que aquest nou panel estiga inclòs a la versió 3.0 de GNOME (projecte Topaz).

Realment a primera vista no mostra un aspecte massa innovador, però encara es troba a la versió 0.2 i això vol dir que encara queda un bon camí a fer. Si voleu instal·lar-lo, podeu mirar aquest post al fòrum.

Go to the screencast