El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: agost 2011

Ara fa ja un temps que s’han començat a sentir rumors sobre la desaparició dels gestors de fitxers clàssics com el Nautilus. La idea és que l’usuari no ha de necessitar accedir a carpetes diferents creades aleatòriament per veure els seus fitxers, sinó que ara tot s’organitzarà pel tipus de document del qual es parla.

Mentre que KDE no sembla avançar en eixe sentit, tant el Gnome-Shell com l’Unity ja estan començant a implementar navegació per tipus de fitxers i no per carpetes pròpiament dites. Unity sembla més avançat en aquest aspecte.

Aquí és on entra GNOME Documents, un programa que té com a finalitat presentar d’una forma diferent tots els documents del nostre ordinador. Considereu-ho com si fora una altra manera de veure la carpeta «Documents». (més…)

A GNULinux.cat ja us hem parlat en diverses ocasions del nucli Hurd, desenvolupat per GNU, i de moment encara en fase experimental. També us vam explicar com instaŀlar en una màquina virtual de VirtualBox Debian Hurd, una de les distribucions que ja posen a la nostra disposició un sistema GNU/Hurd. Fa uns dies, vaig llegir a MuyLinux que ArchHurd ha tret un nou Snapshot del seu sistema, de manera que he decidit provar-lo i explicar-vos com instaŀlar-lo en una màquina virtual. He tret les instruccions de la guia que hi ha a la web d’ArchHurd, però hi ha alguna cosa diferent, perquè no em funcionava tal i com ho comenten allà.

Abans de fer-ho, us volia comentar les meves impressions amb ArchHurd. (més…)

Fa un parell de dies, els traductors del gnome vam rebre aquest missatge a la llista:

The GIMP 2.8 release is approaching. We are still working on open bugs and maybe some strings will change or be added, but there will not be any more larger string changes. Now is the time to start updating your language’s PO files in GIMP master if your haven’t already started. We will announce the strict string freeze here too.

Això és realment un anunci molt trencador, atès que el Gimp 2.8 és un número de versió que porta uns tres anys en espera. Tres anys es porten anunciant els seus canvis i millores. El més destacat: el canvi a mode d’una sola finestra.

Ara mateix estem acabant de traduir les darreres cadenes. Molta de la gent que va respondre a la crida a la traducció ha participat, sobretot en la documentació, que està gairebé tota per traduir.

Quan sapiem més sobre aquesta nova versió, vos ho farem saber.

 

Estem realment en l’última etapa de desenvolupament de l’Ubuntu 11.10, amb nom en codi «Oneiric Ocelot». Aquesta versió està sent realment tota una marató de canvis i millores en l’entorn Unity, així com en les aplicacions de l’escriptori que no deixaran ningú indiferent.

Aquest cicle de desenvolupament de l’Ubuntu ha estat molt centrat en la integració del GNOME3 amb l’Ubuntu i l’entorn Unity. El principal objectiu d’aquesta nova versió és continuar amb els objectius aconseguits amb la versió 11.04 així com continuar afinant l’experiència de l’usuari.

Abans de començar a mostrar les captures, és important recordar que:

  • Ubuntu 11.10 encara no està acabada. Continuen havent-hi errors i altres problemes que cal arreglar.
  • El que mostrarem a continuació encara pot canviar (a millor)

Escriptori per defecte de l'Ubuntu 11.04

(més…)

Astromenace és un joc lliure de tipus shoot-em-up (vaja, un joc de naus espacials) en 3D. Tot i aquesta visualització en 3D, el seu sistema de joc és bastant clàssic en aquest tipus de jocs: Hem de matar totes les naus enemigues possibles fins arribar al final de pantalla. A Astromenace, mourem la nostra nau amb el ratolí, i utilitzarem els seus botons dret i esquerre per disparar la seva arma principal i secundària, respectivament. A mida que passem pantalles anirem obtenint diners que ens serviran per a comprar més armes.

(més…)

Fa relativament poc que sóc un «androide» més, i una de les primeres coses que vaig fer va ser cercar programari lliure per l’Android. És així com em vaig topar amb FDroid, un gestor de programari lliure per Android.

Fdroid es podria dir que és l’alternativa lliure al Market de l’Android, on podem trobar un gran nombre de programes preparats per ser instal·lats.  Cada programa ve acompanyat de la icona, títol, descripció i la llicencia lliure emprada. (més…)

S’acaba d’alliberar la primera versió alfa de Fedora 16, amb nom en codi «Verne» i ho ha fet presentant un bon grapat de novetats interessants. La versió final de Fedora 16 veurà la llum al novembre.

Entre els canvis més importants cal destacar el canvi definitiu a GRUB2, la inclusió de GNOME 3.2 (versió encara en desenvolupament), cloud computing, millores en el sistema de virtualització i com a «millora curiosa», sembla que les noves versions de Fedora ja no crearan una carpeta «Escriptori». Això està relacionat amb el fet que les versions recents de GNOME3 i KDE4 no fan servir aquesta carpeta per a res. (més…)

Pels propers dies 17, 18 i 19 de novembre, un grup de desenvolupadors de programari de Barcelona estan preparant un nou esdeveniment: la Barcelona Developers Conference. L’objectiu d’aquesta trobada és facilitar la interacció entre els desenvolupadors i els emprenedors per tal de «compartir experiències i projectes». (més…)

No li donarem voltes. La raó per la que no faig servir Ubuntu és l’Unity i tot allò que aquest canvi ha comportat. Mai vaig actualitzar el meu Ubuntu a la versió 11.04 i va ser llavors quan, en provar Gnome-Shell, vaig decidir canviar a una altra distribució que l’implementara correctament.

http://manufacturedenvironments.com/media/2011/gnome-3-logo.pngHe passat per OpenSUSE, Fedora i finalment m’he quedat amb Arch. Tot i així, Fedora també era una opció fora vàlida (i millor per a aquells que no volen tindre molts maldecaps a l’hora d’instal·lar una distribució).

El canvi a Arch, amb la qual ja porte uns 2 mesos i mig i pense quedar-m’hi, m’ha suposat un altre canvi important: comprovar que la majoria de blocs parlen sempre de l’Ubuntu. Bé, això ja ho sabia, però la qüestió és que abans es parlava molt de les «novetats de l’ubuntu», i ara ja no tinc coses de les que parlar, ja que Arch s’actualitza de forma constant i sempre estic gairebé a la última.

En definitiva, no faig servir Ubuntu perquè no m’agrada el Unity. Sé que millorarà, però eixa no és la qüestió. La raó per la que no faig servir l’Unity és la mateixa per la qual no faig servir KDE: no m’hi sent còmode. Amb GNOME3-Gnome-Shell, estic encantat de la vida i animat pel seu futur.

En unes setmanes tornarem al debat amb entrevistes.

 

El proper dia 17 de setembre es celebra el Dia de la Llibertat de Programari (DLP), en què els usuaris de programari lliure de tot el món celebrem la llibertat que aquest ens dóna. El Dia de la Llibertat de Programari s’organitzen actes per tot el món. Aquest any, a Catalunya s’organitzen dos actes oficials pel DLP.

(més…)