El teu blog de Linux en català

Arriba la primera alfa de Fedora 16

S’acaba d’alliberar la primera versió alfa de Fedora 16, amb nom en codi «Verne» i ho ha fet presentant un bon grapat de novetats interessants. La versió final de Fedora 16 veurà la llum al novembre.

Entre els canvis més importants cal destacar el canvi definitiu a GRUB2, la inclusió de GNOME 3.2 (versió encara en desenvolupament), cloud computing, millores en el sistema de virtualització i com a «millora curiosa», sembla que les noves versions de Fedora ja no crearan una carpeta «Escriptori». Això està relacionat amb el fet que les versions recents de GNOME3 i KDE4 no fan servir aquesta carpeta per a res.

El punt relacionat amb el cloud computing és força interessant, ja que es farà servir Aeolus, un sistema per a gestionar un conjunt d’ordinadors que estiguen a la xarxa.

http://aeolusproject.org/images/concept_aeolus_high_level.pngAl wiki de Fedora podeu veure l’estat de totes les novetats que s’aniran implementant al llarg dels propers mesos. Fent una ullada ràpida, sembla evident que el cloud computing ha agafat un protagonisme impressionant en aquesta nova versió de Fedora.

Captura de l'escriptori GNOME3.2 (safe mode) a Fedora 16

    • oriolsqzv on 24 d'agost de 2011 at 20:32

    Reply

    Ostres doncs fan molt bona pinta els canvis Pau.
    El fet de que tingui GRUB2 farà possible que en un mateix ordinador puguin instalar-se Ubuntu i Fedora ja sigui en diferents disc durs o en particions d’un mateix disc dur i que des del menú d’arranc es puguin seleccionar qualsevol dels 2?
    Si és així millor ja que fins ara no era possible (vaig buscar i rebuscar i no ho vaig aconseguir, degut precisament a que Ubuntu va amb Grub 2 i fins ara Fedora anava amb Grub Legacy).
    Si és així me’l posaré i aleshores miraré realment si continuo amb Ubuntu o faig el pas a Fedora, ja que vaig tenir-lo instal·lat (Fedora 15) a un portàtil i em donava problemes a l’hora d’actualitzar els paquets i poder instal·lar aplicacions :S fer que em va fer tornar enrere i de moment continuar amb l’Ubuntu 11.04, que per cert, fa ràbia no poder ni tan sols moure la barra de notificacions :S
    En fi, no m’enrotllo més, estaré pendent del que aneu dient per aquí sobre la versió de Fedora 🙂
    Moltes gràcies per les novetats que ens aporteu 😉

    PD: Tot entrar amb el meu usuari quan vull comentar una notícia com aquesta és com si se’m tanqués la sessió, i haig de comentar posant el nom i el correu cada cop.

    • oriolsqzv on 24 d'agost de 2011 at 20:33

    Reply

    D’acord, veig que un cop introduït el comentari queda tot correcte, amb el meu usuari, no he dit res doncs 😛

  1. Reply

    Ep!
    Els enllaços de baixada estant trencats, potser han canviat des de que vau publicar la notícia. El DVD sembla estar aquí: http://ftp.cica.es/fedora/linux/releases/test/16-Alpha/Fedora/i386/iso/
    Salut,
    Jordi,

      • Pau on 24 d'agost de 2011 at 23:11
      • Author

      Reply

      Gràcies, Jordi. Sembla que ho han canviat. Ja ho he arreglat 🙂

    • Ferran on 6 de setembre de 2011 at 15:58

    Reply

    La imatge està en Fallback mode, no té res a veure amb Gnome 3.2, sempre surt aixi degut a que no l’han tret encara o ho fas des del virtualbox?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.