El teu blog de Linux en català

La raó per la que ja no faig servir Ubuntu

No li donarem voltes. La raó per la que no faig servir Ubuntu és l’Unity i tot allò que aquest canvi ha comportat. Mai vaig actualitzar el meu Ubuntu a la versió 11.04 i va ser llavors quan, en provar Gnome-Shell, vaig decidir canviar a una altra distribució que l’implementara correctament.

http://manufacturedenvironments.com/media/2011/gnome-3-logo.pngHe passat per OpenSUSE, Fedora i finalment m’he quedat amb Arch. Tot i així, Fedora també era una opció fora vàlida (i millor per a aquells que no volen tindre molts maldecaps a l’hora d’instal·lar una distribució).

El canvi a Arch, amb la qual ja porte uns 2 mesos i mig i pense quedar-m’hi, m’ha suposat un altre canvi important: comprovar que la majoria de blocs parlen sempre de l’Ubuntu. Bé, això ja ho sabia, però la qüestió és que abans es parlava molt de les «novetats de l’ubuntu», i ara ja no tinc coses de les que parlar, ja que Arch s’actualitza de forma constant i sempre estic gairebé a la última.

En definitiva, no faig servir Ubuntu perquè no m’agrada el Unity. Sé que millorarà, però eixa no és la qüestió. La raó per la que no faig servir l’Unity és la mateixa per la qual no faig servir KDE: no m’hi sent còmode. Amb GNOME3-Gnome-Shell, estic encantat de la vida i animat pel seu futur.

En unes setmanes tornarem al debat amb entrevistes.

 

  • Isaac on 22 d'agost de 2011 at 23:04

  Reply

  Hi ha l’opció d’utilitzar el Gnome de tota la vida amb la 11.04… jo l’estic utilitzant i va força bé!

  • xavi on 22 d'agost de 2011 at 23:08

  Reply

  Jo de la Ubuntu no en penso parlar, que sóc debianita des de fa molts anys.

  Però em deixes intrigat amb el tema aquest d’Arch. Tenia entés que era una distribució “impossible”, que és pitjor que estar amb “experimental” a Debian, etc. La fas servir diguéssim “en producció”? quin nivell de manteniment li has de dedicar (rotura de paquets, configuracions, problemes amb actualitzacions…)?

  No crec que deixi la secta debianita, però seria interessant que expliquessis aquestes coses també 🙂 (O igual tot va que rutlla tranquil·lament i ni cal).

   • Pau on 23 d'agost de 2011 at 07:19
   • Author

   Reply

   Jo faig servir Arch al meu entorn estable. En principi no tinc cap problema, tot i que l’única actualització gran ha estat passar del nucli 2.6.39 al 3.0. El que no tinc clar és com es farà el canvi de gnome 3.0 a gnome 3.2 i coses així. Però per ara, tot va bé. Això sí, moltes coses es configuren a mà (activació de serveis, per exemple).

   La diferència entre Arch i Experimental diria que és la versió de paquets. En Arch la cosa està més avançada… (crec)

    • Daniel on 23 d'agost de 2011 at 18:05

    Reply

    Arch està, més o menys, al nivell de Sid (debian inestable) amb alguns paquets d’experimental (experimental no és una branca, ja que conté només uns pocs paquets puntuals).

    I respecte a la configuració a mà… Jo crec que no té massa a veure. Per exemple, pots tenir Debian sense cap mena d’entorn d’escriptori i la diferència amb Arch és mínima. Sí que el procés d’instal·lació d’Arch és més difícil, etcètera, però a Debian es pot instal·lar amb la opció “expert” i s’hi apropa bastant.

    Salut!

  • ifanlo on 23 d'agost de 2011 at 00:15

  Reply

  Home! L’avorriment fa molt a l’hora de canviar de distro. Jo m’he canviat fa pocs dies a un derivat de l’Ubuntu, la Lubuntu. Però quan em cansi igual tiro per una altra. 🙂

   • Pau on 23 d'agost de 2011 at 07:25
   • Author

   Reply

   Sí, sí que fa l’avorriment aquestes coses. Però Ubuntu va frenar fa molt de temps el desig de canvi. El problema és que Unity no m’agrada, mentre que el Gnome-shell m’ha entrat molt bé. Entenc que això és completament personal. Però Ubuntu no implementa gaire bé gnome-shell…

  • Capasoft on 23 d'agost de 2011 at 10:14

  Reply

  Jo faig servir Lubuntu amb un portàtil amb poc recursos i Ubuntu als PC’s.

  I no faig servir Unity per que no m’agrada, continuo fent servir Gnome.

  Imagino que ja saps que pots fer servir Gnome al teu Ubuntu (i KDEi Xfce, etc).

  • kiakli on 23 d'agost de 2011 at 10:20

  Reply

  Hola,
  Tots el companys que conec que fan servir ubuntu tenen la mateixa opinió que tú Pau. Jo no sóc usuari d’ubuntu, però crec que en futures versions estarà disponible com a opció.

  Jo estic a favor de la diversitat, però tanta!!! Crec que canonical s’ha equivocat i tindria que fer camí amb gnome i la resta de distribucions.

 1. Reply

  Doncs jo no faig servir Fedora i m’estic plantejant canviar el Sabayon del meu servidor degut a Gnome-Shell.

  És, pel meu gust, un entorn massa experimental, poc polit i no orientat a donar una bona experiència d’usuari a tots els usuaris. Si no tens la sort de que el teu hardware sigui compatible amb Mutter ja pots comptar amb lentitud extrema, problemes de refresc o directament sa pantalla congelada.

  El gran encert de Gnome-shell és el seu disseny que és més acceptat per ara que el de Unity, i la seva grandíssima errada és emprar Mutter i no Compiz amb molta més experiència i compatibilitat contrastada amb tot tipus de hardware, i de fet en si l’errada és no permetre la posibilitat d’engegar Compiz amb Gnome-shell.

  Jo empraria Gnome-shell amb molt de gust i si no ho faig no és per comoditat, és que senzillament no he pogut fer-lo anar amb un ordinador comprat fa 4 anys i no ho intentaré pas al portàtil, on tinc Unity i (respecte a Unity):

  a) Funciona molt bé, no falla i rendeix bé, sense cap mena de problema visual, no he trobat cap error. Garantia Canonical.
  b) El seu futur és molt prometedor densà que Mark Shuttleworth ha assegurat que és i seguirà sent l’entorn d’escriptori per defecte d’Ubuntu, i hi treballen de valent.
  c) Es interessant documentar-se abans de jutjar a ningú, vos recoman llegir les breus wikis de Unity i Gnome-shell.
  d) Es molt personalitzable i macu i segur que ho serà més encara en endavant.

  Downgradejar a Gnome2 és un pas enrere. Una cosa és mantenir-lo i no actualitzar-se i una altra degradar la versió per defecte a una que, de fet, ja no té suport.

  Tant Unity com Gnome-shell, són … shells de Gnome “3”. Empren les mateixes llibreries de Gnome. El meu dubte al respecte de GNOME 3 és d’on p**** surt aquest 3 ¿? XD Si la versió estable actual de libgnome és la 2.32.1 i és l’emprada a totes les distribucions amb Gnome-shell i a Ubuntu.

  En fi, enhorabona si te xuta Gnome 3, a veure si un dia el puc provar…

  1. Reply

   Vamos, que a jo em sembla que a Gnome-shell li urgeix més millorar que a Unity. Llegiu també els articles que hi ha a sota dels enllaços a la wiki que he posat. (Ho dic com si m’anessiu a fer cas XD)

    • Pau on 23 d'agost de 2011 at 14:35
    • Author

    Reply

    Amb això estic d’acord 🙂

  • javier on 23 d'agost de 2011 at 16:42

  Reply

  Dons jo estic a fer estic a punt de fer el pas de Fedora 15 a Ubuntu 10.04 (o potser Debian 6, depenent del aburrit que esitgui jeje), pro no pel gnome shell, que personalment m’agrada, encara que li falten alguns detalls (de vegades el menu on estan totes les aplicacions no es visualitza be), el canvi el fare pel simple fet que la bateria en el kernel 2.6.32 em dura 5 hores i mitja i al kernel 2.6.38 2 i mitja…

  Lo que canviaria del Gnome Shell (o ficaria per defecte) es el tema de les barres, pel meu gust són massa grans, afegir el boto de minimitzar (maximitzar no) i un boto com el d’Activities i que es desplegi una llista amb les principals carpetes (arrel, paperera, home (documents, imatges…) i dispositius conectats). I milloraria la part de configuració (extensions i altres) que estigui mes accessible.

  • Toni on 23 d'agost de 2011 at 18:55

  Reply

  Jo voldria utilitzar algun dels nous escriptoris, però encara no hi sóc prou productiu…
  Agradar-me, m’agrada molt més el Gnome Shell: per “la navegació de lleure” tinc un portàtil amb Fedora 15, però per treballar encara depenc dels widgets de gnome 2 (ssh-menu, remotedesktops), l’always on top de les finestres, monitors de cpu, io, temperatura i feeds d’rss, widget de timetracking… Haver de gastar temps en “hacks” per aconseguir fer mig-funcionar el mateix o la meitat del que tinc de “serie” amb gnome2 no em paga la pena…
  Ni tampoc vaig cap avanç amb el tema del global-menu ni al canvi de costat dels botons de les finestres… als que venen del Os X potser els resulta útil, però pel que fa jo, és un canvi innecessari que no m’aporta cap millora productiva, al revés, hauré de reajustar la memòria muscular.
  Els canvis que comenta en Javier a Gnome Shell em semblen bons. Això i fer alguna cosa per poder fer funcionar els widgets de gnome2.

  • Jordi on 23 d'agost de 2011 at 19:13

  Reply

  Jo no canviaria Ubuntu per res, 😀

  • roc on 23 d'agost de 2011 at 19:49

  Reply

  Personalment no m’hi he sentit mai còmode a Ubuntu i sempre he estat voltant per Gentoo i els seus derivats (Sabayon), i ara també estic tontejant amb Chakra, que va molt bé i és molt ràpida, però que li falta estabilitzar-se una mica.

  La gràcia és voltar fins trobar allò amb què ens sentim còmodes i Linux té tantes opcions que segur que ho acabem trobant!

  • Pauet on 24 d'agost de 2011 at 07:29

  Reply

  He de dir que en principi a mi els nous conceptes d’escriptori que representen Gnome Shell i Unity em costen d’entendre, però no hi estic tancat ni els critico pas, més aviat admiro l’afany d’innovar.
  Personalment de moment he decidit que mentre tots aquests projectes maduren es el moment de fer una bona provada a KDE, i he de dir que de bon principi si que em semblava estrany i excessivament complicat, però un cop “aclimatat” al nou entorn n’estic molt content, tant amb Open Suse com amb Kubuntu em va molt be.
  De cara al futur ja ho veurem.

  • Aljullu on 24 d'agost de 2011 at 21:21

  Reply

  Jo faig servir l’Ubuntu i no tinc cap problema amb el Unity, però m’agradaria provar algun dia una rolling-release d’aquestes.

  1. Reply

   Prova Chakra.
   Es una distribució nascuda de Arch, neta dels problemes amb les llibreries GTK i es una distribució semi rolling.
   On els programes tenen una actualització tan aviat com surten pero el kernel i altres parts del nucli, es mantenen estables.

  • asincron on 3 de setembre de 2011 at 17:01

  Reply

  Bones estic completament d’acord amb tu.

  Però jo ehe optat per LinuxMint amb entorn gràfic Entlightenment 17, que es molt mes lleuger.

  Salutacions.

  • Lluís Alonso on 8 de setembre de 2011 at 20:39

  Reply

  A mi em va costar un temps fer-me al nou Ubuntu amb Unity (no em funcionava l’Unity fins que no vaig desinstalar el driver d’Envidia i vaig instalar el lliure, tot era massa diferent…), però després, amb el temps , el trobe molt dinàmic, ràpid i agradable amb els “keyboard shortcuts” (no sé com es diu en català) que vaig trobar per internet. Em permet d’usar molt menys el ratolí i la mà es cansa menys. De totes les maneres, conserve el Linux Mint per tasques de producció, però m’agrada anar al Ubuntu amb Unity de quan en quan, i pot ser deixaré Mint i em passaré totalment al Ubuntu nou per el 11.10 o el seguent. Fedora, KDE, Gnome 3, no m’agraden (no em funcionen bé o jo no els sé fer anar com cal).

   • Pau on 9 de setembre de 2011 at 06:37
   • Author

   Reply

   keyboard shortcuts » dreceres de teclat

   Crec que el tema Unity/GNOME3 és una cosa personal al 100%. Jo m’he acostumat al GNOME3 i em sent súper-còmode. I quan prove Unity o altres coses, doncs ja no em sent còmode…

   1. Reply

    I es operatiu? vull dir si per canviar els fons del escriptori o per tancar el pc. No cal fer coses rares o instal.lar mes programes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.