El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: febrer 2011

Aquestes setmanes no estan tenint novetats molt interessants. Tot i això, ahir sí que vam tindre una bona notícia…

  • La gent de l’Elemtary Group ha desenvolupat un gestor de correu senzill, ràpid i funcional: només correu, com ells diuen. Proveu Postler.
  • I ja que estem, per què no parlar d’aquest mateix grup que està desenvolupant l’anomenat «Elementary OS», un sistema operatiu amb molts canvis visuals basat en GNOME.
  • Si feu servir Chrome (jo no ho faig :P), potser vos interessarà l’extensió apt-linker, que converteix les ordres «sudo apt-get install» que hi ha per Internet en enllaços que es poden clicar per instal·lar eixe programa.
  • Sabíeu que existeix una diferència important a l’hora d’entrar com a root fent servir «su» o «su -»? Bàsicament, la segona ordre ens permet actuar «realment» com a root, els scripts que s’executen (bashrc) són diferents en un i altre cas.
  • Flipeu amb aquest vídeo que el Marc comparteix amb nosaltres que mostra el nombre d’una manera molt original el nombre d’activacions diàries de telèfons Android.
  • A Imatica.org ens expliquen les millores que té l’OpenBravo 3. Personalment mai he estat capaç d’instal·lar-lo i fer-lo servir, a veure si aquesta nova versió és més «usable» per als que només el volem provar.
  • OpenSUSE 11.4 està a punt d’arribar. L’RC4 es va publicar fa dos dies. Només queden 10 dies per la versió final!
  • Si feu servir el Gimp, vos interessarà l’extensió G’MIC que afegeix un munt d’efectes i filtres als que ja té el programa.
  • Firefox 4 ja està a la recta final. Fa dos dies es va publicar la beta 12. Des que es va publicar la primera beta s’han corregit prop de 7000 errors: tota una feinada.

 

Molt interessant l’enquesta de l’AIMC d’aquest any que revela com el Firefox i l’Explorer es troben en un empat tècnic (només a un punt de diferència) i que el Chrome avança molt ràpid.

Però no ens hem d’enganyar: Firefox s’ha estancat, fins i tot ha baixat un punt percentual respecte a l’any passat. El Chrome ha passat d’un 7% el 2009 al 18,4%. Safari ha passat del 2,7% al 5% (evident atès les dades d’ús de sistema operatiu que veurem a continuació). (més…)

Eternal Lands és un MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) on podrem assumir el paper d’humans, elfs, nans, gnoms, draconians o orcs. En aquest joc, podrem anar millorant les nostres habilitats bàsiques (atac, defensa, màgia, pocions, etc.) per tal de poder superar les proves que se’ns posin.

Logo d'Eternal Lands

Si us voleu instal·lar Eternal Lands i utilitzeu Ubuntu, el millor és que us configureu el repositori de PlayDeb (veieu com fer-ho a la nostra guia). Un cop configurat, aneu al Centre de programari de l’Ubuntu i hi podreu instaŀlar el paquet «eternallands». A més, instaŀleu el paquet «eternallands-music» (només és opcional) si voleu que seus instaŀlin també les melodies del joc. Trobareu el joc a «Aplicacions>Jocs>Eternal Lands».

Pantalla d'Eternal Lands

Pantalla d'Eternal Lands

Si no teniu Ubuntu, per obtenir Eternal Lands aneu a la seva pàgina de descàrrega. Hi trobareu una secció específica per a Linux, des d’on us podeu baixar un fitxer .zip. Aquest, entre altres fitxers, conté els executables de 32 bits («el.x86.linux.bin») i de 64 bits («el.x86_64.linux.bin»). Quan el descomprimiu, doneu permisos d’execució al fitxer que coincideixi amb l’arquitectura del vostre sistema operatiu (segurament serà el de 32 bits) i editeu el fitxer «el.ini» que també ve en el zip per indicar-li el directori on heu descomprimit el fitxer.  Ara ja podreu jugar a l’Eternal Lands fent doble clic a l’executable. Ara bé, en el joc us faltaran els sons i les melodies. A la pròpia pàgina de descàrrega de l’Eternal Lands hi trobareu dues seccions on us els podreu baixar.

Durant els darrers dies s’ha pogut seguir un fil interessant relacionat amb la inclusió de dues botigues de música en línia amb el Banshee (Amazon i l’Ubuntu Store) i el percentatge de beneficis que de cada cançó venuda anirà cap a cada part.

L’altre dia el Gil ens va posar un enllaç al respecte i ahir, Gabriel Burt, un dels desenvolupadors del Banshee comentava això: (més…)

Després d’uns mesos de desenvolupament per fi ha arribat WordPress 3.1. Gràcies al sistema d’actualitzacions tots podreu accedir a aquesta darrera versió sense gaire complicació. Aquesta versió es troba completament en català, gràcies a l’equip de traducció del WordPress al català. (més…)

L’equip de desenvolupament de Gimp, el famós programa lliure de retoc fotogràfic, està treballant en la versió 2.8, però sembla que no arriba mai. Ja fa dos anys que es va alliberar Gimp 2.6, la versió actual. Una de les esperades millores que ha de tenir Gimp 2.8 és la unió en una sola finestra de totes les barres d’eines, i no com ara, que per treballar-hi hem de tenir la finestra principal més dues o tres d’auxiliars per sobre, i que molesten les posis on les posis.

Logo del Gimp

(més…)

Banshee és el reproductor de música i vídeo que vindrà per defecte instal·lat amb la nova versió de l’Ubuntu i que fa servir les biblioteques Mono per funcionar. Gràcies a això, la seua migració al Windows és una mica més fàcil i finalment els desenvolupadors presentaran una versió alfa la propera setmana. (més…)

Tot i que editar i personalitzar el GRUB és una tasca relativament senzilla, existeix una aplicació que ens ho fa més senzill i còmode: Grub Customizer.

Amb aquesta aplicació podeu personalitzar el vostre GRUB de manera gràfica. Podeu afegir, eliminar, ordenar o canviar el nom de les entrades, així com afegir un fons al GRUB, canviar els colors, el temps d’espera, l’entrada seleccionada, entre altres opcions. (més…)

La setmana passada, l’Enric ens va presentar ComFusion 3, una distribució basada en Ubuntu, i que em va semblar molt interessant. Per si la voleu provar, us he creat una imatge de VirtualBox amb ComFusion 3 preinstal·lada, perparada per a que la pugueu executar. (més…)

Mentre esperem a que Spotify tinga versió lliure per a Linux no ens queda altra opció que emular-lo amb el Wine amb els consegüents problemes d’integració que això suposa.

A Internet hi ha molts tutorials on expliquen com integrar l’Spotify amb el Firefox. Però i si utilitzes Chrome/Chromium? I si a més utilitzes KDE?

Si voleu integrar el vostre Spotify amb el Chrome/Chromium solament heu de seguir els següents pasos: (més…)