El teu blog de Linux en català

Situació de Gimp 2.8

L’equip de desenvolupament de Gimp, el famós programa lliure de retoc fotogràfic, està treballant en la versió 2.8, però sembla que no arriba mai. Ja fa dos anys que es va alliberar Gimp 2.6, la versió actual. Una de les esperades millores que ha de tenir Gimp 2.8 és la unió en una sola finestra de totes les barres d’eines, i no com ara, que per treballar-hi hem de tenir la finestra principal més dues o tres d’auxiliars per sobre, i que molesten les posis on les posis.

Logo del Gimp

A Ikhaya han fet un article molt interessant, on expliquen la situació del desenvolupament de Gimp 2.8. Actualment, s’està treballant amb l’objectiu de publicar Gimp 2.8 el segon trimestre del 2011. Aquesta sèrie d’endarreriments s’expliquen amb els següents motius:

 • Falta de temps per part dels desenvolupadors. Els desenvolupadors de Gimp són tots voluntaris, i apart de fer aquest programa es dediquen a altres coses. Això fa que en moments puntuals puguin dedicar menys temps al Gimp.
 • Les noves característiques es programen directament a la branca principal. Això implica que, fins que no estan completament finalitzades, no es pot donar per correcta la versió completa. Apart, això també implica que els propis desenvolupadors tarden molt temps a rebre comentaris sobre el seu treball, i els causa una certa desafecció.
 • Com que els desenvolupadors són voluntaris, tendeixen a treballar en aspectes que els sembla gratificant, i quan es donen molts problemes en algun aspecte, aquesta tasca els deixa de semblar interessant, i prefereixen treballar en noves funcionalitats, que poden millorar el programa però acaben repercutint en més endarreriments.

O sigui, que bàsicament el que hauran de fer és redissenyar el sistema de treball. Els responsables de Gimp estan pensant en que les noves característiques es programin a una branca especial i que, quan estiguin enllestides, es passin a la branca principal. Així, si una característica nova no està del tot feta, no afectaria a la publicació de noves versions de Gimp. Simplement, no hi seria.

Esperem que aquest projecte tiri endavant, perquè és un dels programes més importants i coneguts dins el programari lliure.

De moment, si voleu provar les noves característiques de Gimp, podeu instal·lar-vos la branca de desenvolupament, que actualment va per la versió 2.7.1. Tingueu en compte que no és una versió estable. Us la podeu baixar des de la pàgina de descàrregues del Gimp. Si utilitzeu Ubuntu, també teniu disponible aquest repositori PPA de Launchpad.

1 comment

  • Joan on 24 de febrer de 2011 at 22:02

  Reply

  Alguna cosa em diu que l’espera valdrà la pena :), tot i que, ara per ara, treballo molt a gust amb el GIMP actual i per les tasques que faig (res fora del normal) em va estupend; es podria dir que no li trobo a faltar res. Evidentment que les novetats seran molt benvingudes, però amb la passada de programa que han fet fins ara, per mi es poden prendre tot el temps que vulguin/necessitin!!

  És una delícia de programa!! Visca el GIMP.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.