El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: novembre 2009

Avui publico aquesta llista amb alguns dels millors emulador lliures que he trobat (que no són pocs)

Hi han emuladors de GB,NES,SNES,GC,N64,Megadrive,PSx,PS2,PSP, Wii i molts més.

Si coneixeu algun altre emulador que mereix estar en aquesta llista, no dubteu en comentar-ho!

(més…)

Aquí deixo el calendari de la propera versió d’OpenSuse i un gràfic del calendari de la Ubuntu 10.04 (ja comentat en un altre post).

Calendari de desenvolupament de OpenSuse 11.3:
  • 12 de desembre de 2009 – OpenSUSE 11.3 Milestone 1.
  • 11 de febrer de 2010 – OpenSUSE 11.3 Milestone 2.
  • 11 de març de 2010 – OpenSUSE 11.3 Milestone 3.
  • 8 de abril de 2010 – OpenSUSE 11.3 Milestone 4.
  • 5 de maig de 2010 – OpenSUSE 11.3 Milestone 5.
  • 20 de maig de 2010 – OpenSUSE 11.3 Milestone 6.
  • 3 de juny de 2010 – OpenSUSE 11.3 Milestone 7.
  • 17 de juny de 2010 – OpenSUSE 11.3 RC 1.
  • 1 de juliol de 2010 – OpenSUSE 11.3 RC 2.
  • 15 de juliol de 2010 – OpenSUSE 11.3 final.

Fonts: http://www.espaciolinux.com i http://mgsanchezs.wordpress.com/

Aquest cap de setmana s’ha alliberat una nova versió de Linux Mint, una distribució basada en Ubuntu, de gran facilitat d’ús, i que porta instal·lats de forma predeterminada alguns paquets que no venen directament amb Ubuntu, com ara alguns códecs de vídeo i de so. La nova versió és la 8, i té com a nom clau “Helena” i està basada en la versió 9.10 d’Ubuntu.

Linux Mint porta una sèrie d’eines de configuració i administració destinades a simplificar aquestes tasques per a usuaris no avançats. Podeu veure la llista de novetats que porta aquesta versió a la pàgina de noves característiques.

Linux Mint 8 "Helena"

Linux Mint 8 "Helena"

Per a instal·lar aquesta distribució, l’equip de Linux Mint ens permet descarregar-nos dues versions diferents:

  • Main edition. Es tracta del LiveCD d’instal·lació principal de la distribució.
  • Universal edition. És un DVD que conté tots els paquets de llengua (encara que a la Main Edition no vinguin directament, posteriorment es poden instal·lar), i que no porta cap programa propietari (és a dir, ve només amb programari lliure).

El que encara no està disponible és la versió optimitzada per a processadors de 64 bits, però sortirà en breu.

Font: Llibertat de programari

Slimrat és un gestor de baixades per a GNU/Linux que pot baixar fitxers des dels serveis següents: rapidshare, megaupload, metafire, easyshare, czshare, datahu, depztshare, fastload, fastsahre, filefactory, filehive, freakshare, hotfile, sharebase, youtube, zshare i uns quants més a més d’incloure la possibilitat de baixada directa si no existeix el connector per a un determinat servei.

gui_downloading

Permet baixar molts fitxers alhora tant des de la interfície gràfica com del client de consola. Es podria dir, però, que una de les característiques més interessants és la capacitat de resoldre i omplir els captcha de les pàgines web, així que ja no caldrà que introduïm cap codi (supose que no sempre serà perfecte).

Per instal·lar-lo, cal resoldre algunes dependèndicies que a Ubuntu es poden resoldre amb els següents paquets:

sudo apt-get install libwww-mechanize-perl aview imagemagick tesseract-ocr libgtk2-gladexml-perl xclip libspiffy-perl

Per instal·lar-ho a altres distribucions trobareu instruccions al fitxer INSTALL que és a dins del tar.gz que podeu baixar des de code.google.com. Només cal, amb les dependències satisfetes, descomprimir-lo i executar el fitxer slimrat (client de consola) o slimrat-gui (interfície gràfica).

Al bloc anotherubuntu.blogspot han creat un calendari gràfic per a Ubuntu Lucid Lynx, la propera versió d’Ubuntu que es presentarà a l’abril de 2010.

lucid-timeline_farver

Un dels problemes amb que ens trobem quan veiem un partit per SopCast Player és que les retransmissions a través d’aquest sistema acostumen a ser en xinès, àrab, etc. Si a l’hora de veure el partit volem escoltar el so des de la nostra emissora de ràdio preferida, ens adonem que hi ha un desfasament de temps molt considerable entre el que escoltem i el que veiem pel SopCast Player. En aquesta anotació veurem com endarrerir el senyal de la ràdio (per Internet) per tal de poder-lo sincronitzar amb el que veiem al SopCast Player.

El primer que hem de fer és instal·lar-nos el VLC, que és el programa a través del qual escoltarem la ràdio. La seva instal·lació és molt senzilla, perquè es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions GNU/Linux. Per exemple, si utilitzem Ubuntu, el podem instal·lar des del Synaptic per mitjà del paquet “vlc” o, si ho preferim, des d’un terminal:

sudo apt-get install vlc

L’executem des del menú “Aplicacions>So i vídeo>VLC media player”. Podem obrir la nostra emissora de ràdio preferida des del menú “Suport>Obre un flux de la xarxa”, i entrant l’adreça a través de la qual emeti la nostra emissora. Si no sabeu l’adreça, podeu trobar les de les principals emissores en aquest apunt de SomGNU.

Obrir un flux de ràdio al VLC

Obrir un flux de ràdio al VLC

Un cop sintonitzada l’emissora, obrim al SopCast Player el partit que vulguem veure. De seguida notarem aquest desfasament entre el vídeo i el so. Anem de nou al VLC, i seleccionem l’opció de menú “Eines>Track synchronization”. Marquem la pestanya “Sincronització”. Aquí hem d’augmentar el valor del camp “Advance of audio over vídeo” fins que veiem que el so de la ràdio i el que veiem al SopCast Player estan sincronitzats. Segurament haureu de posar un valor força alt.

Ajust de la sincronització

Ajust de la sincronització

Per cert, en aquest camp m’he trobat amb un error del VLC. Si directament li escric un valor, se’m deixa d’escoltar la ràdio. Per a modificar aquest valor, he d’anar pujant el valor del retard fent clic repetidament amb el ratolí en els botons que hi ha al costat del camp a modificar. Intentaré obrir un bug al VLC per si ho poden arreglar.

Per cert, si voleu veure per SopCast Player el Barça-Madrid d’avui, he deixat a cobert.cat un fil on he penjat els enllaços de SopCast corresponents:
http://www.cobert.cat/forum/viewtopic.php?f=24&t=2242

Ahir va ser llançada aquesta versió de Linux Mint basada en Ubuntu 9.10 (Karmik Koala), coneguda amb el nom “Helena”.

Linux Mint és una distribució que destaca per la seva facilitat d’ús, per tant, és molt recomanada per a persones que comencen a iniciar-se en el món de GNU/Linux.

Per provar o instal·lar Linux Mint, nomès cal gravar la imatge .Iso en un Cd/Dvd, col·locar el Cd/Dvd al PC i reiniciar.

(més…)

Aprofitant que avui és el dia del Barça-Madrid, explicarem com explicar en GNU/Linux un joc de futbol una mica especial. Es tracta del Pro Evolution Chapping (PEC pels amics), i segurament que agradarà molt els més nostàlgics.

Logo de Pro Evolution ChappingLa seva instal·lació no es fa de la forma estàndard (a través de paquets), però és molt senzilla. Primer cal instal·lar una sèrie de llibreries prèvies, aquestes sí disponibles des de paquets. Des del gestor de programes propi de la nostra distribució (Synaptic si estem en Ubuntu) hem d’instal·lar els paquets “libsdl1.2debian”, “libsdl-gfx1.2-4”, “libsdl-image1.2”, “libsdl-ttf2.0-0”, “libsdl-mixer1.2”, “libsdl-net1.2”, “tar” i “bzip2”. Si ho preferim, ho podem fer des d’un terminal executant (en cas d’Ubuntu) la comanda següent:

sudo apt-get install libsdl1.2debian libsdl-gfx1.2-4 libsdl-image1.2 libsdl-ttf2.0-0 libsdl-mixer1.2 libsdl-net1.2 tar bzip2

Un cop instal·lats aquests paquets, ens baixem el binari del joc d’es d’aquest enllaç (o aquest altre si el nostre ordinador és de 64 bits). Des del navegador de fitxers que tinguem (típicament el Nautilus) anem al directori on hàgim descarregat el programa, hi fem clic amb el botó dret del ratolí i escollim l’opció “Extreu aquí”. Aquesta acció també es pot fer des d’un terminal:

tar xvfj chapping-0.43*.tar.bz2

Això ens deixarà el joc en un directori que es dirà “chapping-0.43….” (dependrà de si hem baixat la versió de 32 bits o la de 64). Hem de moure aquesta carpeta al directori on vulguem tenir el joc, i posar-li el nom que vulguem. Per exemple, jo la he deixat com a:

/home/el_meu_usuari/Jocs/Chapping

Per jugar a Pro Evolution Chapping, hem d’anar a aquest directori amb el nostre explorador de fitxers (probablement el Nautilus) i fer doble clic sobre el fitxer chapping.

Pantalla del Pro Evolution Chapping

Pantalla del Pro Evolution Chapping

Per qui no hagi jugat mai a xapes (com era el meu cas), el joc és força senzill. S’ha d’entrar la pilota groga a la porteria rival, empenyent-la amb les nostres xapes. El joc està pensat per a dos jugadors, i tenim deu segons com a màxim per a cada torn. Quan empenyem la pilota groga, també s’acaba el nostre torn i li toca a l’altre equip. El joc està pensat per a dos jugadors.

Si, abans de començar a jugar, canviem el tema del joc, no només modificarem la imatge de fons i les xapes, sinó també el nombre d’aquestes, de forma que el joc canvia una mica.

Google és actualment el buscador més utilitzat, amb un 79% de la quota de mercat, i ara vol canviar el seu motor i aparença.

Ja s’han fet les primeres proves, i ja el podeu provar, això si, nomès desde Google.com. De moment sembla que va més ràpid i ha incorporat totes les opcions de cerca a la part esquerra, fet que hem sembla una decisió molt encertada.

(més…)

FreeBSD és un sistema operatiu lliure i molt estable de la família Unix.

Es pot executar a processadors x86 d’Intel, DEC Alpha, UltraSPARC de Sun Microsystems, l’Itanium, l’AMD64 i als PowerPC. El suport per a les arquitectures ARM i MIPS està en desenvolupament.

(més…)