El teu blog de Linux en català

Pro Evolution Chapping

Aprofitant que avui és el dia del Barça-Madrid, explicarem com explicar en GNU/Linux un joc de futbol una mica especial. Es tracta del Pro Evolution Chapping (PEC pels amics), i segurament que agradarà molt els més nostàlgics.

Logo de Pro Evolution ChappingLa seva instal·lació no es fa de la forma estàndard (a través de paquets), però és molt senzilla. Primer cal instal·lar una sèrie de llibreries prèvies, aquestes sí disponibles des de paquets. Des del gestor de programes propi de la nostra distribució (Synaptic si estem en Ubuntu) hem d’instal·lar els paquets “libsdl1.2debian”, “libsdl-gfx1.2-4”, “libsdl-image1.2”, “libsdl-ttf2.0-0”, “libsdl-mixer1.2”, “libsdl-net1.2”, “tar” i “bzip2”. Si ho preferim, ho podem fer des d’un terminal executant (en cas d’Ubuntu) la comanda següent:

sudo apt-get install libsdl1.2debian libsdl-gfx1.2-4 libsdl-image1.2 libsdl-ttf2.0-0 libsdl-mixer1.2 libsdl-net1.2 tar bzip2

Un cop instal·lats aquests paquets, ens baixem el binari del joc d’es d’aquest enllaç (o aquest altre si el nostre ordinador és de 64 bits). Des del navegador de fitxers que tinguem (típicament el Nautilus) anem al directori on hàgim descarregat el programa, hi fem clic amb el botó dret del ratolí i escollim l’opció “Extreu aquí”. Aquesta acció també es pot fer des d’un terminal:

tar xvfj chapping-0.43*.tar.bz2

Això ens deixarà el joc en un directori que es dirà “chapping-0.43….” (dependrà de si hem baixat la versió de 32 bits o la de 64). Hem de moure aquesta carpeta al directori on vulguem tenir el joc, i posar-li el nom que vulguem. Per exemple, jo la he deixat com a:

/home/el_meu_usuari/Jocs/Chapping

Per jugar a Pro Evolution Chapping, hem d’anar a aquest directori amb el nostre explorador de fitxers (probablement el Nautilus) i fer doble clic sobre el fitxer chapping.

Pantalla del Pro Evolution Chapping

Pantalla del Pro Evolution Chapping

Per qui no hagi jugat mai a xapes (com era el meu cas), el joc és força senzill. S’ha d’entrar la pilota groga a la porteria rival, empenyent-la amb les nostres xapes. El joc està pensat per a dos jugadors, i tenim deu segons com a màxim per a cada torn. Quan empenyem la pilota groga, també s’acaba el nostre torn i li toca a l’altre equip. El joc està pensat per a dos jugadors.

Si, abans de començar a jugar, canviem el tema del joc, no només modificarem la imatge de fons i les xapes, sinó també el nombre d’aquestes, de forma que el joc canvia una mica.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.