El teu blog de Linux en català

Novetats a ca n'Oracle

Des que a l’abril del 2009 Oracle va adquirir Sun, encara no s’havia pronunciat sobre els nombrosos projectes de programari lliure o de codi obert que va heretar. Estem parlant de projectes tan importants com OpenOffice.org, mysql, VirtualBox i OpenSolaris, entre altres.

Logo d'Oracle

En el darrer any i mig, l’únic que hem sabut sobre aquests projectes, apart de rumors, és que alguns d’ells anaven avançant en el seu desenvolupament, i altres semblaven més aturats. Però no hi havia cap notícia oficial. En els dos projectes que romanien més aturats, la comunitat va reaccionar, i van aparèixer alguns forks de mysql, i la comunitat d’OpenSolaris també va crear el seu propi fork, Illumos, i va invitar a Oracle a participar-hi.

Però aquesta situació ha canviat de manera dràstica aquesta setmana. D’una banda, a Oracle Magazine s’ha publicat una entrevista a Edward Screven, Cap Corporatiu Arquitecte d’Oracle, on parla àmpliament (encara que esquivant alguns temes) sobre la relació d’Oracle amb el programari lliure i de codi obert.

Edward Screven va resumir la relació d’Oracle amb el programari lliure i de codi obert amb la frase següent:

«Oracle no té realment una estratègia específica per al Codi Obert. El que tenim és una estratègia global d’empresa: entregar solucions completes, obertes i integrades, als nostres clients.»

A més, va destacar les contribucions que Oracle té en el nucli de Linux, com ara el sistema de fitxers Btrfs, i altres relacionats amb els servidors. En concret, va dir el següent sobre Linux:

«Linux continua sent una plataforma de desenvolupament de referència per a Oracle. Segueix sent una plataforma estratègica per a nosaltres en l’arquitectura x86. Tenim avui més enginyers de Linux que mai, i en seguirem contractant més. Linux és absolutament una part central de la nostra estratègia oberta completa i integrada.»

Respecte dels programes implicats, va dir el següent:

 • OpenOffice.org. Des d’Oracle, aquest producte està considerat com una unitat interna separada d’Oracle, amb un equip de desenvolupament i de vendes propi.
 • mysql. Oracle té tres objectius clars: millorar el producte en rendiment i qualitat millorar el suport que s’ofereix per a mysql, i integrar-lo més amb la resta de productes d’Oracle.

Del que no va parlar, és d’OpenSolaris. «Curiosament», fa un parell de dies Oracle ha enviat un missatge a la llista de correus d’OpenSolaris indicant que s’abandona aquest projecte, i que es reemplaçarà per Solaris 11 Express, amb llicència RTU (Right-to-use) per a desenvolupadors. O sigui, que la comunitat OpenSolaris ha vist confirmades les seves pors, que la van encaminar a crear el fork d’OpenSolaris Illumos.

Logo d'Illumos

  • Pau on 15 d'agost de 2010 at 13:52

  Reply

  Existeixen diferents negocis basats en el programari lliure i diria que ben pocs es basen en un únic producte 100% lliure. Les companyies juguen en diferents fronts: Google, HP, Oracle, etc. i la comunitat lliure se n’aprofita del que pot.

  Alguns moviments d’aquestes empreses ens afectaran d’una o altra manera, però no podem comdemnar-les per aplicar una o altra política. Per descomptat que ens afecta i mostrar el nostre desacord, però elles fan el que volen. Per desgràcia, l’única cosa que demostra això és com de lluny som d’un programari realment lliure. Stallman té molta raó quan critica les llicències que no són GPL o moviments ambigus de diferent gent del programari lliure.

  • Pol on 15 d'agost de 2010 at 21:36

  Reply

  Ostres quina decepció! Jo creia que ja ho teníem superat això, el software avança molt més ràpidament i versàtil quan és lliure. Creia que els d’Oracle ho entendrien en conèixer Sun! Mica en mica doncs…

  • Ruig on 15 d'agost de 2010 at 21:49

  Reply

  Ai… Ja sé que les empreses han de guanyar diners, però hi ha maneres i maneres…

  Malauradament em dóna la sensació que Oracle ho anirà matant tot poquet a poquet. Aquestes notícies no m’estan fent gens el pes… : (

  • oriolsbd on 15 d'agost de 2010 at 21:58
  • Author

  Reply

  En realitat, no tot són males notícies. Amb l’OpenOffice i el VirtualBox, sembla que hi estan treballant força. Respecte de Linux i el mysql, les seves paraules són prou bones. Falta veure si es concreten. Del que havia comentat a l’anotació, l’única notícia que trobo dolenta per al programari lliure és el referent a l’OpenSolaris.

  Però ara mateix acabo de veure una altra notícia a VivaLinux respecte d’Oracle que sí he trobat molt dolenta. Es veu que ha denunciat a Google per infringir patents de Java en el seu Android:
  http://www.vivalinux.com.ar/negocios/oracle-vs-google

  🙁

   • Pau on 15 d'agost de 2010 at 22:14

   Reply

   Sí, això ho vaig llegir ahir. De tota manera cal dir que aquestes denúncies són coses de les llicències. Sembla que Google ha infringit alguna cosa respecte a l’autorietat de certes biblioteques Java. No tinc clar que siga això, però és com si un agafa un programa GPL, el modifica i el redistribueix amb una llicència no compatible amb la GPL (encara que siga lliure).

   • Eloi V on 16 d'agost de 2010 at 02:16

   Reply

   Jo també ho vaig llegir. I no pinta molt bé, simplement per que ens han fet creure que java és lliure, però em sembla que la maquina virtual que l’executa no ho és.

   • Eloi V on 16 d'agost de 2010 at 15:39

   Reply

   Sembla que OpenSolaris finalment ha mort

   http://bitelia.com/2010/08/ahora-si-opensolaris-ha-muerto

  • Ruig on 17 d'agost de 2010 at 12:59

  Reply

  El problema també és que han denunciat Google sembla que amb l’excusa de que van desenvolupar una màquina virtual de java pròpia. Això vol dir que si es posen igual de durs amb tothom també podria haver-hi problemes amb la màquina virtual lliure alternativa que ara incorporen les distribucions de Linux. Per tant, podrien anar denunciant a tort i a dret als responsables de distribucions que ho ofereixin, no?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.