El teu blog de Linux en català

L'ordinador parla en català: Festival 5- OpenOffice.org

Després d’utilitzar Festival amb el Pidgin i el Firefox, avui veurem com integrar-lo amb la suite ofimàtica OpenOffice.org. En aquest cas, ho farem d’una manera similar que amb el Firefox: per mitjà d’una extensió, el Read Text.

Per instal·lar-la, anem a la seva pàgina de descàrrega. Directament, se’ns baixarà un fitxer amb extensió “.oxt”. El desem en qualsevol directori. Ara, obrim l’OpenOffice (“Aplicacions>Ofimàtica>Processador de textos de l’OpenOffice.org”) i anem al menú “Eines>Gestor d’extensions”. En el gestor d’extensions, fem clic al botó “Afegeix” i seleccionem el fitxer “.oxt” que ens hem descarregat abans. Per acabar, només cal reiniciar l’OpenOffice, i ja tindrem el Read Text completament instal·lat.

Un cop instal·lat, per utilitzar el Read Text hem de seleccionar un text i fer clic en el botó que tindrem en una barra d’eines flotant amb el logo del Read Text. Una altra opció és anar al menú “Eines>Complements>Read selection”.

Pantalla de configuració del Read Text

Pantalla de configuració del Read Text

Aquí, hem de seleccionar l’opció “Use Festival with a script to read the selection”. Cal tenir en compte que el Read Text utilitzarà la veu que tinguem configurada com a predeterminada “general” (no la catalana), o sigui que convé configurar una veu catalana com a predeterminada “general”, com ja vam veure.

A més, en el mateix quadre de configuració del Read Text és interessant desmarcar l’opció “Always show this dialog”. Així, quan fem clic al botó Read Text de la barra d’eines, no s’obrirà aquesta pantalla de configuració. Podrem tornar a obrir aquesta pantalla (si ens interessa) des del menú “Eines>Complements>Read selection”.

I aquí acaben les anotacions destinades a integrar el Festival en programes concrets. En la propera anotació veurem com integrar-lo amb tot el sistema.

3 comments

  • Karlitux on 25 de maig de 2010 at 20:30

  Reply

  Felicitats Oriol!
  Uns apunts molt ben explicats, acabo de preparar unes classes amb els meus alumnes, faré servir festival com a suport a l’expressió escrita i a l’autocorrecció del text.

  salut!

  Karlitux

 1. Reply

  Enhorabona, una sèrie d’articles molt complerts, ben redactats i a més, molt necessaris!

  • Sergio Oller on 1 de juny de 2010 at 00:02

  Reply

  Felicitats!

  Quin conjunt d’articles més ben parits!

  Moltes gràcies, cada programa m’ha sorprès més que l’anterior.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.