El teu blog de Linux en català

Lightworks tindrà una versió per a Linux

Doncs, ja fa uns dies ens fèiem ressò de l’alliberament del codi d’un potent i senzill editor de vídeo professional, que en el seu currículum comptava, fins i tot, amb premis Òscar pels seus avenços tecnològics. Aquesta notícia va córrer ràpidament per diversos blocs de programari lliure, i molts teníem l’esperança que per fi, poguéssim trobar una eina per a editar vídeo de forma professional al nostre sistema operatiu, ja que fins ara, aquesta ha estat una de les grans mancances.

Els d’Editshare, en donar la noticia, no es van mullar un pèl i no van esmentar en cap moment per a quins sistemes operatius estaria disponible aquest programa un cop alliberat, però sembla que per fi han donat senyals de vida, i en un correu informatiu per als que ens vam registrar a la pàgina de Lightworks per seguir el procés d’alliberament, ens han aclarit l’estat de les coses i les seves intencions. Tal i com uns quants ens imaginàvem, alhora que alliberaren el codi, també mantindran una versió de pagament, amb dret a assistència tècnica i alguns «extres»; però el dubte més gran que era el del sistema operatiu, també ens ha estat respost:

Platform Support
We have received a lot of questions about OS support for Lightworks. Currently Lightworks runs on Windows 7 and Windows XP. One of the drivers for taking Lightworks Open Source is to encourage other developers to get involved and help us take Lightworks cross-platform. Our intention is to port it to Linux and OSX. We’ll be discussing more about this with developers in the upcoming weeks.

Així que comencem amb bones notícies. Tot i que fins ara el programa hagi estat exclusivament per al SO de Microsoft, la dura competència en aquest terreny, haurà portat als d’Editshare a voler exportar el seu producte a altres sistemes per augmentar el seu mercat, i alhora crear una mica de competència, tot i que pel que fa a Linux, tindran l’exclusivitat ja que és un camp encara «verge» pel que fa a aquest tipus de productes, però serà necessària l’aportació de la comunitat per a que aquesta adaptació, finalment sigui possible.

  • Ecron on 24 de maig de 2010 at 19:39

  Reply

  Be, no m’agrada ser pessimista, però ho diuen ben clar:

  “La nostra INTENCIÓ es dur-lo a Linux i OSX.”

  Espere que la “intenció” siguen més que bones voluntats i que finalment CONFIRMEN que a Linux disposarem de versió per aquest programa 😉

  • Àngel on 23 de juny de 2010 at 17:05

  Reply

  Una notícia excel·lent. Estic segur que amb el codi alliberat apareixerà un port per al GNU/Linux. Però allò probablement més rellevant és que amb l’alliberament, altres editors de vídeo, per senzill que siguin, es podran millorar.

  Parlam d’un producte orientat al mercat professional, fóra de l’abast de la majoria d’usuaris (els quals, amb l’OpenShot o amb el KdenLive en tenim més que prou).

  • F. Christian on 8 de juliol de 2010 at 02:18

  Reply

  “We’re a manufacturer interested in creating 3rd Party extensions, plug-ins or hardware I/O options for Lightworks.”

  Que una programa per al Finestres compili dun dia per l’altre a GNU i la majoria d’interfícies E/S i protocols de control d’aparells funcionin? Jajajjaja. Aquesta vegada també ho farem per enginyeria inversa? Ho dic pq potser parlant amb Apple acabarem més aviat.

  • xavifumi on 9 de juliol de 2010 at 08:44

  Reply

  És evident que la versió que s’alliberarà al agost-setembre no tindrà cap binari per a linux, i segurament els plugins mai ho arribin a ser! però el fet que disposem del còdi pot fer que alguns desenvolupadors (amb la col·laboració d’Editshare) l’acabin adaptant, (o part del còdi que serveixi per a altres projectes) i és aqui on està l’esperança dels usuaris d’ENLs i Linux.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.