El teu blog de Linux en català

Texmaker

Per una tasca que he emprès fa poc temps, he hagut de començar a treballar amb LaTeX. Pels qui no sabeu què és, LaTeX són una sèrie d’eines que, a partir d’un fitxer de text pla (és a dir, sense format) i per mitjà d’etiquetes determinades, permet generar PDFs molt rics i complets. Realment, és la mateixa idea que hi ha en la codificació html (un fitxer pla, que quan el visualitzes a través d’un navegador té un cert format). El LaTeX és molt utilitzat, per exemple, en l’àmbit científic, perquè té llibreries molt completes per a fórmules matemàtiques.

Treballar directament amb LaTeX com a fitxer pla i posteriorment compilar-lo per obtenir un fitxer PDF és una mica complicat, i hi ha diversos programes editors de LaTeX que ens faciliten aquesta tasca. D’entre els que he provat, el que més em va convèncer va ser el TexMaker (tot i que també em va agradar força el Kile).

Podem instal·lar el TexMaker, per exemple, des d’un terminal:

sudo apt-get install texmaker

O, si ens sentim més còmodes treballant des d’entorn gràfic, el podem instal·lar des del Synaptic (“Administració>Sistema>Gestor de paquets Synaptic”), escollint el paquet “texmaker”. Quan el tinguem instal·lat, trobarem el programa en el menú “Aplicacions>Ofimàtica>TexMaker”. (Per cert, veig que a Ubuntu Lucid Lynx ha canviat el nom del menú “Aplicacions>Oficina” per “Aplicacions>Ofimàtica”).

Pantalla principal del TexMaker

Pantalla principal del TexMaker

Per treballar amb el TexMaker, podem trobar les etiquetes més utilitzades a través de la barra d’eines que tenim a mà esquerra o a través dels menús (molt complets, per cert). Quan anem escrivint el nostre document en LaTeX, podem compilar-lo per tal de visualitzar el resultat amb la tecla “F1” o a través del menú “Eines>Muntatge ràpid”, que generarà un fitxer DVI i ens el mostrarà directament. Quan hàgim acabat, podem generar el fitxer PDF resultant des del menú “Eines>DVI->PDF” o amb la tecla “F9”.

3 comments

  • Hermes on 2 de maig de 2010 at 22:11

  Reply

  Sortosament no em cal un excès de técnica i fa anys que em serveixo de LyX

  • oriolsbd on 3 de maig de 2010 at 13:45

  Reply

  Sí. També el vaig provar, i també és un programa molt complet. Per sort, a GNU/Linux hi ha moltíssimes opcions per a escriure LaTeX. Per a entorns KDE, el Kile que comentava més amunt també és una excel·lent opció.

  Al final, quan trobes tantes alternatives bones, són els petits detalls els que et fan decidir per un o altre programa. En aquest cas, finalment em vaig decidir pel TexMaker (per alguns detalls que ja gairebé ni recordo). 🙂

  • Escipio on 2 de juliol de 2010 at 11:39

  Reply

  Moltes gràcies Oriolsbd per aquesta entrada, que no només promociona el programari lliure sinó també el LaTeX.
  Crec que el Kile és, sense cap mena de dubte, el millor editor de LaTeX. La pega és que només està per Linux i només per KDE. Per això trobar el Texmaker va ser un gran descobriment.

  La pega que li trobo, i l’he provat en Windows XP, Windows 7, Ubuntu 9.04 i Ubuntu 9.10, és que de vegades, mentre escric, he de marcar dues vegades les lletres amb accents. És a dir, pico accent i a, i escriu “a”, i aleshores he de tornar a picar accent i a, i llavors sí que escriu “à”. Però és clar, és bastant incòmode i es corre el risc de deixar un document ple de faltes.
  La història és que no he trobat en cap fòrum ningú amb el mateix problema.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.