El teu blog de Linux en català

Lubuntu 10.04, distro lleugera i completa

Després de molts mesos de desenvolupament, per fi s’ha publicat Lubuntu 10.04, una distribució basada en Ubuntu Lucid (i, per tant, amb tots els seus paquets) que prova de ser lleugera però completa quant a programari i compatibilitat i facilitat d’ús.

D’entre totes les distribucions lleugeres que he provat, Lubuntu ha estat realment la que millor m’ha funcionat i que més satisfet m’ha deixat: en equips amb només 256Mb de RAM funciona molt bé (penseu que una Ubuntu a un equip amb 256Mb de RAM i el corresponent processador va realment lenta). Això ho fa gràcies a molts factors, però entre ells:

 • Escriptori LXDE (basat en GTK, però molt més lleuger que el GNOME)
 • Fa servir Chromium com a navegador per defecte
 • Alguns canvis al nucli i altres hacks

Jo ja l’he provada en diferents ordinadors i allà s’ha quedat. A més, el fet de tindre-ho tot actualitzat i també tindre una gran part en català, doncs ja està bé (cal tindre en compte que altres versions de distribucions lleugeres no tenen versió en català). Bé, cal dir que la traducció de LXDE al català és incompleta i algunes traduccions estan desfasades, però com a mínim existeix un suport mínim. Si teniu ordinadors amb 256Mb (potser també 128Mb), Lubuntu és una molt bona distro per instal·lar-hi.

downloadlubuntu[4]lubtorr[5]

Aspecte inicial del Lubuntu

  • xavifumi on 3 de maig de 2010 at 10:06

  Reply

  Totalment d’acord! En un portatil força antic que tinc, desp?es de fer-hi diverses pròves, la distro que ha aconseguit quedar-s’hi ha estat Lubuntu! (va millor que Xubuntu, i personalment, dona menys problemes que debian LLXDE)
  Jo personalment, he preferit instal·lar Midori per a navegar ja que és SUPERràpid i mforça estable! (però he deixat chromium per a casos puntuals on encara falla)

  • Jo mateix on 3 de maig de 2010 at 14:53

  Reply

  Si voleu una distro completa i extremament lleugera: Slitaz. El seu escriptori fa serbir components del LXDE. Jo ho tinc corrent a un pentium 3 a 800 amb 128 de ram i és impresionant com funciona. Si no la coneixeu, probeu-la i ja veureu

  • jokinin on 3 de maig de 2010 at 16:22

  Reply

  I què tal comparada amb Xubuntu? Jo fins ara creia que l’escriptori més adequat per equips amb pocs recursos era XFCE.

  • xavifumi on 3 de maig de 2010 at 17:28

  Reply

  Jo vaig tenir durant una temporada xubuntu en el portatil esmentat abans, i un cop provat lubuntu, t’he de dir que no hi ha color! a nivell estètic prefereixo xfce però en quant a consum de recursos, aquest últim s’ha “engreixat” molt!
  A phoronix van fer una comparativa sobre consum i rendiment dels principals gestors de finestres (els 4 dels diferents gustos d’Ubuntus almenys)

  • xavifumi on 3 de maig de 2010 at 17:29

  Reply

  passo l’enllaç de la comparativa per si algu vol fer un cop d’ull
  http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_desktop_vitals&num=1

 1. Reply

  Totalment d’acord. Durant molt de temps, va emprar Xubuntu per la lleugeresa, però, és veritat, s’ha “engreixat” molt. Lubuntu, en canvi, és ultralleugera. Esperem que aviat passi a ser sabor oficial.

  • Eloi on 3 de maig de 2010 at 19:33

  Reply

  Quan ús ocupa d’espai al disc un cop instal·lat? per que una ubuntu normal mesta ocupan 2 GB i amb un disc de 4 Gb seria genial guanyar espai.

  • E. Selma on 4 de maig de 2010 at 14:19

  Reply

  La distribució lleugera de MEPIS, AntiX (per tant també basada en Debian) usa IceWm o FluxBox de sèrie, tot i que s’hi pot instal·lar LXDE, Xfce o fins i tot KDE4 o Gnome, etc. Particularment, m’agrada més LXDE, i no dec ser l’únic perquè altres usuaris han demanat al desenvolupador que integri LXDE directament. Però Anti ha constatat que:

  – El gestor més lleuger és Fluxbox
  – Després ve, amb poca diferència, IceWm
  (aquests dos els té molt personalitzats)
  – LXDE carrega més que els anteriors
  (però el gestor de fitxers d’AntiX ara és
  el de LXDE, PCManFM en lloc de Thunar)
  – Com s’ha dit abans, XFCE s’ha “engreixat” molt.
  – Quant als grans (KDE & Gnome) no vé a tomb, crec.

  Tanmateix, sembla que allò que es deia abans que Gnome era molt més lleuger que KDE quant a consum de recursos no és cert; i fins i tot KDE4 pot resultar més ràpid i ocupar menys que abans (si no hi instal·les el bededéu de plasmoides que porta).

  Ara acaba de sortir la nova versió d’AntiX. la 8.5 amb el nucli 2.6.32; la podeu trobar al dipòsit de Caliu, també en català:

  http://ftp.caliu.cat/pub/distribucions/mepis/antix/

  Per si algú s’anima a provar-la.

  • Marc on 4 de maig de 2010 at 15:37

  Reply

  Per fi, Lubuntu! Ara mateix me’l baixe!

  Ara per ara gaste Linux Mint 8 LXDE, i va molt bé amb 256Mb de RAM. Si és cert que Lubuntu ha fet una bona feina d’optimització el podrà subtituir. El que està clar és que Xubuntu no tornarà, és massa pesat, i més si li sumem el Firefox.

  També gaste AntiX i he de coincidir en que ara per ara és la millor distribució ultralleugera i totalment en català que hi ha. La pega és que no és suficientment amigable per novells absoluts i, personalment, trobe a faltar paquets específics que gaste.

  Salut i ànim!

  • Pau on 2 de març de 2011 at 13:56

  Reply

  Home, Xfce s’ha engreixat força, hi estic d’acord, però a veure, entre Xfce i KDE o Gnome no hi ha color en quant a consum de recursos, i pel que fa a aparença i configurabilitat Xfce no té res a envejar als “dos gegants”, mentre que no es pot dir el mateix de LXDE. Jo crec que, amb la consolidació de LXDE, Xfce ha d’explotar la seva condició intermitja entre els “grans” i LXDE.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.