El teu blog de Linux en català

HUD, el nou sistema de menús aplicatius per a Ubuntu

Ahir Mark Shuttleworth va presentar una novetat de cara a Ubuntu 12.04, la nova versió que s’ha de publicar a l’abril d’aquest any. Es tracta de HUD (Head-Up Display) que, segons paraules del propi Mark, són «el futur dels menús». Amb HUD podrem seleccionar les opcions de menú de les aplicacions que ens interessi teclejant el que volem fer, en comptes d’anar-hi amb el ratolí. És a dir, des del HUD podrem anar a les opcions del LibreOffice (per exemple), prement la tecla «Tab» (que és la que crida al HUD i teclejant «Opcions». Amb el mateix podrem accedir a l’historial del Firefox.

Segons el propi Mark, això és només el primer pas, perquè l’evolució natural del HUD l’hauria de portar a que seleccionem els elements del menú amb la nostra pròpia veu.

El nou HUD

El nou HUD

Però això sí que és avançar-se molt, i aquesta característica segur que no estarà disponible a Ubuntu 12.04. Mentrestant, per fer un tastet, Mark ha penjat un vídeo on es mostra el funcionament del HUD:

De moment, ja tenim disponible una primera versió del HUD, encara en període de proves, a través d’un repositori PPA del Launchpad. Si voleu provar-lo en Ubuntu 11.10, heu d’obrir un terminal i executar el següent:

sudo add-apt-repository ppa:unity-team/hud
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Un cop instaŀlat, per arribar als menús de les aplicacions premeu «Tab» i teclegeu l’opció a que vulgueu anar.

Personalment el vídeo no m’ha acabat de convèncer de les virtuts del HUD. Haurem de veure com evoluciona el projecte per saber si té futur o no. No seria el primer cop que el Mark ens presenta un concepte «revolucionari» que no s’acaba materialitzant (recordeu els indicadors de finestra?).

  • Marc B. on 25 de gener de 2012 at 09:00

  Reply

  L’Ubuntu poc a poc va expulsant els usuaris que no som informàtics. Que un informàtic vulgui utilitzar la línia d’ordres contínuament (o els equivlanets HUDs) em sembla bé, però el comú del mortals som de clics als menús, la interfície gràfica que van treure la informàtica del món dels programadors fa dues dècades. Sembla increïble que passi això en un sistema operatiu que s’autodenomina “per a éssers humans”.

  Després de l’Unity, i ara això, hauré de començar a avaluar seriosament alternatives (Linux Mint? tornar a Windows?) per abandonar l’Ubuntu.

   • Yo on 25 de gener de 2012 at 11:22

   Reply

   Que vagin innovan i sortint noves característiques més modernes, no significa que siguin incompatibles amb les velles. Precisament Ubuntu facilita la tasca, si a tu no et va bé o sento molt pero mala sort pero no parlis per tots, per que si per tu fos utilitzariem Windows 95 que es du com una pedra.

  1. Reply

   Marc, no es tracta d’una millora per a informàtics. Com ja han dit abans, aquest HUD no elimina la possibilitat de seguir fent clic als menús que ja existeixen: és només una altra forma (millor per a alguns, pitjor per a altres) de fer el mateix.

   Penses que haurien de llevar el Ctrl+C o Ctrl+V per a copiar i enganxar perquè són per a informàtics? Sempre agafes el ratolí, vas al menú Edita i fas clic en copia?

   • cler on 25 de gener de 2012 at 11:45

   Reply

   Jo no soc informàtic, però com a usuari agraeixo qualsevol ajuda mitjançant les dreçeres de teclat. Diguem friki, però crec que s’abusa del ratolí. De totes formes no sé com em sentiré sense el clàssic menú… ara ja em sento estrany quan està amagat 😛

 1. Reply

  Això no és pas una línia de comandament, és una línia, que ara estarà a Ubuntu però que hi ha a tots els escriptoris, que permet cridar aplicacions, fer operacions matemàtiques …
  Jo al meu escriptori no tinc pas un boto de llançament d’aplicacions, jo faig servir el Krunner, però això de Ubuntu és el mateix.

  • cortsenc on 25 de gener de 2012 at 11:21

  Reply

  Per culpa d’aquestes “millores”, jo segueixo amb Gnome2. Vaig donar una oportunitat a Unity (encara el tinc al netbook) i a Gnome Shell, però la necessitat d’un menú amb el qual amb un sol clic arribi al programa que vull obrir és més important que les millores visuals i en funcionalitats que m’aporta Gnome3.

  Quan els nous camins d’Ubuntu evolucionin i s’hi puguin fer adaptacions fàcils natives, no dubto a que em passaré a Unity, però de moment, només Gnome2 copleix les meves necessitats.

   • Yo on 25 de gener de 2012 at 11:35

   Reply

   Tant a Gnome 2 com Unity arives al programa amb la mateixa quantitat de clics, i de fet amb Unity i pots ariver amb 2, quan normalment son 3.
   No veig com una gran idea com HUD pot ser un problema, no tens la obligació de utilitzarlo la qüestió es queixarse i fica mala cara.
   Indicadors de finestra en pert sa portat a terme.

   • cler on 25 de gener de 2012 at 11:48

   Reply

   ¿? jo amb Gnome3 ni tan sols faig cap click si fagi Super + nom del programa

  • rogers on 25 de gener de 2012 at 13:27

  Reply

  Esta bé que innovin… pero em dona la sensació que ho pensen, ho llencen i a veure que passa.

  El problema es que forcen a que la gent/desenvolupadors canviin coses (menu amagat/botons a l’esquerra/indicadors, etc…) i es perd la compatibilitat. Hi ha coses que no estan fetes i no son tant innovadores. I la innovació fa perdre la compatibilitat amb coses que despres potser no queden.

  1. Reply

   Això però no és pas cap innovació, el krunner el gnome do fan això de fa anys.
   El que passa es que o fas com apple i obligues a la gent a fer el que vols i això amb linux és impossible o ofereixes un escriptori obert i amb totes les eines possibles i cada usuari faci ús de les que necessiti.

    • oriolsbd on 26 de gener de 2012 at 14:22
    • Author

    Reply

    El Krunner i el Gnome Do poden servir també per cridar a les opcions del menú d’aplicació? Em pensava que era només per a cridar programes i documents (bé, i potser alguna altra cosa).

    1. Reply

     per modificar el sistema, sí des de el meu que és de Kde, puc cridar al arranjament del sistema i d’allà modificar qualsevol cosa del sistema.

      • oriolsbd on 26 de gener de 2012 at 23:28
      • Author

      El HUD al que et dóna accés és als menús d’aplicació. És a dir, als típics menús «Fitxer>Obre» o «Edita>Copia», per exemple. Aquesta és la novetat que aporta el HUD. Però pel que comentaves en un missatge anterior el Krunner i el Gnome Do això també ho fan. És així? Jo no els he utilitzat mai, o sigui que no ho sé. Si ja ho podien fer, llavors no entenc l’anunci del Mark.

    2. Reply

     Oriol no em deixa respondre al teu escrit així que ho faig aquí.
     Jo crec que el avís es fa pq unity no té aquesta funció. Gnome 2 tampoc, s’havia de instal·lar un programa d’un tercer “Gnome Do”. Pel que fa a la nova versió ho desconec, però proporciona una bona eina a Unity i no dubto que no pugui millorar amb el temps. Pq per exemple a la de Kde s’hi poden afegir pluggins per que faci qualsevol cosa. Sols cal mirar a http://www.Kde-app.org.

     Considero que és un camí que cal fer i això no espanta als nous usuaris ja que encara compten amb el típic menú. Sols que a més compten amb una eina més.

  • PepeReis on 26 de gener de 2012 at 10:44

  Reply

  Crec que és una exageració pensar que això és per informàtics quan el que fa és simplificar l’ús del ratolí a una simple drecera de teclat que trobo molt bona idea.
  Jo com sempre us parlaré de Synapse (ctrl+espai) i escrius el programa o el fitxer que vols i te l’obre… és realment com un orgasme intern d’aquells llargs i vicia tant que et passes el dia fet ctrl+espai estiguis o no en un sistema on hi hagi synapse instaŀlat jeje

  Apa que vagi bé!

  • Marc B. on 26 de gener de 2012 at 11:28

  Reply

  I tant que és per informàtics. Segueix la mateixa lògica que la línia d’ordres: dóna per suposat que saps el nom exacte del programa/funció a fer.

  La lògica del ratolí i les interfícies gràfiques és justa la contrària: no cal que sàpigues el nom exacte de la cosa per arribar-hi.

  A mi un escriptori que has d’estar contínuament utilitzant el teclat per fer-lo anar, en comptes de fer servir el ratolí, no em serveix. A un informàtic potser sí, però a un usuari ofimàtic com jo, no. Amb Unity em trobo contínuament que no trobo el que vull perquè no teclejo el nom exacte de la cosa, i he d’acabar fent no sé quants clics de més, enfront d’un entorn com el Gnome2 on en 3 clics tenia tot, i el que volia més ràpid tenia les dreceres per icones. No diguem ja la CAGADA d’eliminar la barra inferior, o agrupar-te les finestres per aplicació en comptes e tenir-les separades. Fa que la productivitat baixa completament, per molt estètic que pugui quedar.

  Per cert, el mateix error ha fet Windows 7, això d’escriure. La informàtica s’està adreçant cada cop més a informàtic i cada cop menys a usuaris normals. I és culpa dels dissenyadors de sistemes operatius, que són informàtics i es pensen que tothom funciona com ells.

  1. Reply

   això no és veritat

   i aquí hi ha una imatge, perquè ho vegis més clar. he fet un print de pantalla i per raons que sigui sols m’he fixat que estava amb el nom de sentit… doncs he fet alt+F2 i començo a escriure sentits, abans de acabar m’havia trobat el document i l’he pogut endreçar. no cal que et sàpigues el nom, sols cal saber alguna de les característiques de la foto, una etiqueta o la situació …

   https://lh4.googleusercontent.com/-dtX7vVOCJjc/TyE4bDkekmI/AAAAAAAABCY/YWofrFP6PF0/s720/sentits.cat2.png

   això és fet amb el krunner, però el de ubuntu també tindria que permetre això, com també fer sumes, lletrejar, conversions de mesures i trenta milions de coses més.

    • Jordi on 26 de gener de 2012 at 15:24

    Reply

    HUD es per buscar coses de les Eines, per tot lo demes com sumes, buscar arxius, etc ja fa dies que es pot fer amb el Buscador del menú.

   • Roger on 26 de gener de 2012 at 15:21

   Reply

   Tens tota la raó Marc.

   La meva xicota no troba la calculadora amb Unity… i jo de vegades no se que tinc instal·lat i que no tinc.

   Amb gnome 2, tot estava impolut, cada cosa a la seva categoria, i es veritat van haver de copiar la cagada de windows… com que no hi ha manera d’endreçar res, i esta tot fet una merda, posem un buscador i llestos… Molt habils, però millor que posar un buscador, es tenir les coses endreçades. Et permet descobrir-ne de noves, trobar aquelles en les que no hi pensaves etc…

    • Jordi on 26 de gener de 2012 at 15:38

    Reply

    Al Menú de Ubuntu hi ha un desplegable que es diu Filtre de resultat i alla i pots trobar tot ordenat com el Gnome 2 (Internet, Ofimàtica…), per trobar la calculadora escrius Calculadora i ja esta ho vas a l’apartat de Accessoris i alla la trobaras, a demes si es algo que fas servir molt ja et surtira com a destacats. per saber tot el que tens instal·lat o bé pots anar al menú i automàticament et sortira tot, o molt millor, pots anar a Centre de programari d’Ubuntu a l’apartat de Instal·lats i alla també i podras trobar un ordre molt bo.
    Unity no es ningun mal escriptori pero si no hi poses ganes i no arribaràs enlloc, i dir coses tontes com no trobo una simple calculadora dona entendre una inutilitat per part de la persona, per que no existeix cosa tan dolenta com per estar uns minuts i no entendre el funcionament, d’un simple menú que es amb diferencia un dels mes bons, per no dir el millor.
    Una altre cosa es que a tu per costum t’agradi més antic que també tel pots instal·lar a Unity si no el mateix un de molt semblant.
    No to prenguis malament :D.

     • rogers on 26 de gener de 2012 at 16:55

     Reply

     Perdona però crec que no saps la diferencia entre usabilitat i funcionalitat. Una cosa es si “es facil/intuitiu” i l’altra es “si es possible fer-ho”. Respons als dubtes sobre usabilitat, amb respostes sobre funcionalitat. I no t’adones que són coses diferents.

     A part, dir-li inutil, a una persona per no trobar una cosa, es de ser imbecil. Això si, no t’ho prenguis malament.

      • Jordi on 27 de gener de 2012 at 14:06

      Tu estaves exposant uns problemes amb el menú, era evident que ni tels avies mirat amb detenció, i que els as depreciat des de un principi per la rao que sigui.
      -Paraules teves: “Amb gnome 2, tot estava impolut, cada cosa a la seva categoria”.
      -Meves :”Filtre de resultat i alla i pots trobar tot ordenat com el Gnome 2 (Internet, Ofimàtica…)”.

      -Paraules teves: “de vegades no se que tinc instal·lat i que no tinc”.
      -Meves: “Centre de programari d’Ubuntu a l’apartat de Instal·lats”.

      Crec que te respos funcionalitat amb funcionalitat donan a entendre que era perfectament facil i intuitiu.
      Lo de inu*** no he dir per que no m’ho crec que no ho trobi es mes uns forma de parlar. Pero tu també as dit algunes coses que sobraven, mes que jo en menos espai.

   • PepeReis on 27 de gener de 2012 at 09:58

   Reply

   No crec que sigui per informàtics. Si vols utilitzar Hud l’utilizes i sino doncs no.

   També et diré que amb el synapse tampoc cal saber exactament el nom del que vols obrir. Escrius “configuració” i ja et recomana l’aplicació de configuració del que sigui que més utilitzis i les altres eines de configuració que tinguis instaŀlades. Ja us dic, jo sóc més de XFCE i vaig estar un temps amb gnome3 pel telepathy que em tora boig. Però he tornat a XFCE i XFCE+Synapse i posat maco(al teu gust) amb Compiz-Fusion crec que és el millor que es pot trobar. Si vols menú d’aplicacions el tens i si vols passar del menú d’aplicacions t’instaŀles Synapse (m’entren orgasmes quan escric aquest nom) i a volar com un pingüí! 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.