El teu blog de Linux en català

Un LibreOffice més lliure de codi innecessari

Quan, a finals del 2010, es va iniciar el projecte LibreOffice, un dels objectius que es van marcar els seus responsables era netejar-lo de codi innecessari. Com sabreu el LibreOffice va agafar com a base el codi font d’OpenOffice. En aquest codi font hi havia moltes funcions o mètodes que ja no s’utilitzaven, però que seguien estant codificades. I sembla que la feina està sent fructífera. Segons Michael Meeks, el coordinador del desenvolupament de LibreOffice, ja s’ha descartat més de la meitat del codi obsolet.

Podeu veure l’evolució dels mètodes obsolets pendents d’eliminar en el gràfic següent. Com veureu, inicialment hi havia més de 5000 mètodes obsolets, dels quals ja només en queden uns 2000.

Evolució dels mètodes pendents d'eliminar

Evolució dels mètodes pendents d'eliminar

Una de les dificultats amb que es troben a l’hora de netejar el codi és que en eliminar un mètode pot ser que aquest cridi a un altre que ja no utilitzi ningú més, i per tant també es pugui treure. És a dir, a mida que van fent neteja troben més codi a netejar.

I algú pot preguntar-se: “Total, si aquest codi no es crida enlloc, tant mal fa? És realment necessari malgastar el temps a estudiar quins mètodes són obsolets per posteriorment treure’ls?” És cert que en principi pot semblar que aquest temps es podria dedicar a aplicar altres millores a LibreOffice, però en realitat aquesta neteja de codi presenta uns avantatges molt importants, tant a curt com a llarg termini.

D’una banda, una millora immediata que notarem nosaltres és que, en tenir menys codi, el programa serà més petit. Segurament això alleugirà una mica el consum de memòria del LibreOffice. Però les millores més importants seran a llarg termini. Gràcies a aquesta neteja de codi, la implementació de noves funcionalitats també serà molt més senzilla i ràpida. A més, els programadors podran detectar i arreglar més fàcilment bugs.

Per posar un exemple real (extret del propi bloc de Michael Meeks), actualment s’estan adaptant a un nou sistema més eficient moltes de les funcions de LibreOffice. Gràcies a la detecció i neteja de mètodes obsolets, es trigarà molt menys en fer aquesta altra tasca, perquè hi ha moltes funcions que ja no caldrà adaptar.

Segurament a LibreOffice 3.5, que està previst per al mes de febrer, ja s’hauria de notar l’alleugeriment del programa. Efectivament, en aquesta anotació del bloc oficial de LibreOffice, apart de felicitar-nos l’any nou, s’anuncia que aquesta nova versió portarà millores de rendiment i moltes noves característiques interessants.

1 comment

    • rogers on 12 de gener de 2012 at 10:32

    Reply

    En un codi brut no hi ha qui afegeixi res… perque per afegir primer s’ha d’entendre el que hi ha. Si no passa el que passa.

    I per això ho fan.

    Quan jo treballava a IBM en el desenvolupament del DB2, el meu manager deia: has d’afegir aquesta funcionalitat. Si l’afegeixes en 10 linies millor que en 100, i si en comptes d’afegir-n’he 10, n’esborres 100 i seguim tenint les mateixes funcionalitats, mes la nova, encara millor.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.