El teu blog de Linux en català

Ubuntu als televisors: Ubuntu TV

Aquesta setmana, en el Consumer Electronics Show de Las Vegas, Canonical va presentar el que segurament serà el seu projecte estrella de cara al 2012: Ubuntu TV. Ubuntu TV no és més que una versió d’Ubuntu específica per a televisors. La intenció de Canonical és posar-se d’acord amb diversos fabricants per tal que els seus televisors es distribueixin amb Ubuntu TV.

Guia de canals a Ubuntu TV

Guia de canals a Ubuntu TV

Per les imatges que s’han vist fins ara, la interfície d’Ubuntu TV serà com un Unity «normal» modificat per adaptar-lo a les necessitats d’un televisor. Per exemple, des del dock lateral podrem accedir als canals de televisió, però també a continguts multimèdia que hi pugui haver en el disc dur intern del televisor, a continguts en xarxa (per exemple, vídeos de Youtube), etc.

Pantalla d'Ubuntu TV

Pantalla d'Ubuntu TV

Canonical ha publicat també un vídeo on es veu el funcionament d’Ubuntu TV. La veritat és que el projecte fa molt bona pinta:

De moment, si el voleu provar, us el podeu instaŀlar sobre Ubuntu mitjançant un repositori PPA.

ULL: Ubuntu TV és un projecte en una fase molt inicial, i encara no és del tot estable (apart que encara no té disponibles totes les funcionalitats). A més, els paquets que hi ha al repositori PPA no són oficials, sinó que han estat fets per un particular a partir de les fonts d’Ubuntu TV (d’aquesta versió que dic que no és del tot estable). Per tots dos motius, us recomano que no l’instaŀleu en el vostre sistema habitual. Podeu fer-ho en algun sistema de proves, o en una màquina virtual.

Amb aquest PPA, Ubuntu TV s’instaŀla sobre l’entorn Unity 2D. Per tant, el deixareu de tenir disponible (sí que tindreu l’Unity «normal»). Si voleu instaŀlar Ubuntu TV heu d’iniciar una sessió normal d’Ubuntu, obrir un terminal, i executar les ordres següents:

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/test3
sudo apt-get update && sudo apt-get install unity-2d
sudo apt-get install unity-lens-video

Un cop fet això, podeu engegar Ubuntu TV des del mateix terminal executant el següent:

unity-2d-shell --opengl

Si voleu sortir d’Ubuntu TV, feu «Alt+Tab» per tornar a mostrar el terminal i feu «Ctrl+C» en aquest per finalitzar el programa. Per tal que els vostres vídeos es vegin en el panell d’Ubuntu TV els heu de deixar en algun d’aquests directoris:
/home/el_vostre_usuari/Videos/unity/local/featured
/home/el_vostre_usuari/Videos/unity/local/rented
/home/el_vostre_usuari/Videos/unity/local/purchased
/home/el_vostre_usuari/Videos/unity/local/recorded

A més, si voleu que es generin i es vegin les miniatures dels vídeos, cal que executeu l’ordre següent:

/usr/lib/unity-lens-video/create_tmb.sh /home/el_vostre_usuari/Videos/

  • Daniel on 11 de gener de 2012 at 08:09

  Reply

  Algu sap si Ubuntu TV es pot installar sobre Ubuntu 10.04 lucid????

   • oriolsbd on 11 de gener de 2012 at 10:43
   • Author

   Reply

   En principi, el repositori que he indicat només té paquets per a Ubuntu 11.10 oneiric. Ubuntu TV depèn molt fortament de Unity, o sigui que no tinc clar si sortirà per a Ubuntu 10.04.

  • PepeReis on 11 de gener de 2012 at 08:41

  Reply

  Ostres que curiós, justament ahir pensava en alguna distro per posar-li al meu cunyat perquè pugui baixar-se les còpies de seguretat de les peŀlícules i les sèries que li agraden i veure-les per la tele (té sortdia vga)… i buscant buscant vaig topar-me amb aquest projecte que no és addient pel que vull fer però m’ha semblat curiós trobar-me’l jeje

   • Daniel on 11 de gener de 2012 at 10:10

   Reply

   Prova XBMC, jo el tinc sobre Ubuntu 10.04 lucid. El pots fer rutllar com un programa mes dintre del sistema operatiu o be com un usuari, es a dir, quan arrenqui, pot entrar directament al XBMC.
   Jo tambe tinc sortida VGA, l’unic es que perd matissos dels colors pero res mes.
   XBMC es un media center pero completissim (potser massa i tot)

    • oriolsbd on 11 de gener de 2012 at 10:37
    • Author

    Reply

    Una altra bona opció és el Moovida.

     • Xavi on 12 de gener de 2012 at 08:50

     Reply

     Però ara Moovida només és per Windows, no?

  • rogers on 11 de gener de 2012 at 09:34

  Reply

  Es com un media center… no?

   • oriolsbd on 11 de gener de 2012 at 10:40
   • Author

   Reply

   No ben bé. En realitat ha de ser la pantalla que surt en el televisor quan prems la tecla de Menú. Per tant, a través d’aquest podrem veure d’una banda la guia de canals, les eines per poder canviar la numeració dels canals, etc.

   El que passa és que, com que està pensat també per a televisors avançats (que possiblement tinguin disc dur intern, entrades USB, internet, etc.), també té opcions com ara la visualització de pel·lícules del disc dur o del USB, canal de YouTube, etc. Per això també té les opcions típiques d’un Media Center.

  • Daniel on 11 de gener de 2012 at 10:13

  Reply

  Prova XBMC, jo el tinc sobre Ubuntu 10.04 lucid. El pots fer rutllar com un programa mes dintre del sistema operatiu o be com un usuari, es a dir, quan arrenqui, pot entrar directament al XBMC.
  Jo tambe tinc sortida VGA, l’unic es que perd matissos dels colors pero res mes.

  XBMC es un media center pero completissim (potser massa i tot) amb aplicacions avançades. Tambe te un espai per les apps, per poder veure vimeo o youtube, pero algunes apps estan desactualitzades (com la de youtube)

  • Biel on 12 de gener de 2012 at 01:19

  Reply

  no ho se per mi canonical s’asembla més a l’AT&T d’aquests anuncis… mireu el fragment de la televisió del futur:

  http://www.youtube.com/watch?v=5MnQ8EkwXJ0 (minut 1:30)

  qui decideix quins continguts hi ha en aquesta TV?
  per mi el model de TV està estancat i mort en el moment en que apareix l’Internet, on és l’usuari qui decideix qué fer, qué veure, quan l’usuari vol veure-ho o fer-ho. no us sembla?

  i per sort la companyia que ens ho portarà no serà pas AT&T amb una mica de sort tindrem una conexió rapida i segura de GUIFI.NET 😉

   • oriolsbd on 12 de gener de 2012 at 08:02
   • Author

   Reply

   Ubuntu TV no és un canal de televisió, ni una plataforma televisiva que ofereixi canals. És el menú que apareixerà en alguns (o molts, si tot va bé) televisors. És a dir, el programa que gestionarà l’aparell de televisió quan fem anar el comandament a distància.

    • Xavi on 12 de gener de 2012 at 08:55

    Reply

    I que ens permetrà tenir contingut afegit a part del que ens arriba via la TDT (series descarregades, videos de youtube, la nostra col·lecció de música…)

  • cars on 6 de juny de 2013 at 07:32

  Reply

  Buying a used car can be tricky, no matter how much you already
  know about cars. There are lots of different things to consider so that you don’t end up buying a piece of junk that breaks down right away. Use some great tips of the trade in the following article to help you make your next car choice.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.