El teu blog de Linux en català

Oracle dóna l'OpenOffice.org al projecte Apache

El culebró OpenOffice.org el recordarem sempre. Serà una d’aquelles anècdotes que podrem explicar als nostres fills quan siguen grans:

– Papa, papa, què és això de l’OpenOffice.org?
– Si jo t’explicara, fill… Hi havia una vegada una gran companyia que tenia un paquet ofimàtic privatiu…
– Privatiu??? Què és això de privatiu, papa?
– Tancat, que no es comparteix.
– Quina merda!
– Doncs sí. La qüestió és que aquesta companyia va decidir alliberar este paquet ofimàtic i fer que la comunitat poguera aprofitar-se. Però una companyia comprà aquesta primera companyia i va decidir que ja no invertiria diners, però no volia que ningú poguera aprofitar-se d’aquell producte…

El capítol actual és que Oracle ha anunciat que dona l’OpenOffice.org al projecte Apache. En principi hauria de ser una bona notícia, però no està del tot clar que siga així. Algunes fonts comenten que no serà fàcil arribar a un acord amb la fundació Apache i que les negociacions, que ja han començat en forma de conversa, duraran un temps. Si és que s’arriba enlloc.

Segons comenta el Jordi Mallach, que ha estat seguint el fil de converses a l’Apache:

Després de llegir el fil de discussió a l’Incubator d’Apache, està més que clar que no hi ha, ni de conya, espai per a l’enteniment. IBM sembla que serà el «pare» del nou OOo sota el paràigües de l’ASF, i IBM necessita que la llicència siga tipus BSD per fer el seu Lotus Symphony o com es diga.
No li serveis la LGPL perquè els obliga a tornar els canvis, i clarament no volen. Total, que a la llista he llegit 4 o 5 intervencions criticant la llicència Copyleft que va triar la TDF.

Long live el Copyleft, l’absència de copyright assignments, i el fet que, si l’OOo arriba a algun lloc en aquesta nova situació, el LO podrà continuar xuclant canvis de l’OOo, però no a l’inrevés: la llicencia ASL d’Apache és compatible amb la LGPL3 del LO, però el Apache OpenOffice.org no podria xuclar canvis del LO ja que van amb una llicència més restrictiva, a no ser que l’autor concret del canvi accepte posar el canvi sota les dos llicències a l’hora, amb la única finalitat que IBM puga fagocitar-li el canvi per a fer un producte privatiu i tancat. No em semblaria un gran negoci, si jo fora un contribuïdor del LO…

Com veieu, el culebró continua. Un dels responsables del LibreOffice comenta el següent:

La fundació Apache requereix la llicència Apache, una llicència que no és copyleft. Permet l’ús del codi font (incloses les traduccions) per al desenvolupament de programari propietari. Sembla que això és el qeu IBM (darrere d’Apache) és el que farà en el futur: s’aprofiten del codi que altres escriuen mentre que el que fan ells ho mantenen amb llicències privatives, només compartint algunes parts poc importants.

Cal recordar que IBM desenvolupa l’IBM Lotus Symphony, un paquet ofimàtic basat en l’OpenOffice.org però amb tot de parts de codi tancat. El culebró continua…

1 comment

    • mqlb on 2 de juny de 2011 at 15:56

    Reply

    IBM diu: El meu és meu, i el teu és meu.
    Que llestos, no?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.