El teu blog de Linux en català

Instal·lació i configuració de l'SparkleShare, l'alternativa lliure de Dropbox

Dropbox s’ha convertit per a molts de nosaltres en una eina indispensable. Malgrat les seues bonances, existeixen inconvenients diversos:

  • No és lliure
  • L’espai és limitat
  • Les nostres dades estan a un servidor que no controlem de cap manera
  • No està en català (tot i que per quatre cadenes, tampoc no és greu)

Sparkleshare és una alternativa lliure, encara en desenvolupament però ja funcional, que ens permet desar les dades a servidors propis als quals s’accedeix mitjançant git. Això permet poder fer un control de versions exhaustiu, de forma que sempre tenim les nostres dades disponibles.

L’espai en aquest cas dependrà del nostre servidor, que pot ser un ordinador de casa, o un ordinador d’un altre lloc o un servidor pròpiament dit. A més, està traduït al català. A continuació explicarem con configurar-lo al client i al servidor.

Instal·lació

Sembla que encara no hi ha paquets oficials que es puguen baixar directament des del web oficial. No obstant, existeixen repositoris per a la Fedora, l’Ubuntu i l’OpenSUSE (i segur que a l’AUR d’Arch).

Instal·lació a l’Ubuntu

sudo add-apt-repository ppa:nuovodna/nuovodna-stuff
sudo apt-get update
sudo apt-get install sparkleshare

Instal·lació a la Fedora

sudo curl -o /etc/yum.repos.d/fedora-sparkleshare.repo http://repos.fedorapeople.org/repos/alexh/sparkleshare/fedora-sparkleshare.repo
sudo yum install sparkleshare

Instal·lació a l’OpenSUSE
Assegureu-vos de tindre el repositori FACTORY actiu:

yast -i sparkleshare

Altres distribucions com l’Arch tenen repositoris propis per a l’aplicació. Cerqueu-los si cal. Si no els trobeu, pregunteu.

Configuració

Cal identificar dos actors en el procés d’instal·lació i configuració: el client (el nostre ordinador) i el servidor (l’ordinador amb el qual ens sincronitzem i on s’emmagatzemen les dades).

Al servidor

És important tindre una versió força nova de git per tal que tot funcione correctament. Hem d’instal·lar el client open-ssh i git-core (gairebé totes les distros tenen aquest programari):
sudo apt-get install git-core openssh-server
git init --bare REPONAME.git

La primera línia instal·la git i ssh per la comunicació entre servidor i client. La segona línia inicialitza un repositori git que ens permetrà fer les sincronitzacions entre clients i servidor. Ara heu de tindre en compte que heu de saber com connectar-vos per ssh al vostre servidor amb una ordre del tipus «ssh USERNAME@SERVER».

Als clients

A cada client que vulguem configurar hem de fer el següent (a l’hora de fer el ssh-keygen, deixeu-ho tot en blanc):
sudo apt-get install openssh-client
ssh-keygen
ssh-copy-id USERNAME@SERVER

El que fem és crear una clau de sincronització que després li passem al servidor per ssh. Evidentment, heu de poder accedir al servidor per ssh, i per això hem instal·lat abans el programari al servidor. Ara podrem iniciar el programa:
sparkleshare start

Pantalla de benvinguda de l'SparkleShare

Pantalla de benvinguda de l'SparkleShare

Un cop iniciat, s’obrirà una finestra que ens demanarà introduir el nostre correu (encara no tinc clar la finalitat, supose que serà per a notificacions o alguna cosa per l’estil). En introduir-lo, haurem d’anar a la següent pantalla on se’ns demanarà la configuració de connexió al servidor.

  • Seleccionem «On my own server» i posem allà el USERNAME@SERVER (de la connexió ssh)
  • A Folder Name hem de posar la ruta a la carpeta del servidor git que hem configurat (serà de l’estil /home/usuari/servidor.git
Configuració del servidor propi

Configuració del servidor propi

Amb això ja ho tindrem. Cal remarcar que encara que ho veieu en anglès, aquesta és la versió que jo he instal·lat per OpenSUSE, però per a Fedora ja es troba en català (supose que per a l’Ubuntu també).

Haurem d’afegir als programes d’inici l’ordre «sparkleshare start» per tal que el client s’inicie en entrar a l’escriptori. Així ja tindreu la icona de sincronització activa. Cal dir que podeu sincronitzar tantes carpetes com vulgueu de diferents servidors.

SparkleSahre a la safata del sistema

SparkleSahre a la safata del sistema

  1. Reply

    Déu n’hi do com ha canviat la instaŀlació i configuració de l’SparkleShare en 3 mesos i mig; ja m’ho havien dit dos dies després d’haver fotut un rotllàs (https://github.com/SiscoGarcia/SessioVilaweb) al respecte a Vilaweb (https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam/Vilaweb2011).
    Me n’alegro que pugui fer-se fàcilment la configuració d’un servidor propi; abans era més complicat i no vaig trobar documentació al respecte… gràcies per fer-ho!

      • Pau on 3 de juny de 2011 at 07:24
      • Author

      Reply

      La veritat és que no és gaire difícil. Fins i tot, avançar una miqueta i fer-lo com el dropbox seria força senzill. Probablement caldria fer una petita donació al projecte per animar el programador.

      Per altra part, la versió que vaig instal·lar al fedora estava en català. La de l’ubuntu no ho estava, la de l’opensuse tampoc.

      Per últim, no he pogut comprovar del tot el seu funcionament. Vaig sincronitzar un ordinador i veient el log, els commits sembla que es feien correctament. Però després vaig mirar l’ordinador amfitrió i no vaig trobar els fitxers :S

      1. Reply

        Em sembla que al ritme que van, si hores d’ara encara no està del tot enllestit no trigaran gaire a tenir-lo.
        En qualsevol cas, gràcies per explicar com fer-ho 😉

  2. Reply

    Aquest -> http://www.syncany.org/ <- sembla més complert i avançat i també és programari lliure.
    Algú l'ha provat?

      • Pau on 8 de juny de 2011 at 17:16
      • Author

      Reply

      Vam parlar-ne. El problema és que encara està veeeerd. L’sparkleshare té més recorregut. Però bé, ja ho vorem!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.