El teu blog de Linux en català

BOINC 2- Instaŀlació i ús del BOINC

En la primera anotació d’aquesta sèrie vam explicar què és el concepte de «càlcul distribuït» i com es va iniciar el projecte BOINC. En aquesta segona anotació veurem com instaŀlar-nos el gestor de BOINC, com funciona i com podem adherir-nos als seus projectes.

Instaŀlació del gestor de BOINC

La instaŀlació del gestor de BOINC és molt senzilla, perquè es troba als repositoris oficials de la majoria de distribucions. Només cal que us instaŀleu el paquet «boinc-manager». Si utilitzeu Ubuntu, cerqueu «boinc» en el Centre de programari i trobareu el programa «Gestor boinc». Això instaŀla el propi programa BOINC com el gestor de BOINC (l’entorn gràfic des del qual podem gestionar els projectes de BOINC).

Pantalla del gestor de BOINC

Pantalla del gestor de BOINC

Un cop instaŀlat el gestor, cada cop que iniciem l’ordinador s’engegarà automàticament el programa BOINC però, com que de moment no ens hem adherit a cap projecte, en realitat no executarà res.

Com adherir-nos a un projecte de BOINC

Per adherir-nos a un projecte de BOINC, primer hem d’obrir el gestor des del menú «Aplicacions > Eines del sistema > BOINC Manager». En el panell inferior fem clic al botó «Add project», i iniciarem l’assistent per a adherir-nos a algun d’ells. Recordeu que a la pàgina de BOINC.cat hi trobareu una descripció detallada dels projectes.

Nou projecte al BOINC

Nou projecte al BOINC

Per a cada projecte que ens connectem, hem de donar-nos d’alta un usuari. Es recomana en tots ells utilitzar la mateixa adreça de correu electrònic, per tal que el sistema sàpiga que som el mateix usuari en tots els projectes.

En un ordinador, podem adherir-nos a tants projectes com vulguem. El gestor de BOINC revisarà quan tenim CPU lliure i, en aquest cas, iniciarà els processos dels projectes que ens hàgim assignat. Si veu que no tenim CPU lliure aturarà els processos dels projectes. D’aquesta manera, no ens adonarem que s’està executant el BOINC, perquè només consumirà recursos quan en tinguem de lliures. També li podem dir quant espai local volem que utilitzi com a màxim per als seus càlculs intermedis.

Pel que m’ha semblat veure, el gestor de BOINC engega com a molt un procés per cada nucli que tinguem. Per exemple, si tenim un processador de dos nuclis, engegarà alhora com a molt dos processos.

Per últim, cal tenir en compte una cosa. Tot i que en les tasques que realitzem nosaltres no notarem una baixada de rendiment (tal i com hem explicat) el BOINC sí que té l’efecte que el processador està treballant contínuament

Els crèdits de BOINC

A més de tot el que hem explicat, BOINC també ens assigna uns «crèdits» pels recursos que oferim als diferents projectes. Aquests crèdits estan relacionats amb temps de computació, per tal de poder-los equiparar entre diferents ordinadors.

A més, els usuaris es poden agrupar en equips, i hi ha un rànquing dels equips que més aporten a cada projecte de BOINC. L’equip BOINC Catalunya està força ben posicionat a nivell mundial. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.