El teu blog de Linux en català

Deixarem de tenir l'efecte cub de Compiz?

L’efecte cub del Compiz segurament és un dels efectes visuals més coneguts de Linux. Personalment, jo no l’utilitzo, però sí l’he fet servir més d’un cop com a un argument més per mostrar a la gent que GNU/Linux, apart de ser un sistema que funciona molt bé, també és gràficament agradable i potent.

Doncs sembla que aquest efecte podria tenir els dies comptats en els nous escriptoris Gnome 3 i Unity. Això no afecta a l’entorn KDE, que no utilitza Compiz sinó KWin per a generar els seus efectes d’escriptori, ni a distribucions que continuïn utilitzant Gnome 2. Els motius pels quals deixarà de funcionar el cub a Gnome 3 i a Unity són diferents.

Efecte cub del Compiz

Efecte cub del Compiz

A Gnome 3, que utilitza l’entorn Gnome Shell, ja fa temps que es va dir que no hi funcionaria el Compiz. Per tant, tampoc no hi funciona en concret l’efecte cub de Compiz.

A Unity, la història és lleugerament diferent. De moment, en les versions de desenvolupament de Unity, sí que funciona el Compiz. Però, si intenteu activar l’efecte cub del Compiz el sistema diu que ha de desactivar el component «Paret de l’escriptori» de Compiz. Si li responeu que sí, us dirà que també ha de desactivar el component Unity, cosa no massa recomanable si volem continuar utilitzant Unity.

Un usuari ha obert un bug al Launchpad per denunciar aquest fet, i els responsables de Canonical l’han marcat com a «opinió», de manera que no sembla que tinguin massa ganes (o temps) de solucionar-ho.

I vosaltres? Què opineu d’aquest canvi? Utilitzeu l’efecte cub del Compiz?

[poll id=”47″]

  • Pere on 7 de març de 2011 at 19:34

  Reply

  Jo també l’he utilitzat per “fer bonic”, igual que altres efectes del compiz, però realment acaba sent molest i acabes utilitzant coses més senzilles.

 1. Reply

  El cub sempre m’ha semblat un argument estètic per convèncer els usuaris que donen més importància a les aparences que factors com l’estabilitat, la velocitat…

  Més que eliminar-lo, en el sentit de «no el podeu emprar, i punt», m’agradaria que continués sent una possibilitat. De fet, el punt fort del programari lliure és la llibertat, també a l’hora d’elegir entre diverses opcions, com més opcions, millor.

  Ara bé, jo, personalment, prefereixo altres entorns molt més personalitzables (E17); però no m’agrada que es redueixi el ventall d’opcions.

  • Ecron on 7 de març de 2011 at 22:21

  Reply

  Doncs jo si que l’utilitze, encara que no prement el botó central del ratolí sino amb les tecles Ctrl+Alt+Fletxa dreta. És un efecte que m’agrada força i que no em ralentitza gens el portàtil, aixina que per a mi és una mala notícia que no es puga usar Compiz amb el Gnome 3. La cosa és definitiva? :S

   • oriolsbd on 8 de març de 2011 at 07:36
   • Author

   Reply

   A Gnome 3 la cosa està bastant fotuda, perquè directament no accepta Compiz (no només el cub). A més, jo diria que els desenvolupadors de Gnome no programaran res de semblant perquè no els encaixa amb la concepció que tenen de com s’ha d’utilitzar Gnome 3.
   A Unity potser la cosa és més senzilla, perquè sí utilitza Compiz, però de moment no admet el cub. A curt termini tampoc no crec que l’habilitin. Més que res, perquè tenen tasques més urgents a arreglar amb aquest entorn. Però no m’estranyaria que d’aquí a un temps (potser amb Ubuntu 11.10?) implementessin el cub.
   Ara bé, en tots dos casos també hi ha l’opció que algun altre equip de desenvolupament (podrien ser els mateixos desenvolupadors de Compiz?) hi implementin el cub de forma externa a aquests entorns. Per exemple, el propi Compiz no és un programa del propi Gnome, tot i que s’hi integra perfectament. Va ser programat per un equip extern i aliè al propi Gnome.

  • jordi on 8 de març de 2011 at 16:00

  Reply

  Jo utilitze el del KWIN conjuntament amb el Yakkuake.

  És útil si estas fent moltes coses a la vegada

  • Jordi Sayol on 9 de març de 2011 at 00:56

  Reply

  Doncs ara mateix em sento una mica com un dinosaure però jo sempre faig servir el metacity, i mai he instaŀlat el cub del Compiz… :-/

Deixa un comentari

Your email address will not be published.