El teu blog de Linux en català

L'affair Theora, x264, Adobe i Steve Jobs

El futur de la xarxa passa per HTML5, sembla que tothom està més o menys d’acord amb això. HTML5 no és ni més ni menys que un nou estàndard web que, entre d’altres coses, ens portarà noves tecnologies (que ja es poden anar provant si teniu navegadors avançats) que podrien substituir sense cap problema a la tecnologia Flash d’Adobe.

Flash porta molts anys sent el rei de les animacions web, sobretot pel fet que no hi ha hagut un estàndard potent que haja pogut desenvolupar coses semblants. Ara que HTML5 sí que pot fer moltes d’aquestes coses i més, ja són molts qui volen deixar de banda la tecnologia d’Adobe i aprofitar-se de l’HTML5. Steve Jobs ja ha expressat el seu rebuig a deixar entrar Flash als seus dispositius mòbils i Microsoft ja ha dit que l’Internet Explorer 9 apostarà pel còdec x264 per a la reproducció de vídeos i altre contingut al web.

Curiosament, Steve Jobs ataca a Adobe tot dient que Flash és una tecnologia tancada i privativa, poc eficient i, a més, la causa de molts problemes en molts ordinadors. Microsoft no és tan dur amb el seu rebuig a fer servir la tecnologia d’Adobe, però sembla que aquesta serà la tònica general. Per altra banda, Google sí que implementa Flash a l’Android.

Per últim, i l’aspecte que més ens interessa des del món del programari lliure, és el tema de la implementació del còdec Theora (ogg) o l’x264. Ja en vam parlar farà cosa d’un o dos mesos: mentre que Firefox i Opera aposten pel còdec Theora, lliure de patents i que no exigeix pagar per fer-lo servir; Apple, Microsoft i Google aposten més pel còdec x264. Si Mozilla o l’Opera volen incloure l’x264 han de pagar. Si inclouen el còdec OGG, no. A més, l’x264 no és lliure i estarem sotmesos a llicències més que estúpides en molts casos: tots els programes de codificació de vídeo hauran de pagar per fer servir aquest còdec.

Tendències d'ús dels diferents còdecs

Respecte al còdec de Theora, Steve Jobs va comentar recentment que el fet que siga lliure no vol dir que no puga estar amenaçat per demandes per infringir el copyright d’altres i va comentar que s’estava preparant una demanda. Per descomptat, des de la companyia on desenvolupen el còdec Theora van flipar en sentir aquesta afirmació.

HTML5 és una nova batalla entre les grans companyies de la xarxa on la llibertat dels usuaris/desenvolupadors torna a estar en entredit. Ja veurem com acaba tot.

[Actualització] Sembla que avui mateix s’ha pogut saber que Canonical també donarà suport al còdec privatiu x264. Per descomptat, existeixen moltes raons per fer-ho, però no es pot negar que això mata una miqueta més el còdec de Theora.

  • xavifumi on 4 de maig de 2010 at 19:30

  Reply

  Curiosament, avui llegeixo a OmgUbuntu, que canonical donarà suport al h.264. Si la distro més coneguda de linux dona suport al codec tancat, val més que tanquem la paradeta….

  • Pau on 4 de maig de 2010 at 19:50

  Reply

  Gràcies per comentar-ho, xavi. Ara ho afegiré al final de la notícia:
  http://www.omgubuntu.co.uk/2010/05/canonical-licenses-h264.html

  • Aljullu on 4 de maig de 2010 at 21:49

  Reply

  La cosa està complicada, però tenint Mozilla i la Viquipèdia de la nostra part, no tot està perdut.

  Ara bé, crec que les esperances les hem de dipositar més en el VP8, que possiblement Google l’alliberarà. I Google + la comunitat de programari lliure, podríem fer molta força.

  És una decepció això de Canonical, però està clar que la seva prioritat és fer un Linux competitiu, encara que això sigui trepitjar el programari lliure.

  Us recomano un parell d’articles que vaig escriure sobre aquest tema:
  http://www.bitscatalans.com/2010/05/01/microsoft-no-sorpren-ningu-i-lie-9-nomes-donara-suport-al-codec-h-264/
  http://www.bitscatalans.com/2010/01/25/html-5-al-youtube-i-al-vimeo-comenca-una-nova-guerra-contra-els-estandards/

  • Didac on 5 de maig de 2010 at 11:00

  Reply

  Aquestes batalletes no portaran res de bo als desenvolupadors, no se si hem avançat gaire …

  • xavifumi on 6 de maig de 2010 at 21:50

  Reply

  Doncs finalment ja s’ha aclarit el cas Canonical:
  Shuttleworth ha explicat que es llicencien el codec per a algunes OEMS. És a dir, alguns PCs que ofereixen Ubuntu preinstal·lat, amb tots els codecs “de sèrie”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.