El teu blog de Linux en català

Oracle cobrarà per coses per les que Sun no en cobrava

Acabe de llegir una notícia a El País que diu així:

La compra de Sun per part d’Oracle comença a repercutir en els usuaris. L’última decisió és que qui desitge incorporar el format odf. -empleat per Sun a la seua suite lliure OpenOffice- en l’ofimàtica de Microsoft (Excel, Word, PowerPoint) haurà de pagar llicència. El preu és de 65 euros per any, quantitat a la qual ha d’afegir-se 14,2 euros el primer any en concepte de prestació de suport tècnic.

L’Office 2010 de Microsoft ja portarà de manera nativa aquest format. Es tracta d’un petit pas, però alguns blocs es pregunten si Oracle té entre els seus plans matar l’OpenOffice (de codi obert i distribució lliure). Aquesta iniciativa s’afig a la ja presa d’exigir la contractació d’un servei de manteniment per als servidors Solaris i haver deixat de *distruibuir gratuïtament els CD d’OpenSolaris.

Bé, tenint en compte que l’MS Office 2010 ja inclourà aquest format, tampoc és una cosa que afectarà en gran mesura. No obstant els moviments que està fent Oracle no són els més desitjables…

  • Eloi on 21 d'abril de 2010 at 14:16

  Reply

  Pero odf no és estandard ISO? l’empresa creadora pot cobrar per us del format?

  • Pau on 21 d'abril de 2010 at 14:27

  Reply

  Oracle cobre per l’aplicació que permet fer servir odf a versions de l’Office inferiors a la 2010. Això és una aplicació per la qual pot cobrar si vol, ja que no és realment cobrar per l’ús del format.

  • Ferranovsky on 21 d'abril de 2010 at 15:39

  Reply

  Aquesta gent és tonta… :S

 1. Reply

  El problema em semblaria més gros si la MS decideix retirar de l’Office 2010 la capacitat d’emprar odf: en aquest cas, el format ISO sí que correria el risc de quedar aïllat i ofegat. Tret que algú tiri endavant un derivat d’OpenOffice.org (o que les alternatives que hi ha ara mateix, Abiword, Gnumeric, KOffice…, es fessin molt més populars).

  • Manuel Tortosa on 21 d'abril de 2010 at 21:00

  Reply

  Aquesta gent són rucs, l’ODF és de codi obert i un estàndard ISO i per tant MicroSoft pot desenvolupar el que li doni la gana per tal que l’Office pugui usar aquest format.

  • Oriol on 21 d'abril de 2010 at 23:40

  Reply

  Ara s’estan veient les autèntiques intencions d’Oracle.
  Ara ja és un fet més, va deixant de donar suport a tot el programari lliure propietat de Sun Microsistems, com els projectes Darkstar i Wonderland (servidors per a jocs i móns virtuals si no m’equivoco), ara Open Office en vole cobrar llicències d’ús, Quin serà el proper pas? MySQL o potser Java també? Amb MySQL es veu venir, ja que les bases de dades Oracle compateix, estic convençut que tard o d’hora l’acabarà fent extingir la base de dades de programari lliure. Amb Java també és una incògnita, aviam si acabarà sent un Visual Studio però d’Oracle, privatiu i amb llicència d’ús, no m’estranyaria gens.
  De fet es veu que no és el primer cop que Oracle fa una compra d’una empresa, i tampoc que la compra per extingir els productes de l’empresa en qüestió i així eliminar la competència.
  Serà qüestió d’estar atents a com evoluciona el panorama.

  • Manuel Tortosa on 22 d'abril de 2010 at 00:45

  Reply

  Personalment no tinc gens de por a res de tot això, tot aquest programari excepte Java és de codi obert i per tant podem seguir nosaltres. Per a OpenOffice ja hi ha el Go-OpenOffice, el Koffice i el nou paquet de gnome, per java tenim el OpenJDK, de servidors de bases de dades alternatius a MySQL n’hi ha a patades, del VirtualBox en tenim una gran part del codi……..

Deixa un comentari

Your email address will not be published.