El teu blog de Linux en català

Simulació i anàlisi de circuits electrònics amb Qucs

Per la mateixa època que vaig trobar com executar PSpice en GNU/Linux, també estava buscant alternatives a aquest programa que fossin pròpies del nostre sistema. Quan anava buscant informació, vaig trobar projectes que prometien molt i que, un cop provats, em van semblar intractables, (sobretot el projecte gEDA, que incloïa ngspice i altres programes) i altres amb els que vaig aconseguir fer algun tipus d’anàlisi, però massa senzill com per poder tenir-ho en compte (Oregano).

Logo del Qucs

Finalment, vaig trobar el programa Qucs, que facilita molt el dibuix de circuits, i permet fer anàlisi molt complets. Respecte d’aquest programa cal tenir en compte que, com que no es basa en el sistema SPICE (en el qual sí es basen tant PSpice com el ngspice) el seu funcionament, sobretot a l’hora d’analitzar circuits, és força diferent. Tot i això, el Qucs té mètodes per a importar fitxers de SPICE.

El Qucs es troba en els repositoris oficials de les distribucions més importants. Podem instal·lar-lo des del gestor de paquets propi de la nostra distribució (Synaptic si utilitzem Ubuntu) o des d’un terminal. En cas d’Ubuntu, seria per mitjà de la comanda següent:

sudo apt-get install qucs

Podreu executar el Qucs des del menú “Aplicacions>Educació>Qucs”.

Pantalla principal del Qucs amb un circuit senzill

Pantalla principal del Qucs amb un circuit senzill

Per aprendre com funciona, més endavant intentaré fer un parell o tres d’anotacions explicatives. De moment, i si no us fa nosa llegir en anglès, podeu anar a la pàgina de documentació del Qucs. De tots els documents que hi trobareu, us recomano que, a nivell d’electrònica analògica, comenceu pels següents:

Deixa un comentari

Your email address will not be published.