El teu blog de Linux en català

Recuperar el gestor GRUB

Aquest tutorial va principalment enfocat en dos casos que es donen molt sovint als ordinadors d’usuaris de GNU/Linux, i es refereix a la pèrdua del gestor GRUB, de forma que ja no podem entrar al nostre sistema:

  • Quan instal·lem Windows, encara que no esborrem el linux, se sobreescriu l’MBR i desapareix el menú del GRUB
  • Quan instal·lem una altra distribució gnu/linux i sobreescriu el GRUB anterior, i no podem entrar al linux que ja teníem instal·lat

Recuperar el grub és prou senzill, només cal aconseguir un livecd de qualsevol distribució. Caldrà iniciar el sistema des del livecd i obrir un terminal. Haurem de conèixer en quina partició es troba el linux que volem recuperar (en aquest cas suposarem que es troba a /dev/sda3). Llavors, els passos a seguir són:

  1. Primer caldrà habilitar l’usuari root (per simplificar), i això ho farem creant-li una contrasenya:
  2. sudo passwd root

  3. Després executem l’ordre su per convertir-nos en l’usuari root (administrador del sistema gnu/linux).
  4. su
    contrasenya

  5. Muntarem la partició del sistema linux a recuperar al directori /mnt.
  6. mount /dev/sda3 /mnt

  7. Cal muntar els directoris /dev i /proc per tal que totes les referències als discos durs siguen correctes. Per tant, executem:
  8. mount -o bind /dev /mnt/dev
    mount -o bind /proc /mnt/proc
    cp /proc/mounts /etc/mtab

  9. Ara haurem d’establir aquest directori (/mnt) com a directori arrel del sistema de forma que les ordres executades facen referència al sistema linux a recuperar. Per a fer això, es fa servir l’ordre chroot:
  10. chroot /mnt

  11. Per últim, ja podeu executar l’ordre grub-install per recuperar el grub original. S’ha d’instal·lar al primer disc dur:
  12. grub-install /dev/sda

Finalment haureu de teclejar “exit” per eixir del mode chroot i ja podreu reiniciar el sistema per comprovar si ha funcionat. En principi no hauria d’haver-hi cap problema (i si el teniu sempre podeu demanar ajuda als comentaris o al fòrum).

3 comments

    • Dani on 25 de juny de 2009 at 13:57

    Reply

    Genial! L’altre dia vaig instal·lar la versió de prova del Windows 7 i es va carregar la sessió de l’Ubuntu. Gràcies, ho provaré en arribar a casa.

    • edu on 25 de juny de 2009 at 18:32

    Reply

    Està clar que la solució passa per no instal·lar el Windows :p

    • Xavier Cardona on 1 d'agost de 2013 at 14:11

    Reply

    Ufff. Moooltes gràcies. Només afegir que si la versió del linkat instal·lada és la 4 i estem arrencant des del 12 al restituïr el grub cal afegir “unsupported”… tot i que després funciona perfectament. El que no he aconseguit és que en el menú d’ inici em doni l’ opció d’ accedir a la partició de recuperació.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.