El teu blog de Linux en català

Pidgin i Rhythmbox ja no seran a Ubuntu 9.10

Des de fa un temps ja se sabia que Pidgin deixaria de formar part d’Ubuntu i seria substutuït per Telepathy, cosa que també suposaria haver de treure Ekiga dels paquets instal·lats per defecte. La decisió per fer això sembla clara: Empathy ajunta missatgeria amb possibilitat de vídeo. Bàsicament:

 • Empathy és el client IM per defecte de GNOME, per tant la integració serà perfecta.
 • El seu desenvolupament avança ràpidament i ja inclou característiques que Pidgin no té: xat amb vídeo i compartició de l’escriptori.

Per altra part, els desenvolupadors estan pensant en substutuir Rhythmbox. La decisió ací és molt més complicada: Rhythmbox ha estat el reproductor de música per defecte des de les primeres versions i ha tingut una evolució lenta, però contínua. Llavors, quina podria ser la raó per pensar en substituir-lo?.

La raó sembla que és que els mateixos desenvolupadors de Rhythmbox estan pensant en abandonar el projecte, una llàstima. Això suposaria haver de substituir el reproductor de música per defecte i sembla que Banshee és qui s’emportaria el premi. Però Banshee té alguns “problemes”:

 • Necessita l’ús de connectors per tindre una biblioteca de música dinàmica
 • Està programat en mono, i hereta els seus problemes (a més pel fet que és “mono”)
 • Jamendo i magnatune no estan suportats
 • La migració des de Rhythmbox encara s’ha de millorar

Empathy substituirà al Pidgin, però encara no és del tot segur que Banshee substituïsca el Rhythmbox, tot i que sembla que gran part de la comunitat ubuntu ho està demanant. Ja veurem què passa…

http://banshee-project.org/theme/images/slides/scaled/banshee-slide-device-overview.png

  • Xavi on 26 de juny de 2009 at 09:22

  Reply

  La veritat és que sóc usuari des de fa molt temps de Pidgin a Ubuntu i del seu fork més famós (Adium a Mac OS) i la substitució per Empathy està completament justificada a nivell d’usuari. A mesura que ha anat passant el temps sembla que el projecte vagi més lent en quant a incorporar nous serveis que d’altres clients si que implementen…

  En quant a Banshee, és una pena que estigui programat en Mono perquè la veritat és que personalment em sembla un gran reproductor. L’equip responsable de Rythmbox està fent una gran feina i les diferències crec que es van reduïnt poc a poc… però és veritat que com a experiència d’usuari Banshee encara els treu un parell de caps.

  Salut!

  • Joan on 26 de juny de 2009 at 10:07

  Reply

  T’hi falta una ‘h’ al Rhythmbox. Sí, m’ho he hagut de mirar, jo sempre l’erro també.

  • aniol on 26 de juny de 2009 at 10:17

  Reply

  No sé jo si Exaile hauria pogut ser també una bona alternativa.

  • KuBe on 26 de juny de 2009 at 10:52

  Reply

  a mi el banshee m’encanta, m’agrada molt que em recomani grups semblants als que escolto.

  • Pau on 26 de juny de 2009 at 11:25

  Reply

  Gràcies Joan! Ja ho he corregit!

  • adam on 26 de juny de 2009 at 12:04

  Reply

  llàstima que no tinc ni idea de programació, però voldria tenir el rythmbox per sempre.

  • lesergi on 26 de juny de 2009 at 15:08

  Reply

  Veig encertats els canvis, Banshee porta un bon ritme de desenvolupament. També cal dir que està “financiat?” per Novell i, crec, és el reproductor per defecte a OpenSuse. Es podria estudiar l’experiència de l’usuari a eixa distro.

  Un canvi que jo veig necessari és el de EOG (Eye Of Gnome) per GThumb.EOG és un visor força simple que no mostra animacions dels GIFs i no té cap funcionalitat d’impressió. GThumb, seguint sent lleuger, és molt funcional.

  • logoff on 26 de juny de 2009 at 16:32

  Reply

  VLC (o VideoLAN) hauria de ser el reproductor per defecte…

  • Pau on 26 de juny de 2009 at 17:22

  Reply

  Home, l’vlc és super-potent, però s’allunya una miqueta dels reproductors de música actuals, no funciona de la mateixa manera. Jo sí que el faria per defecte en el cas del vídeo, tot i que li canviaria la interfície.

  • manel on 26 de juny de 2009 at 20:25

  Reply

  Crec el Banshee necessita primer fer una bona neteja de bugs. Tot sovint te problemes a l’hora de fer les coses més bàsiques (com la reproducció de video)

  • Carles on 27 de juny de 2009 at 00:17

  Reply

  Jo de reproductor utilitzo el exile i crec que va millor que el banshee, fins i tot preferiria amarok tot i estar pensat per KDE.

  • ROger on 27 de juny de 2009 at 14:56

  Reply

  A mi no em molesta que fagi servir Mono… No se quina mania l’hi agafat a la gent a Mono i a Novell, quan en canvi tothom parla meravelles de Wine o Java (quan persegueixen mes o menys el mateix)…

  • Gerard on 27 de juny de 2009 at 15:00

  Reply

  Potser soc l’únic, però trobo que el Rhythmbox és infinitament millor si només vols es escoltar música. Molt més ràpid, lleuger i amb una GUI molt més “gnome”. A més, el suport del Banshee per a vídeo, podcasts, etc… té molts bugs.

  Espero que Rhythmbox no quedi abandonat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.