El teu blog de Linux en català

Ubunkat. Un projecte que comença

He llegit recentment en un fil d’UbuntuForums que, en resposta al poc suport que sembla que la Generalitat dóna a Linkat, la seva distribució educativa, s’acaba d’encetar el projecte Ubunkat. Apart del blog, hi ha obert un grup de Google on discutir l’evolució d’aquest projecte.

De moment, no hi ha molta informació sobre aquest projecte, però pel que he llegit, la intenció no és crear una distribució completament nova basada en Ubuntu, sinó que es tractaria de crear un nou “sabor” (no oficial) d’Ubuntu. O sigui, pel que he entès (tot i que pot ser que m’estigui equivocant) no es tractaria de crear tota la infrastructura que implica una distribució nova, amb paquets i repositoris propis sinó, partint de tota la infrastructura (paquets i repositoris) que ja té Ubuntu, fer una selecció dels paquets que haurien de venir instal·lats de forma predeterminada a Ubunkat. Lògicament, molts dels programes que hi haurien de venir instal·lats són de l’àmbit educatiu, apart dels més típics (ofimàtics, multimèdia, etc.).

En resum, sembla un projecte molt interessant, i que espero que tingui una evolució positiva. Des del mateix blog d’Ubunkat animen a la gent a que s’apunti per ajudar a l’avanç del projecte.

  • Pau on 25 de juny de 2009 at 09:37

  Reply

  Doncs no m’agrada la idea. Ja hi ha molts sabors d’Ubuntu i, de fet, ja tenim “Edubuntu” que és bàsicament el que seria l’Ubunkat. Es podria fer un esforç per comentar a la gent d’Edubuntu que afegiren més paquets, però crear una nova distro és… innecessari. Bé, això pense jo…

  • Joan on 25 de juny de 2009 at 16:10

  Reply

  Sí, estic totalment d’acord amb en Pau.

  • Ferran on 25 de juny de 2009 at 18:28

  Reply

  A veure, sent d’àmbit autonòmic i tal està força bé, no té perquè ser dolent que hi hagi una nova distro (sincronitzada amb ubuntu).

  Altra cosa seria que desde colegis i instituts es fes servir…que això ja és harina de otro costal.

  • jordi on 25 de juny de 2009 at 19:12

  Reply

  Pel que es diu no es tractad’una distro nova (que estem tots d’acord que en sobren) sinó d’un flavour. Jo ho veig bé, i estic disposat a colaborar.

  • oriolsbd on 25 de juny de 2009 at 19:52

  Reply

  Jo també crec que pot resultar molt interessant. Pel que hi he llegit, crec que la idea és proporcionar al professorat que no estigui a gust amb l’entorn Linkat (perquè no els funciona bé o perquè no els agrada l’entorn en sí) una alternativa dins el programari lliure que vingui amb els mateixos programes que té la Linkat de forma predeterminada (i que se suposa que són els que han d’utilitzar).

  Lògicament, al professorat que no està a gust amb Linkat se li pot dir: “Mira, instal·la’t Ubuntu i després t’instal·les els programes xxxx, xxxx, xxxx i xxxx”. Però suposo que la idea d’aquest projecte és dir-los: “T’instal·les Ubunkat i tindràs directament els mateixos programes que amb Linkat, però amb un millor funcionament”.

  Tot i que la idea és la mateixa que Edubuntu, no és exactament el mateix. Apart que els programes instal·lats de forma predeterminada segurament seran diferents, Edubuntu no és un “sabor” pròpiament dit, sinó més aviat com un “afegit”. És a dir, per a tenir Edubuntu, primer s’ha d’instal·lar Ubuntu, Kubuntu o Xubuntu, a sobre d’aquest entorn se li instal·la Edubuntu.

  • ANTONI (Pollença) on 25 de juny de 2009 at 23:50

  Reply

  Hola a tots,
  des de la meva experiència que duc utilitzant ubuntu des de fa uns 5 anys, dono tot el meu recolçament a la creació d’una ubuntu a l’estil com es fa amb guadalinex a Andalusia, però adaptada a les necessitats i trets culturals dels Països Catalans. A més, ara que esteim en època de crisi i les administracions públiques no estan per destinar-hi massa diners al tema, seria un bon motiu per implicar-hi el màxim d’administracions possibles (Govern d’Andorra, Generalitat de Catalunya, Govern Balear, etc). Aixi una mica d’aqui i una mica d’allà, es podria montar un bon projecte.

  • Roger on 28 de juny de 2009 at 08:16

  Reply

  Jo trobo que els paisos catalans, aixi com altres pobles del món no son prou importants (ni tant sols els EEUU) o prou diferencials per tenir una distribució propia. Penso (i ho he comentat molts cops amb arguments mes o menys extensos) que Linkat es un error, una moda, una manera d’apropiar-se del treball dels altres, de surtir al diari i de fer una cosa que funciona pitjor que la distribució en la que es basa.

  Ubuntu o Edubuntu en català es per mi una distribució bastant ben adaptada a les necessitats dels catalanoparlants. En cas de que alguna cosa hi falli te sentit treballar per millorar la distribució per a que tothom (inclosos els usuaris de casa) s’en puguin beneficiar.

  Sobre crear un sabor d’Ubuntu em sembla una decisió bastant més encertada qeu crear una distribució suposadament nova. En qualsevol cas, qualsevol millora que faci la Generalitat o la comunitat catalana hauria de poder gaudir-la tothom i per això el millor es allunyar-se el minim possible de la distro mare, aquesta es la gràcia del programari lliure, contribuir amb el teu esforç al conjunt.

  • Marc Carrillo on 11 d'agost de 2009 at 22:09

  Reply

  Jo subscric el que diuen i estic d’acord amb el Roger, l’Antoni i l’Oriolsbd. La Ubuntu en les seves diferents versions té una solidesa, seguretat i eficàcia a bastament testada i demostrada arreu del món. Doncs bé, mirem de catalanitzar-la una mica més i fer-nos-la nostra sense malmetre gens les seves virtuts, ans al contrari: optimitzant-la tant com siguem capaços per als catalanoparlants. En definitiva, que la iniciativa m’engresca molt i molt.

  • oriolsbd on 12 d'agost de 2009 at 06:31

  Reply

  De tant en tant, vaig entrant al blog d’Ubunkat, i no hi veig cap tipus d’actualització. No sé si el projecte deu estar aturat. És una llàstima.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.