El teu blog de Linux en català

Emulació de la Nintendo DS a GNU/Linux

Per a entorns GNU/Linux hi ha diversos emuladors per a jugar a les còpies de seguretat que hàgim fet dels nostres jocs de Nintendo DS. Un d’ells és el Desmume, que és molt senzill d’instal·lar, perquè es troba en els repositoris de la majoria de distribucions. Tot i que últimament ha millorat força, gràcies a un nivell d’acutalitzacions prou bo, el seu rendiment no ha arribat a un nivell òptim (com a mínim en el meu ordinador, que no és que sigui molt nou) i, a més, no acaba d’emular bé alguns dels jocs d’aquesta consola de vídeojocs, sobretot als que aprofiten els efectes 3D de la Nintendo DS. Entre altres, no es pot jugar a “New Super Mario Bros” ni al “Zelda Phantom Hourglass”. I per a mi, que sóc molt de Mario i MOLT de Zelda, això suposa un gran inconvenient.

Com a alternativa, he trobat l’emulador iDeaS. El rendiment d’aquest emulador és molt bo i, a més, em permet jugar amb els meus estimats Mario i Zelda (bé, amb el Link). Tot i que iDeaS no es troba en els repositoris d’algunes distribucions de GNU/Linux (entre elles, Ubuntu), és molt senzill instal·lar-lo.

Primer, ens hem de baixar l’última versió d’iDeaS des de la pàgina de descàrrega de l’emulador (actualment és la versió 1.0.3.1). El fitxer que ens baixem tindrà extensió “tar.bz2”. El podem descomprimir des del Nautilus (l’explorador de fitxers), fent clic amb el botó dret del ratolí i escollint l’opció “Extreu aquí”. Es descomprimirà en una carpeta que es dirà “ideas1031” (com a mínim es dirà així per a la versió 1.0.3.1) i que podem renombrar, per exemple com a “iDeaS”. També el podem extreure des d’un terminal, executant la comanda següent:

tar -xvf ideas1031.tar.bz2

Un cop descomprimit, ja podem executar l’emulador (no cal compilar res). Podem fer-ho des d’un terminal, anant al directori on tenim instal·lat iDeaS i executant el següent:

./ideas

Una opció més senzilla és crear-nos un enllaç al menú d’aplicacions. Per a crear-lo, anem al menú “Sistema>Preferències>Menú Principal”. Al panell esquerre, escollim “Jocs” (per tal que iDeaS ens quedi sota “Aplicacions>Jocs”), i premem el botó “Element nou”. En la pantalla que se’ns obre, hi posarem els següents valors (tenint en compte que jo he desat iDeaS al directori “/home/el_meu_usuari/Jocs/iDeaS”):

Tipus: Aplicació
Nom: iDeaS
Ordre: /home/el_meu_usuari/Jocs/iDeaS/ideas
Comentari: Emulador de Nintendo DS

Havent fet això, ja podrem executar iDeaS des del menú “Aplicacions>Jocs>iDeaS”. Quan obrim algun joc amb iDeaS (“File>Open…”), si veiem que ens va una mica lent, podem millorar el seu rendiment augmentant el percentatge de “fotogrames” que es pot saltar per mitjà del menú “Options>Frames Skip” o augmentant la velocitat de CPU amb “Options>Increase CPU Speed”. També podem augmentar la mida de les pantalles a “Options>Rotation and Zoom”.

Zelda Phantom Hourglass amb iDeaS

Zelda Phantom Hourglass amb iDeaS

Una altra opció que també us pot interessar és fer que la segona pantalla de la DS estigui en una finestra (de forma predeterminada és com una imatge sense finestra en el nostre escriptori). Per a fer-ho, hem de desactivar l’opció “Options>Lock Windows”.

Perdoneu, us he de deixar, que he de continuar la partida… 🙂

3 comments

  • guillem on 9 de juliol de 2009 at 12:07

  Reply

  Hola Oriol, molt bon apunt!

  M’ha anat molt bé perquè precisament l’altre dia vaig provar l’emulador ideas en gnu/linux per intentar jugar a un joc que es deia, “Profesor Layton y la Villa Misteriosa”, però el problema amb el que em vaig trobar és que no funcionava la secció de descàrregues, així que em vaig baixar l’última versió de l’emulador d’una pàgina web i vaig emular el binari amb wine, ja que només vaig aconseguir trobar la versió per windows del programa.

  L’únic que no em va agradar és que el joc anava lentíssim, i el só també. Potser va ser degut al fet de fer anar el programa amb el wine o al fet que el meu processador ja comença a ser vell ^^

  Ho tornaré a provar més endavant, i ja et diré si m’ha anat bé el joc.

  Espero que et vagi molt bé si encara estàs per Menorca, salut!

  • oriolsbd on 11 de juliol de 2009 at 08:16

  Reply

  Hola, Guillem.

  Suposo que sí que t’anirà millor amb la versió pròpia de Linux. Suposo que ja deus haver jugat amb els paràmetres “Frames Skip” i “Increase CPU Speed”, oi?

  Ja vaig arribar de Menorca la setmana passada, però aquesta setmana he estat a Euskadi. 🙂 Ara ja torno a ser per aquí, ja se m’han acabat les vacances… 🙁

  Salut!

  • guillem on 15 de juliol de 2009 at 12:39

  Reply

  Hola Oriol!

  Ja vaig ficar els paràmetres Frame Skip i increase CPU speed al màxim, però no hi va haver sort 🙁

  Ara el que provaré quan tingui una mica de temps és jocs com el Zelda o el Mario que tu dius que si que et van a la velocitat correcta. He llegit que aquest emulador encara no soporta tots els jocs així que també pot ser aquest el problema.

  Et mantinc informat de les novetats!

  Per cert, vas anar a cal Rafelet a Menorca? Quines ganes que tinc de tornar-hi! A veure si a l’Agost puc fer una escapadeta.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.