El teu blog de Linux en català

Microsoft, programari lliure i Generalitats

Com molts de vosaltres sabreu, entre la Generalitat Valenciana i la Catalana existeix una política molt diferent respecte al sistema operatiu que s’ha de fer servir a les administracions: educació, sanitat, etc. Mentre que la Generalitat Valenciana ha apostat de forma seriosa pel programari lliure, la Generalitat Catalana ha estat jugant a dues bandes fins que, finalment, sembla que Microsoft serà l’opció triada.

Què hi ha de Linkat? Podria ser possible que la mateixa Linkat haguera suposat el fracàs de l’aposta pel programari lliure que va fer el Govern?. Podria ser, però sembla que aquest fracàs és degut a la pròpia incompetència de l’administració catalana. Perdó, no volia dir incompetència, volia dir desconeixement i ignorància: les xifres presentades per la Generalitat Valenciana són clares, 22 milions d’euros estalviats gràcies a l’ús de Lliurex, la distribució basada en Ubuntu impulsada per la Conselleria d’Educació.

Mentrestant, la Generalitat Catalana (juntament amb el Govern de l’Estat Espayol), se centren més en acords i premis amb una companyia que, per una part, tracta al català com a una llengua de segona, com un apèndix de l’espanyol; i per l’altra part, va en contra del lliure coneixement i compartició de la cultura. És clar que aquests dos punts poden canviar en un futur, ja ho veurem. Però, per què la Generalitat Catalana ha signat aquest acord amb Microsoft?. Per què ho ha fet també en ZP?. Per què ho han fet quan ja havien encetat Linkat i es veia com a la Generalitat Valenciana la implantació del Programari Lliure és un èxit?.

La resposta és clara: la imatge. Una foto amb Bill Gates o Steve Ballmer dóna molta bona impressió. Dos directius que han tingut molt d’èxit a l’àmbit empresarial. Fer això amb el programari lliure no porta enlloc, algú s’imagina Montilla amb el Richard Stallman presentant el “gir radical cap al programari lliure”. És clar que no, això no ven (i més d’un es preguntarà a on s’han trobat eixe rodamón al qual Montilla li estreta la mà).

Crec que és un error crear distribucions pròpies en aquests casos. Un acord amb Canonical seria molt més productiu, i amb ell probablement s’aconseguiria allò que els nostres polítics volen: resultats i publicitat. Cal recordar que la Generalitat Catalana va signar un acord amb Novell, i no va arribar enlloc. Però això ha passat més probablement pel desconeixement i la ignorància, perdó, volia dir per la incompetència d’alguns polítics, que pel fracàs de Linkat en sí mateixa.

  • jose on 23 de juny de 2009 at 18:23

  Reply

  Em sembla un estalvi molt exagerat. Segons la nota de premsa, s’ha instal·lat Lliurex en 60.000 ordinadors. Per tenir un estalvi de 22 milions d’euros, significa que cada ordinador té una despesa de 366 euros…

  Si ho comparem amb les dades públiques de l’acord marc de la Generalitat de Catalunya amb Microsoft, el preu de les llicències de software de Microsoft oscil·la entre els 135 euros i els 207 euros, en funció del que hi ha instal·lat.

  Si agafem la banda ample, les 60.000 llicències podrien sortir per 8 milions d’euros… que continuen sent molts diners, però no tant espectaculars com l’anunci del Conseller.

  • Joan on 23 de juny de 2009 at 19:00

  Reply

  Suposo que dins d’aquests 60.000 també i conten les llicencies No microsoft, que també existeixen, i si vas sumar crec que pots arribar a la xifra de 366€.

 1. Reply

  Em consta (tinc companys a instituts i escoles valencians) que la implantació real de Lliurex no és superior a la de la Linkat: jo no faria gaire cas de les campanyes triumfalistes de don Francisco Camps i companyia.

  D’altra banda, tens raó, l’RMS no és gaire fotogènic.

  • Pau on 24 de juny de 2009 at 07:22

  Reply

  Hola Giorgio

  La Generalitat Valenciana ja no instal·la Windows a cap ordinador de les noves aules d’informàtica de les escoles. Així ha estat durant els darrers 3 anys. Efectivament, encara no ha arribat a totes les escoles, però arribarà. En canvi, a Catalunya no sabem quin serà el paper de Linkat després de l’acord amb Microsoft.

  • lesergi on 24 de juny de 2009 at 08:48

  Reply

  Hola a tots,

  Com diu Pau, és una realitat que s’està fent servir Lliurex a les aules. És més, a les classes d’informàtica s’ensenya a fer servir l’OpenOffice, el navegador de fitxers, el Firefox, etc. I ho sé perquè la meua neboda de 10 anys m’ho conta.

  I encara que aquest govern valencià que tants mal de ca(m)ps ens porta, li hem de reconèixer el mèrit. Malgrat la política lingüística contamine també Lliurex, és un avanç molt important.

  I respecte als diners estalviats, hem de contabilitzar també altres llicències com són de l’Office, PhotoShop, etc. Algú sap quant costen? Potser les xifres siguen reals.

  I res més que afegir, fins aviat!

  • ROger on 24 de juny de 2009 at 09:19

  Reply

  La estratègia de la generalitat catalana va ser signar un acord amb Microsoft mil·lionari pero exigint que es traduis el Windows al català. El mateix van fer amb Nokia.

  No van pagar per fer-ho directament, pero van lligar un contracte mil·lionari a aquesta condició. I certament, tot i que es un cami no ideal (i que la majoria de catalanoparlants no el fan servir) no es pot negar que te el seu argument a part de la foto.

  • ROger on 24 de juny de 2009 at 09:25

  Reply

  Per cert, crec que el que jo dic ho va fer la generalitat de CIU, no pas la de Montilla.

  • MarcFP on 24 de juny de 2009 at 19:21

  Reply

  I sort que s’ha votat un govern d’esquerres!!! si hagues sortit un de dretes que hagués passat ?

  • Pau on 24 de juny de 2009 at 19:25

  Reply

  Doncs igual un govern de dretes haguera fet el mateix que el govern de dretes de la generalitat valenciana… El problema no és de dretes o d’esquerres, és de la ignorància dels que governen ara a Catalunya.

  • Xavi on 26 de juny de 2009 at 09:34

  Reply

  És una pena tenir uns governants que no entenen que un acord així pot hipotecar el futur tecnològic del país. Lligar l’ús de la informàtica al pagament de llicències a qui sigui és limitar el creixement tecnològic a tots els nivells…

  Però no ens extranyem, la gent que ha firmat l’acord a Catalunya ón els mateixos que han posat com a ministra de cultura la senyora González-Sinde. Espereu que trobin la manera de cobrar-nos un cànon per escriure i llegir blogs, a mi no em sorprendrà res d’aquesta gent ja!

  • adam on 26 de juny de 2009 at 12:16

  Reply

  si se’ls hagués imposat programari lliure, els sindicats s’haguessen queixat perquè els exigeixen un “reciclatge”, també cal tenir en compte l’ignorància 98% de persones que estan en política en temes d’informàtica.

  tot és culpa de l’ignorància i del fàcil que és fer una còpia pirata del windows o el ms office. si fos més perseguit, segur que es passarien al software lliure.

  sobre la linkat als IES, la majoria d’estudiants utilitzen l’ordenador per al següent treballs (poden fer-ho en oppen office), msn-internet (firefox o amsn, ho compleixen però no poden afegir les tonteries del msn de mircrosft) i jugar a jocs (que és impossible de manera nativa i parcial amb el crossover o wine)

  • Jordi on 27 de juny de 2009 at 21:23

  Reply

  Doncs jo trobo que faria molta patxoca veure el president de la generalitat catalana fotografiant-se al costat de Richard Stallman, i en canvi pel meu gust fa molta pudor veure els incompetents de microsoft (no diré perdó, perquè no és cert que siguin ignorants, són uns aprofitats explotadors, no se a qui em recorden…) sortint a la foto. L’aposta pel programari lliure seria tot un exemple d’us del seny català. I per cert, el programari lliure no és una cosa de 4 hippies, és una cosa molt seriosa i que capgirarà el món.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.