El teu blog de Linux en català

Programes científics per a Ubuntu

Un dels problemes amb que ens trobem sovint quan comencem a treballar en entorns GNU/Linux és que no sabem quin programa podem utilitzar per a realitzar una tasca concreta. Sobretot, si el que volem fer és d’algun àmbit molt específic. A vegades, acabem trobant alguna d’aquestes solucions per mitjà de cercadors o consultant-ho en algun fòrum. El més curiós és que, habitualment, hi ha diverses alternatives, però només en trobem una (i encara gràcies). Per exemple, això és bastant habitual en alguns àmbits científics.

Per a facilitar-nos la cerca dels diversos programes científics que hi ha a Ubuntu, la comunitat d’Ubuntu ha fet (i va actualitzant) una llista de programes científics que es poden instal·lar en aquesta distribució. Molts d’ells també estan disponibles per a altres distribucions de GNU/Linux.

A la llista, els programes estan catalogats pels diversos àmbits de la ciència: matemàtiques, física, biologia, biofísica, electrònica, econometria, medicina, estadística i un llarg etcètera. A més, en algun dels àmbits hi ha un enllaç a una pàgina específica per a aquest (astronomia, biologia i física).

Molts dels programes estan disponibles directament en els repositoris d’Ubuntu (en la llista tenen un “logo” d’Ubuntu al costat del nom del programa), però altres no, i la seva instal·lació no és tan senzilla. També cal tenir en compte que no tots els programes que es presenten són gratuïts (a la mateixa llista ja s’indica).

Apart d’això, al final de la llista hi ha dos apartats que he trobat especialment interessants. En un ens fan referència a distribucions GNU/Linux especialitzades per a àmbits científics. En l’altre ens presenten diversos repositoris que poden simplificar la instal·lació d’alguns d’aquests programes. Per últim, la comunitat també ens presenta una llista de programes per a GNU/Linux que ens poden servir com a alternativa per a coneguts programes privatius.

Amb tota aquesta informació que posen al nostre abast, si la ciència és la nostra afició o part de la nostra feina, no cal que ens movem d’entorns GNU/Linux per a gaudir-la.

3 comments

  • guillem on 29 de maig de 2009 at 14:17

  Reply

  Ostres Oriol! Quina troballa que has fet! Molt bona llista! De molta útilitat per tenir-la com a referència sempre a mà.

  Jo particularment em quedo amb l’Octave per a reemplaçar el Matlab, que l’he usat i m’encanta.

  Salut!

  • oriolsbd on 29 de maig de 2009 at 17:29

  Reply

  Doncs jo, per reemplaçar el Matlab, utilitzo l’Scilab. 🙂

  I també he sentit parlar molt bé del Maxima. És el que comentava: per a cada tasca hi ha diverses opcions molt vàlides on escollir. 🙂

  Bé, més que res utilitzo l’Scilab perquè quan vaig començar a fer de consultor a la UOC era el programa matemàtic amb el que es treballava l’assignatura (i que es demanava als alumnes que utilitzessin). Després, a mida d’anar-lo utilitzant, m’hi he anat acostumant i va molt bé. A més, no fa massa, tenint en compte que l’utilitzo habitualment, el vaig traduir al català. La traducció principal no va entrar a Jaunty de poc (a Jaunty hi ha la versió 5.1 i la meva traducció va entrar a la 5.1.1)… 🙁

  • oriolsbd on 29 de maig de 2009 at 17:32

  Reply

  Per cert, si a algú li interessa un simulador de circuits electrònics, recomano el Qucs (està a la mateixa llista que s’indica a l’anotació). Fa uns mesos vaig estar-ne provant uns quants i aquest és el que funcionava millor (amb diferència). Jo només l’he provat per a electrònica analògica, tot i que també pot simular circuits digitals (però no ho he provat).

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.