El teu blog de Linux en català

Què és un canal web o feed?

Potser molts de vosaltres ja sabeu el que són els canals webs o feeds (en anglès), o potser n’heu sentit a parlar i sabeu que existeixen però no sabeu que són exactament o potser no en teniu ni idea del que és. Doncs avui ho intentarem explicar que és aquesta tecnològica i quin ús en podem fer.

Primer de tot anem a explicar que és un canal web. Un canal web o feed és un servei que ofereixen algunes pàgines web i que l’usuari s’hi subscriu a través d’un programa informàtic. Així, sempre que la pàgina web que ofereix aquest servei actualitzi els seus continguts, per exemple, en el cas d’un bloc escriguis un apunt nou, l’usuari que hi està subscrit se n’assabentaria del nou canvi que s’ha produït a la web.

Aquest sistema té l’avantatge que no ens cal haver de recordar-nos d’entrar cada dia a totes les pàgines webs que ens agraden, ja que un cop engeguem el programa on hi tenim guardades totes els subscripcions a les nostres pàgines web preferides, el programa s’encarregarà de consultar els canals webs d’aquestes pàgines i ens mostrarà les actualitzacions de continguts que s’hauran fet. D’aquesta manera, només engegant un programa podem estar al dia no tan sols dels blocs que seguim, sinó també de diaris digitals o altres pàgines que disposin d’un canal web.

Per saber si una pàgina web disposa d’un canal web, es tan fàcil com un cop la visitem des del nostre navegador, posem per cas amb el navegador web firefox, ens sortirà a la dreta de la barra on escrivim les pàgines webs que volem visitar, un dibuix com el que es mostra a continuació. Això significarà que la pàgina web disposa d’un canal web, i ja estarem preparats per subscriure’ns-hi.

feed-icon

Símbol que indica la presència d'un Canals Web o feed

Per subscriure’ns a una pàgina web que disposa de sindicació, ho podem fer de diverses maneres.

La meva preferida és usant un programa específic per això, com per exemple el Liferea o si ens agrada més el kde el akregator, els instal·larem amb una de les següents ordres respectives. Amb aquest sistema tenim l’avantatge que ens podem descarregar tots els canvis a les pàgines webs que hi estiguem subscrites i després tranquil·lament i sense la necessitat d’utilitzar una connexió a internet ens podem llegir les novetats. A més a més no consumim tan d’ample de banda ja que no s’ha de carregar cap pàgina web.

sudo apt-get install liferea

sudo apt-get install akregator

Liferea

Liferea

Una altra manera d’estar subscrit als canals web és a través de serveis web com ara el google reader. Si teniu un compte de google, a través d’aquest enllaç podeu utilitzar aquest servei. Amb aquest sistema tenim l’avantatge que podem consultar els canvis que es produeixin des de qualsevol lloc del món amb connexió a internet, ja que per veure els canvis només necessitarem visitar una pàgina web.

Una altra opció que teniu és usant el propi navegador. En el firefox, per exemple, si feu clic a la icona que apareix a dalt de tot a la dreta, us podeu subscriure al canal usant aquest navegador. Amb aquest sistema tenim l’avantatge que podem consultar els canvis que es produeixin des de qualsevol lloc del món amb connexió a internet, ja que per veure els canvis només necessitarem visitar una pàgina web. L’avantatge en aquest cas és que no ens cal sortir del navegador per veure les noves actualitzacions.

Una altra opció interessant a considerar és si useu l’evolution, com a programa per a gestionar el vostre correu, podeu subscriure’s als diversos canals web talment com si rebessiu mails. Cal dir que un pluguin semblant existeix pels que utilitzeu el thunderbird. Amb aquest sistema tenim l’avantatge que no ens cal un tercer programa per a estar subscrit a les nostres pàgines web preferides. Si useu l’ubuntu, us podeu instal·lar aquest pluguin per a l’evolution a través de la següent ordre

sudo aptitude install evolution-rss

Espero que per ja tingueu més clar que és això dels canals web, i us hagi pogut donar una petita pinzellada sobre el tema. A mi em va costar bastant “pillar-ho” així que no preocupeu sinó ho enteneu massa, us aconsello que ho proveu i ho enganxeu a l’instant.


2 comments

  • oriolsbd on 1 de maig de 2009 at 11:57

  Reply

  Ei, jo utilitzo moltíssim els RSS. Ara mateix estic subscrit a 43 blogs. 🙂

  A mi m’agraden més els lectors de RSS web (per exemple, jo utilitzo el Google Reader). D’aquesta manera, no importa l’ordinador des del qual em connecti, que tinc actualitzats quines anotacions m’he llegit i quines no.

  El sistema RSS és genial!!!

  • guillem on 6 de maig de 2009 at 08:42

  Reply

  Tens raó en això que comentes Oriol. Tanmateix sempre he preferit tenir les meves dades jo mateix i no que la tingui una super-empresa com pot ser google. Per a mi és més una qüestió d’independència. Sempre m’ho he mirat amb recel això que una sola empresa controli tot el nostre flux de dades, encara que només es tracti de RSS.

  Per cert, afegir per si no ha quedat clar en l’apunt que:

  Canal Web (RSS) = Rebre per email les actualitzacions d’una pàgina web.

  És que una amiga em va dir això i vaig pensar, ostres, queda molt més clar així 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.