El teu blog de Linux en català

Juga al Monkey Island (i altres aventures gràfiques) en GNU/Linux

El Guillem ja ha parlat altres vegades sobre com instal·lar jocs antics a GNU/Linux, per exemple l’Ultima Online i el Lords of the Realm 2. Avui us parlaré d’un emulador de jocs antics de PC que s’ha especialitzat en l’emulació d’aventures gràfiques. Amb ell podrem tornar jugar a jocs  tan entranyables com els de les sagues Monkey Island, Simon the Sorcerer, Legend of Kyrandia, Larry, Indiana Jones, King’s Quest, Sam&Max i molts altres. L’emulador en qüestió es diu ScummVM, i està disponible per a moltíssimes plataformes, entre elles GNU/Linux. Podeu veure la llista completa de jocs que pot emular a la seva entrada de la Viquipèdia. El programa ScummVM està disponible a les principals distribucions. Per exemple, per a instal·lar-lo en Ubuntu, ho podem fer directament des del Synaptic o executant la següent comanda al terminal:

sudo apt-get install scummvm

De moment no podem jugar a cap joc, perquè només tenim l’emulador però no els jocs en sí. Ens podem baixar els jocs des d’alguna de les diverses pàgines web dedicades a l’abandonware, com per exemple JuegoViejo, Jugoteca o Publijuego. Ens hem de baixar el fitxer comprimit que conté el joc i descomprimir-lo en un directori del nostre equip. Després, engeguem l’ScummVM, que podrem trobar a “Aplicacions>Jocs>ScummVM” i tindrà el següent aspecte:

Pantalla principal del ScummVM

Pantalla principal del ScummVM

Primer hem d’afegir al ScummVM el joc que ens hem baixat per mitjà del botó “Add game…”. Li hem d’indicar el directori on hem descomprimit el joc i ja de pas podrem modificar els paràmetres d’execució. Un cop donat d’alta el joc al ScummVM, ja hi podrem jugar per mitjà del botó “Start”.

Ja de pas us explicaré, com a curiositat, d’on ve el nom ScummVM. Les lletres “VM” no tenen massa secret, perquè signifiquen Virtual Machine (o sigui, màquina virtual o emulador). La part més important és “SCUMM”. Quan, cap allà l’any 1987,  Lucas Arts va treure la seva primera aventura gràfica (Maniac Mansion, lògicament també suportada pel ScummVM) va tenir la genial idea de separar el “motor” del joc dels seus gràfics i la història concreta que seguirien els jugadors.

Aquest “motor” permetia als desenvolupadors crear escenaris, objectes i seqüències de diàleg sense necessitat d’escriure-les amb el mateix llenguatg. Però no només això, sinó que també definia el sistema  bàsic de funcionament d’aquestes aventures gràfiques que tots tenim en ment (un menú d’accions sobre el qual fem clic, per posteriorment indicar el punt o objecte de la pantalla principal sobre el qual volem realitzar l’acció triada). Com que el joc sobre el qual es va desenvolupar aquest “motor” era el Maniac Mansion, van anomenar a aquest “motor” SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion).

El SCUMM es va anar millorar, i va servir com a base de moltíssimes aventures gràfiques de Lucas Arts, com la saga Monkey Island (excepte la quarta part), la saga d’Indiana Jones, Day of the Tentacle, Sam&Max, Loom i algun altre.

Per últim, tot i que ScummVM va començar com un emulador del motor SCUMM, encara està en desenvolupament, s’ha ampliat el seu abast per a poder emular molts jocs (sempre centrant-se en aventures gràfiques) que realment no es basaven en SCUMM. Alguns d’ells ja els he anomenat abans, com les sagues Legend of Kyrandia, Simon the Sorcerer, King’s Quest, Larry, Elvira, Space Quest i molts altres.

– ¡He hablado con simios más educados que tu!
– Me alegra que asistieras a tu reunión familiar diaria.

Monkey Island

2 comments

  • sepha on 5 de maig de 2009 at 00:15

  Reply

  El millor joc, per mi, que he jugat a l’ScummVM és “Beneath a Steel Sky”:

  sudo apt-get install beneath-a-steel-sky

  Apassionant.

  • pol on 8 de maig de 2009 at 15:45

  Reply

  Quins records… l’edat d’or de les aventures gràfiques… L’Scumm ja el tenia clissat ja 🙂 Tot i així, jugar-hi ja no era el mateix que aleshores. Aish… que em poso tendre vès.

  Mira! Un mono de tres cabezas!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.