El teu blog de Linux en català

El que vindrà amb Karmic Koala

Karmic Koala és el nom en codi de la propera versió d’Ubuntu, la 9.10 que es publicarà a finals d’octubre d’aquest any. Els plans de Mark Shuttleworth són reduir encara més el temps d’arrencada del sistema i sembla que finalment adoptaran el plymouth de Fedora/Red Hat, amb la qual cosa l’splash d’inici canviarà. Sembla també que aquesta vegada canviaran el tema per defecte Human que hem estat sofrint des de les primeres versions.

Respecte al cloud computing, Ubuntu Jaunty ja incloïa aquesta característica. Recentment, però, s’ha començat a adaptar el projecte Eucalyptus que permet als usuaris la creació i implementació dels seus propis clouds amb eines senzilles. Mark Shuttleworth va comentar al respecte que:

It’s no coincidence that Eucalyptus has just been uploaded to universe and will be part of Jaunty – during the Karmic cycle we expect to make those clouds dance, with dynamically growing and shrinking resource allocations depending on your needs.

Cal recordar aquell objectiu que en Shuttleworth també va comentar: fer d’Ubuntu un sistema operatiu més atractiu estèticament que el mateix MacOSX. Caldrà veure si amb Karmic Koala ens tornarem a quedar decebuts o no respecte a aquest tema. Ubuntu Jaunty almenys ens ha permès fet servir altres temes diferents al Human que són prou atractius, i el notify-osd ha estat una gran fita.

Aquest serà el calendari d’Ubuntu Karmic Koala:

 1. 14 de maig de 2009 – Alfa 1
 2. 11 de juny de 2009 – Alfa 2
 3. 23 de juliol de 2009 – Alfa 3
 4. 13 d’agost de 2009 – Alfa 4
 5. 3 de setembre de 2009 – Alfa 5
 6. 17 de setembre de 2009 – Alfa 6
 7. 1 d’octubre de 2009 – Versió beta
 8. 22 d’octubre de 2009 – Candidata a versió final
 9. 29 d’octubre de 2009 – Ubuntu 9.10 (Final)
  • PellRoja on 1 de maig de 2009 at 11:15

  Reply

  Sabeu si serà LTS ( Long time Suport) ?

  • jodufi on 1 de maig de 2009 at 11:40

  Reply

  Com va comentar en Mark al seu blog, la pròxima LTS (si no hi ha cap canvi) serà la 10.04
  http://www.markshuttleworth.com/archives/146

  • Aljullu on 1 de maig de 2009 at 11:47

  Reply

  Ostres, quines ganes!

  Jo crec que l’aspecte visual ha millorat molt amb la darrera versió, com tu dius, els nous temes disponibles i el OSDNotifify estan molt bé. Només trobo a faltar més fons de pantalla per defecte.

  • Ferran on 2 de maig de 2009 at 14:42

  Reply

  Crec que l’aparença d’Ubuntu no la canviarà la pròpia gent d’Ubuntu, sinó els de gnome. I mentre els d’Ubuntu vagin prometent canvis d’aspecte i els de gnome continuin estancats, teniu per segur que Ubuntu continuarà sent lleig i que qualsevol cosa que digui el Shuttleworth serà fum.

  • Arnau on 2 de maig de 2009 at 15:24

  Reply

  Home, Ferran, tampoc diguis això. Els d’Ubuntu bé que han creat aquest nou sistema de notificacions que ha millorat l’aspecte de Gnome…!

  • roquet on 2 de maig de 2009 at 17:49

  Reply

  Jo crec que ja podrien posar un dock de sèrie per considerar-lo millor estèticament que el leopard.

  • Roger on 2 de maig de 2009 at 23:56

  Reply

  Amb el 9.04 m’he trobat diverses sorpreses molt agradables que ningú havia comentat, ni tan sols ells havien vengut com a novetats:
  1) Un 30% o més de duració de la bateria (1hora extra en el meu cas)
  2) Van solucionar un error que feia que el firefox es maximitzes sol.
  3) Van fer que moltes aplicacions que es veien malament (les lletres no tenien prou contrast per llegir-les) amb el tema fosc, es vegin bé.

  Alguna coseta mes han solucionat, pero això i el tema del rendiment, ja em deixa més que satisfet. Definitivament, ara ja no se que haurien de millorar perque tot em va perfectament… tinc curiositat de saber que faran ara que ja no es obvi saber que es pot millorar.

  • Marc B. on 3 de maig de 2009 at 00:54

  Reply

  Ferran,

  El Mark ha reconegut que formar l’equip de disseny els ha costat més del que pensaven. Ara el tenen més o menys completat, i per la 9.04 han tocat alguna cosa. De cara a la 9.10 diu el Mark que tocaran alguna cosa més, i haurem d’esperar a la 10.04 per a veure els fruits del nou equip de disseny. Ja tocava que tinguessin un equip específic per aquest temes, una cosa avui dia molt important. Perquè realment estan fent tard.

  • Ferran on 3 de maig de 2009 at 16:21

  Reply

  Tan de bo tingueu raó i d’aquí un anys les coses canviin radicalment, per què ara mateix estan a anys llums del Mac i del Windows (gnome, KDE té més bona pinta).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.