El teu blog de Linux en català

Controleu els efectes del Compiz amb un clic: el Fusion Icon

Els efectes d’escriptori del GNOME, altrament dits els efectes del Compiz Fusion (el cub aquell que gira tan maco, el selector de finestres…), són molt macos i fan que el nostre entorn d’escriptori llueixi molt, però a vegades volem executar algun programa que requereix esforç de la targeta gràfica o renderitzats 3D, i ens dónen problemes.

Des del menú d’Aparença es pot solucionar, però hi ha una manera molt més còmode de fer-ho: la miniaplicació del Fusion Icon! Es tracta d’una petita icona que se’ns posa a la safata del sistema i a través de la qual podem activar i desactivar fàcilment els efectes d’escriptori.

Per instal·lar-la, a la terminal:

sudo apt-get install fusion-icon

I llestos! Entre d’altres coses ens permet recarregar el Gestor d’Efectes d’escriptori per si se’ns penja, activar i desactivar el Compiz, canviar entre els diferents gestors de finestres que tinguem (Compiz, Metacity, KWin…). És senzillíssim, us el deixo per vosaltres 🙂

Ara, però, pot ser interessant configurar el programa per a que s’iniciï automàticament amb l’ordinador (aquest pas no és necessari per al funcionament del programa, però així us estalviareu d’engegar-lo cada cop 😉 ).

Per a configurar-lo per a l’autoarrancada:

Sistema -> Preferències -> Aplicacions d'inici

Se’ns obrirà la següent pantalla, on hem de seleccionar “Afegeix”:

1

I a continuació:

2

A “Nom” podem posar-hi el que vulguem, per exemple, “Fusion-Icon”, i a “Comentari” podem posar-hi qualsevol cosa. El que és important és que al camp “Ordre” hi posem:

fusion-icon

Acceptem i ja està fet: el Fusion Icon s’iniciarà automàticament sempre, permetent-nos accedir amb facilitat al control dels efectes d’escriptori. Noteu que aquest procés serveix per a qualsevol programa que vulgueu executar automàticament.

És un petit truc, espero que us sigui útil!

  • roger on 30 d'abril de 2009 at 19:27

  Reply

  Molt bona idea!!! I també molt ben explicat. A mi m’ha passat molts cops que obria un programa que utilitzava pantalla completa, i sorgia un error degut a la interacció amb el Compiz. Per aquesta senzilla raó el vaig deixar d’utilitzar. Potser amb el Fusion-Icon em torno a enganxar als efecte d’escriptori, que són una passada!!! Salut!

  • PellRoja on 1 de maig de 2009 at 10:12

  Reply

  Ei bon article, em va semblar molt interessant això del icona. Vaig provar-ho i ahir em va funcionar molt bé. Aquest dematí quan m’he llevat, he trobat que no se’m executa bé gnome, s’obren els programes que tenia oberts l’ultima sessió, però sense la bora, sense la finestra en si. He deduït que podria ser per haver instal·lar fusion-icon, i alguna mala configuració 😛

  Total que estic sense gnome, ja que no em deixa mourem, la unica manera és anant a altres escriptoris, o consola. He tornat a kde :P, Sabeu com es pot desactivar el compiz de gnome, des de consola? suposo que amb això es solucionarà.

  Salutacions 🙂

  • xavi on 1 de maig de 2009 at 14:49

  Reply

  Doncs googlejant he trobat una cosa que et pot anar bé.

  Per desactivar el compiz i activar el metacity (sense cap efecte), a la terminal:

  metacity – -replace

  Si vols reactivar el compiz:

  compiz – -replace

  Espero que et sigui útil 😉 Gràcies per seguir-nos, salut!

  • PellRoja on 1 de maig de 2009 at 17:17

  Reply

  Genial Xavi, m’ha funcionat correctament, gràcies per l’ajuda. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.