El teu blog de Linux en català

Tot allò que el novell volia saber però no s’atrevia a preguntar: Primeres passes (I)

El problema amb que es troba molta gent un cop instal·lat un sistema GNU/Linux com Ubuntu és saber per on començar, on trobar les coses, etc. Partim, per exemple, d’un sistema Ubuntu 9.04 acabat d’instal·lar com ens mostra el Jordi en la seva esplèndida anotació.

La primera pregunta és “On estàn les coses?”. Per sort, aquesta pregunta és molt fàcil de resoldre. L’entorn gràfic que ve per defecte amb Ubuntu, el Gnome, segurament no és el més maco ni el més espectacular (tot i que es pot millorar amb temes, icones, efectes d’escriptori, etc.). Però segurament sí que és el millor dissenyat a nivell funcional (o això crec jo). És a dir, és molt fàcil trobar el que volem fer. Aquesta simplicitat es basa en el menú que trobarem a la part superior, que consta de tres opcions:

 • Aplicacions. Aquí hi trobarem els programes. Si el despleguem, veurem que els programes estan distribuïts segons la seva tipologia, i una última opció, des d’on podrem instal·lar o desinstal·lar programes. Sempre que instal·lem un programa, trobarem directament l’enllaç per executar-lo en la seva tipologia corresponent.
 • Llocs. Aquí hi trobarem les principals carpetes del sistema, la cerca de fitxers, els darrers documents oberts i, en general, les opcions que tenen a veure amb la navegació per les carpetes.
 • Sistema. Aquí, els dos submenús bàsics són el de Preferències (des d’on podrem personalitzar el nostre sistema) i el d’Administració (per a les tasques d’administració). Apart, en el menú Sistema també trobarem l’ajuda i l’opció d’aturada de l’equip.

Apart d’això, a la part dreta d’aquesta barra superior hi trobareu el rellotge, el control de volum, més opcions d’aturada i l’estat de la xarxa. A la part central d’aquesta barra s’hi poden posar accessos directes als programes que vulgueu arrancar fàcilment i alguns altres gadgets. A la barra inferior hi haurà els programes que estiguin en execució, la paperera i el commutador d’escriptoris.

El primer que cal fer en el nostre sistema acabat d’instal·lar és configurar la xarxa (bàsica per a qualsevol sistema GNU/Linux).  Si teniu connexió per cable, aquesta us funcionarà directament. Si la vostra connexió és per Wifi, heu de fer clic sobre la icona d’estat de la xarxa que hi ha a la part dreta de la barra superior, i indicar quina és la vostra xarxa. Quan ho feu, us demanarà el tipus de clau de la xarxa i que escriviu la clau en sí. Un cop escrita i acceptada, ja tindreu accés a la xarxa.

Un cop ja sabem “On estàn les coses” i tenim configurada la xarxa, en el següent article veurem la següent pregunta que segurament us vé al cap: “Com s’instal·len programes al Ubuntu?”.

3 comments

  • roger on 24 d'abril de 2009 at 15:03

  Reply

  M’agrada molt la sèrie d’apunts que s’està publicant aquests dies sobre les primeres passes que ha de fer un nou usuari d’Ubuntu. Tots hem passat per aquests primers moments d’incertesa, en els quals, et mostres del tot insegur.

  Moltes gràcies per la feina tan ben feta. És d’agrair que cada cop hi hagi més material de suport en català per la gent que vol contactar amb el món del programari lliure!

  • Elsa on 11 de maig de 2009 at 14:17

  Reply

  Jo també trobo interessants aquests apunts, però això que dius que configurar la xarxa és tan fàcil, que funciona directament, no sé pas amb quin sistema, perquè jo m’he passat tot un cap de setmana cercant desesperadament al Google alguna resposta per configurar el mòdem que tinc amb l’Ubuntu 9.04. Al final me n’he sortit però he suat força.

  • guillem on 11 de maig de 2009 at 16:19

  Reply

  Hola Elsa, i benvinguda al bloc.

  Celebro que hagis pogut solucionar aquest problema que has tingut, ja que aquests punts solen ser molt frustrants, i sobretot a l’inici quan vas molt perdut.

  Per cert, t’agradaria escriure un apunt sobre com instal·lar el mòdem que comentes al bloc? 🙂

  Una salutació,

  Guillem

Deixa un comentari

Your email address will not be published.