El teu blog de Linux en català

Com afegir repositoris

Els repositoris són enllaços a una base de dades de programari per tal de poder tenir més programes o versions concretes que necessitem.
En aquest apartat mantindrem una llista dels repositoris més populars, amb indicacions del que inclouen i si requereixen alguna cosa més a part del que explicaré aquí.

Hi ha un parell de mètodes:

Afegir reporsitoris de forma gràfica (Gnome)

Aneu al gestor de fonts de programari (Sistema > Administració > fonts de programari), en la pestanya de Programari de tercers feu clic al botó Afegeix… i hi poseu la línia del repositori en qüestió. A més en alguns casos hi ha dues línies, una deb per al programa i una altra deb-src per al codi font, aquesta última és opcional i no és necessària per a tenir els programes desitjats.

A més normalment necessitarem afegir una clau d’autenticació, per tal d’assegurar-nos de que el que ens descarreguem és legítim.
En els articles amb els repositoris, a més de proporcionar-vos el repositori, també posarem l’enllaç a la clau d’autenticació. El problema que hi ha amb aquesta clau és que al fer clic a l’enllaç apareixerà directament el text de la clau al navegador, i nosaltres el que volem és descarregar l’arxiu amb la clau, així que el que hem de fer és clic dret a l’enllaç i clic a Anomena i desa l’enllaç, així ja podrem triar on desar-la.
Un cop tinguem la clau al mateix gestor de fonts de programari, hi ha una pestanya d’autenticació, allà hem d’afegir la clau descarregada prement el botó Importa un fitxer de clau…
Un cop fet això ja podem tancar el gestor de fonts de programari, al fer-ho ens dirà que heu d’actualitzar la base de dades de programes, ho feu i ja està, ja tindreu el que volieu a synaptic (o al gestor de paquets que feu servir).

Afegir repositoris de forma manual

En un terminal escriviu (recordeu que per enganxar text en el terminal es fa servir Ctrl + shift + V):

sudo gedit /etc/apt/sources.list

o si feu servir un altre editor canvieu “gedit” per al que feu servir, per exemple en kubuntu (o qualsevol altra distribució amb KDE) seria amb el kate:

sudo kate /etc/apt/sources.list

Us apareixerà el vostre editor amb l’arxiu de repositoris obert, només caldrà afegir la línia del repositori a baix de tot.
Per afegir la clau escrivim el següent en un terminal, on posa enllaç de la clau, ho heu de substituir per l’enllaç de la clau que proporcionem en els articles.

wget http://enllaç_de_la_clau.com/clau.gpg -O- | sudo apt-key add -

Deixa un comentari

Your email address will not be published.