El teu blog de Linux en català

Recta de regressió a GNU/Linux (2)

Us proposem una altra manera de fer rectes de regressió o línies de tendència. L’altre dia vam utilitzar el programa Calc de l’OpenOffice 3.0 (podeu consultar l’apunt clicant aquí). Avui, en canvi, farem servir un altre programa anomenat Gnumeric. Gnumeric és un full de càlcul lliure que forma part de l’entorn d’escriptori Gnome. És un programa que s’assembla força al Calc, però que incorpora petites modificacions i millores.

Per començar, haurem de crear un gràfic amb les dades d’interès. Per fer-ho, haurem d’anar al menú de Gnumeric i clicar a Insereix -> Gràfic… -> XY -> Endavant i llavors haurem d’anar omplint totes les opcions necessàries. El sistema de configuració és una mica diferent al del Calc, ja que aquest cop està estructurat com si fos un arbre invertit, on cada apartat es pot desplegar i configurar individualment. Així doncs, anirem a Graph -> Chart1 -> PlotXY1 -> Series1 i hi introduirem els valors de X i Y. Un cop tindrem el gràfic de punts, i sense sortir del quadre de configuració, procedirem a crear la recta de regressió, seguint els següents passos:

1.- Clicarem sobre l’apartat “Series1”

2.- Clicarem “Afegeix” i triarem l’opció: “Trend line -> Polynomial”

3.- Podrem configurar la línia de tendència.

4.-Clicarem sobre l’apartat “Polynomial regression1”

6.- Clicarem “Afegeix” i triarem l’opció: “Equation”

7.- Podrem configurar l’equació i el coeficient de regressió

8.- Finalment clicarem “Insert”

Gnumeric

Com ja heu pogut veure, el Gnumeric ens permet fer línies de tendència polinomials, entre vuit possibilitats més (linials, logarítmiques, exponencials, etc.). A més, també ens deixa escollir l’ordre de l’expressió polinomial i ens mostra l’equació i el coeficinet de regressió si ho desitgem.

Si teniu algun dubte sobre com fer servir el programa, podeu consultar el manual de Gnumeric (versió 1.8). Per instal·lar-vos-el ho podeu fer des del gestor de paquets Synaptic. Crec que és important remarcar que Gnumeric no només permet fer càlculs matemàtics, sinó que també té un ampli ventall de funcions sobre economia i estadística.

Que vagi bé cinetífics!

  • guillem on 2 d'abril de 2009 at 14:25

  Reply

  coincideixo amb el roger, le gnumeric és molt bon programa, per mi supera a l’excel en el tema de regressions i a més la seva interfase senzilla i poc carregada fa d’usar aquest programa un procès molt intuitiu.

  gràcies per un apunt tan valuòs roger. segur que la gent que treballa en laboratoris t’ho agraeix 😉

  visca el gnumeric!!!

  • anna on 2 d'abril de 2009 at 19:58

  Reply

  jo sóc cinetífica també? o cinèfila? o científica?
  gràcies roooooooger!

  • xavi on 3 d'abril de 2009 at 12:41

  Reply

  El Calc és un dels programes més fluixos del paquet de l’OpenOffice, sort en tenim del gnumèric al laboratori: és lleuger, versàtil i senzill d’utilitzar, i bastant més complet.

  Bon apunt!

  • roquet on 3 d'abril de 2009 at 18:27

  Reply

  Jo vaig utilitzar per motius d’estudis durant molt de temps l’excel, després quan vaig passar-me al software lliure, trobava a faltar l’excel, fins que vaig descobrir el gnumeric, que és molt molt gran. les gràfiques passen fàcilment a .png per penjar-les a informes o presentacions.

  recomanació absoluta.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.