El teu blog de Linux en català

"Humanity to others"

En les portades dels CD’s d’aquest sistema veiem grups d’humans més o menys heterogenis riallers i fent rotllanes. Això només pot succeïr quan haguem abandonat el llast privatiu.

Ubuntu s’ha convertit en el sistema operatiu alternatiu per excel·lència. Qui més qui menys n’ha sentit a parlar, o li ha cridat l’atenció l’escriptori marronós del PC d’algun amic seu. Ubuntu és una marca registrada d’una empresa de Sudàfrica, Canonical Limited, propietat d’un mecenes (un tal Mark Shuttleworth) que ha dedicat part dels seus recursos a finançar per complet una nova distribució de GNU/Linux.

L’Ubuntu nasqué a partir del Debian GNU/Linux, una de les distribucions originals de GNU/Linux més populars. Heredà gran part de les característiques d’aquest. Tal com declara el nom del seu pare, es tractava d’un sistema GNU/Linux, és a dir, basat íntegrament en Programari Lliure. Des de bon principi, s’ha distribuït en un sol CD que conté tots els programes que generalment necessita l’usuari mig d’un ordinador. Així doncs, ens vé en un sol disc (que podem descarregar lliurement d’Internet o demanar-lo per correu), amb les utilitats més típiques: processador de textos, navegador, client de correu, reproductor multimèdia, etc.

Aquest segueix sent actualment, en la forma, el model de l’Ubuntu. Per què, en el fons, ha canviat una mica. Actualment conté programes opcionals que no són programari lliure, com per exemple drivers privatius per a les targetes gràfiques i altres tipus d’utilitats sense alternativa lliure assequible. En el nom de la màxima facilitat d’ús, aquest sistema ja no és totalment lliure. Cal aclarir aquest aspecte, que va en consonància amb el fet d’anomenar-lo, deficitàriament, Ubuntu “Linux”.

Malgrat aquesta mancança de base, Ubuntu (a seques…) és un sistema excel·lent. Com a exusuari, he de dir que és el sistema amb el qual vaig aprendre allò bàsic d’aquest clon alliberat del UNIX, i que s’anomena, tenint ben present el Nyu, Linux. És un dels sistemes més estables i fàcils de fer servir que he usat. A part, la comunitat d’usuaris és, a hores d’ara, bastant gran, i el suport per Internet és molt fàcil d’aconseguir.

Ubuntu és una paraula en una llengüa africana que vol dir humanitat cap als altres. Aquesta és, en resum, la filosofia del projecte Ubuntu. La metàfora sol anar reforçada per una propaganda característica. Per exemple, en les portades dels CD’s d’aquest sistema, en què veiem grups d’humans més o menys heterogenis riallers i fent rotllanes. Això serà així mentre, i transcric tal qual de la contraportada d’un CD de l’Ubuntu 7.10, Ubuntu is programari lliure. Ara bé, això només pot succeïr quan haguem abandonat el llast privatiu, a allò que en Richard Stallman, al final dels seus pregons ambulants de pur sacerdoci informàtic, es refereix com a “altres religions a les quals no anomenaré”.

Article publicat al periòdic “La Bicicleta“, número 3 (novembre del 2008)

  • PellRoja on 7 de febrer de 2009 at 00:11

  Reply

  Estic d’acord en el que hem d’arribar a dependre del programari privatiu el mínim.

  Però no veig la diferència entre Ubuntu i debian o fedora. Que jo sapiga debian també té repositoris privatius i per això richard Stallman no la fa servir. I a fedora em sembla que també es poden instal·lar drivers privats de gràfiques.

  Que és el que fa més privat ubuntu, que les altres, per que no l’anomenem linux?

  Salutacions 😉

  • jordi on 7 de febrer de 2009 at 02:09

  Reply

  Jo no estic comparant les distribucions en l’actualitat, PellRoja.

  I si, les principals incorporen opció privativa. I no veig menys lliure l’Ubuntu que el Debian GNU/Linux “lenny” o el Guadalinex. Simplement dic un exemple.

  Com fa dir Shakespeare a Julieta, “[,,,] encara que no es digués Romeo, seguiria conservant les mateixes virtuts”.

  Però, Linux? Què vol dir Linux? Voldràs dir GNU/Linux, oi?

  • PellRoja on 7 de febrer de 2009 at 12:01

  Reply

  Tota la raó Jordi, és GNU/Linux 😛 .

  Fa uns dies vaig llegir aquest article http://www.forum.somgnu.cat/viewtopic.php?f=16&t=1887

  I potser he interpretat malament el teu text, pensant que criticaves ubuntu com fan a l’article. I em sembla que m’he equivocat. 😛

  El que veig es una fixació dolenta cap a ubuntu, per que suposadament està “triomfant” més que altres distros ( cosa que fedora diu que té més usuaris ). Però encara no he descobert, en quines coses destaca negativament ubuntu de programari privat, que no tenen les altres distros.

  disculpem, si t’he desviat el tema 😉

  • jordi on 7 de febrer de 2009 at 14:32

  Reply

  I ara, PellRoja…

  Dir que Ubuntu no és Linux són calúmnies.

  Salut xec, i endavant amb el teu portal!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.