El teu blog de Linux en català

Ogg Theora 1.0, llest

Farà cosa d’any i mig Opera va proposar que el format de vídeo Theora fora un estàndard per al vídeo a la xarxa. Navegadors com Firefox ja han començat a implementar-lo, així com algunes versions experimentals de l’Opera.

S’espera que l’anunci del llançament de Theora 1.0 faça que aquest còdec avance més ràpidament i tots els navegadors s’hi posen a treballar per oferir-lo a properes versions. Substituir el Flash a l’hora d’incrustar vídeos a una pàgina és un dels seus objectius.

Theora 1.0 arriba de la ma d’xiph.org, els creadors d’Ogg Vorbis i, tot i que ja fa temps que funciona més que correctament, el llançament d’aquesta versió final hauria de donar ales a aquest format lliure, que ofereix una implementació del codificador amb una llicència que permet l’ús a qualsevol tipus de programari.

El següent pas per a aquest format serà el desenvolupament d’un nou codificador, anomenat Thusnelda, que oferirà una millor qualitat d’imatge, el qual es llançarà amb la versió 1.1 de Theora. Estaria molt bé que xino xano aquest format aconseguisca imposar-se, i que ho faça més ràpid que no pas l’Ogg Vorbis.

  • Usuari on 5 de novembre de 2008 at 19:20

  Reply

  Siguem una mica realistes: l’ús del format Ogg Vorbis està molt lluny “d’anar-se imposant”, ens agradi o no.

  • PellRoja on 5 de novembre de 2008 at 21:23

  Reply

  Es important que l’alternativa hi sigui, i mica en mica s’omple la pica. Recordo la mateixa frase fa uns 6 anys, quan vaig descobrir aquest mon. Ens ensenyaven ORACLE, i algú va dir que havíem de ser realistes, que el Mysql no s’imposaria. I en general el programari lliure tampoc s’imposaria.

  A dia d’avui crec que de moment no em fet passos cap endarrere.
  🙂

  • Pau on 5 de novembre de 2008 at 23:19

  Reply

  Sí, és complicat que “acabe imposant-se”. Però sí és més possible que a l’àrea de vídeos per internet aconseguisca una part de la quota, de forma que es conega més i agafe prestigi.

  Així, a la llarga, potser podria convertir-se en una alternativa real a l’mp3.

  • mad93 on 6 de novembre de 2008 at 03:05

  Reply

  Si els navegadors el que faran és incorporar un visualitzador al propi navegador per a aquest format (que és el que he entès de la notícia) llavors sí que podria imposar-se, al menys en el tema de presentacions no interactives. Entenc que no es fa en altres formats per possibles complicacions amb el tema de llicències (MPEG, wmv, etc).

  D’altra banda també entenc que la seva realització ha estat massa lenta, ja que actualment hi ha còdecs superiors en prestacions, així que la qualitat-bitrate no seria un dels seus atractius…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.