El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: juliol 2008

Logo joomlaA epkis.cat ja gaudim de la nova versió de Joomla! 1.5.8

 Aquesta tarda ens hem actualitzat a la nova versió de Joomla!

 

(més…)

AMSN2Bé, és una bona notícia en el sentit de que el programa que quedarà, aMSN2, serà més complert i no tindrà tants de bugs. També incorporarà interfícies noves i diverses per escollir i adaptables al nostre entorn gràfic. Estarà escrit amb Python i reescrit des de 0.

Però el que és notícia de debò, és que en KuBe i jo, per fi ens deixarem de discutir sobre quin client utilitzem, quin està més adaptat o s’assembla més al client de Microsoft i quin és el que té menys bugs.

Els projectes que quedaran units són emesene, aMSN i PyMSN.

Os passo un Link que he trobat d’un blog on s’expliquen experiències de la instal·lació de aMSN2

I un petit vídeo

(més…)

Linux insideDoncs ens arriba aquesta gran noticia!

Intel a passat olimpicament del programa de certificació de Microsoft i ha aprobat amb bona nota els exàmens de programari lliure oferits per l’Institut Professional de Linux, la principal organització mundial de certificació de Linux.

Intel, que no ha dit cap paraula sobre la certificació de Microsoft, empresa que ha pagat per aquesta certificació, anunciarà en el pròxim IDF, els seus nous projectes i les sorpreses que tenen preparades, una d’elles, aquesta gran notícia.

 

(més…)

Ahir 29 de juliol es va publicar KDE 4.1, la primera gran revisió de KDE4 que inclou un gran nombre de novetats que us comentarem a continuació a més de una depuració d’errors molt gran respecte a la versió 4.0.

Quan va arribar la primera versió de KDE4, la 4.0, molts vam estar expectants sobre com funcionaria. La resposta va ser que KDE 4.0 era més una versió en estat beta que una versió final: l’escriptori fallava cada dos per tres, no hi havia gaire opcions de configuració, no hi havia (i encara hi ha poques) aplicacions que s’integren bé, etc.

Però des que es van publicar les primeres versions en desenvolupament de KDE 4.1, la cosa va canviar molt. Les opcions de personalització i control de l’escriptori van millorar molt, l’estabilitat ha estat un punt molt a favor amb aquesta versió (en comparació amb l’anterior) i, a més, l’aspecte ja s’apropa prou al que tots esperàvem de KDE4.

El punt que més crida l’atenció és fins a on arriba Plasma, la capa que s’ocupa de l’aspecte visual de l’escriptori. Amb tots els ginys que ara podem afegir a l’escriptori, s’aconsegueix un resultat més que millor: organització i estètica al mateix temps.

KDE 4.1 no permet tindre icones a l’escriptori. En lloc d’això, permet fer servir un giny que ens mostra la carpeta que nosaltres vulguem (com podeu observar a aquesta captura). Després es poden afegir altres ginys com el típic rellotge, les notes, la lluna en directe, etc.

El panell és un dels punts més interessants ja que a eixa mateix captura es pot observar com es pot canviar la mida del mateix d’una forma molt senzilla i canviar el tema només clicant amb el botó dret a l’escriptori. El sistema es connecta amb KDE-look i ens permet triar entre els diferents temes Plasma que hi haja. Això també passa amb els fons d’escriptori, podem triar entre diferents fons mostrats des de kde-look.

A més, per altra part, s’ha creat un lloc web per a les utilitats de KDE anomenat KDE Utilities, on es poden trobar les eines bàsiques de KDE i la seua descripció.

KDE 4.1 el podeu instal·lar tant a Ubuntu com a opensuse seguint els pasos per a Ubuntu/Debian i OpenSUSE (si algú sabeu com fer-ho a Fedora, poseu-ho als comentaris i actulitzem l’article). Com a últim apunt, comentar que KDE 4.2 es publicarà el pròxim gener de 2009 (així que tractaran de mantindre una nova revisió cada 6 mesos).

El dia 16 de Juliol va sortir la actualització 3.0.1 del navegador Mozilla Firefox, la qual va corregir varis problemes els quals son:

Problemes de Seguretat

Problemes d’Estabilitat

La base de dades de programes “malignes” no s’actualitzava al executar-se per primera vegada

En alguns casos el navegador no guardava la llista d’excepcions dels certificats SSLLogo Firefox

L’actualitzoció de la lliesta interna de “Public Suffix”

En alguns casos, instalar el Firefox 2 en el mateix directori que s’había instalat anteriorment el Firefox 3 feia que Firefox 2 es comportes de manera inestaple. Aquest problema va ser solucionat en el Firefox 2.0.0.16

A l’hora d’imprimir una regió seleccionada del contingut del centre de la pàgina es perdia la part de sortida

En conexions PPP (modem o DSL) en el Linux, Firefox s’iniciaba sempre en el mode “Sense conexió” 

També, i per acabar l’article de problemes corregits s’ha inclos en la versió un efecte de la extensió Ctrl-Tab, que proporciona dos efectes al navegador per a la acció de: “Canvi de pestanya activa”.

 

Properament penjare un aricle sobre una comparativa entre el Mozilla Firefox i el Internet Explorer.

(més…)

Source ForgeEl projecte Sourceforge ha anunciat ja quins són els projectes guanyadors dels premis que otorga cada any.

Hi ha diverses categories, aquí teniu la llista de finalistes (anglès) :

http://sourceforge.net/community/cca08-finalists

 I aquí la llista de guanyadors ( castellà ) :

http://www.genbeta.com/2008/07/25-lista-de-ganadores-de-los-premios-sourceforge-2008

 

(més…)

Automatix va estar una de les eines que més ens van facilitar la vida durant les primeres versions d’Ubuntu (gairebé fins a Feisty). Amb cada nova versió d’Ubuntu, les tasques que feia Automatix van anar incorporant-se al mateix sistema (com la instal·lació de còdecs propietaris, accés a programari concret, etc.) de forma que automatix va passar a un segon pla.

Una de les esperances de l’equip d’Automatix era l’acceptació oficial d’Ubuntu per tal d’obtindre un major suport. Ubuntu, però, va donar un cop de gràcia al programa dient que no l’acceptava, entre d’altres raons, per qüestions de seguretat.

Des de fa uns pocs dies, el mateix equip d’Automatix  ha presentat Ultamatix. És exactament el mateix que Automatix, amb el mateix aspecte gràfic. La novetat és que ara és compatible amb Ubuntu Ultimate Edition, Ubuntu Hardy i Debian unstable. El programari que inclou és el següent:

Ripeig Missatgeria Clients de correu Ginys EyeCandy Utilitats Vídeo/Àudio Programació Jocs
DVD Ripper (DVD ripper tool) Pidgin + All its plugins Checkgmail (system tray GMail checker) Avant Window Navigator (Mac OS X dock-like) Acrobat Reader (PDF viewer) Amarok 2 (versatile audio player) Glade 3 Enemy Territory
DVD Styler (DVD authoring system)) AMSN (MSN Messenger client) Swiftdove (Thunderbird clone) Gdesklets (desktop widgets) Gourmet (recipe manager) Banshee (audio player) Quanta Plus The Battle for Wesnoth
K9copy (DVD backup software)) Kvirc (IRC client) Screenlets (desktop widgets) Google Earth Dragon Player (video player) Screem Editor Vegastrike
Man DVD (DVD-Video generator)) Skype (Voice Over IP software) Ultimate Edition themes Google Picasa Totem-Xine Bluefish Editor Globulation 2
xDVDshrink (DVDshrink clone)) XChat (IRC client) Microsoft Office OpenXML Translator Songbird (iTunes like music manager) Anjuta IDE Neverball
OpenOffice Clipart VLC (video player) Tremulous
Lives (video editor) iLinux (iLife alternative) Warzone 2100

És interessant el nombre de jocs que es poden instal·lar (hi ha més dels que es mostren al llistat). Tot i així, però, es diga Automatix o Ultamatix, pel que es pot observar, el programa no aporta gaire coses novedoses. És simplement una selecció interessant de programari per a la qual no caldria crear un programa, sinó que amb un llistat d’aplicacions interessants seria suficient. Així els usuaris les podrien instal·lar des de l’Afegeix/Elimina (que per a això està).

logo de ReactOS

 

Si fa poc parlàvem de la nova versió del popular programa Wine, ara toca parlar del seu germà bessó, ReactOS, o el què és el mateix, el sistema operatiu NT lliure, i què vol dir això? vol dir que és un sistema compatible amb el sistema de Redmond, el conegudíssim Windows, l’única diferència és que aquest és completament gratuït, i a pesar de que porta més de 10 anys de desenvolupament, encara es troba en una versió alpha, la última versió alliberada és la 0.3.5, durant l’últim mes de juny, per altra banda, des de la seva web s’anuncia també la pròxima versió de ReactOS, la versió 0.3.6.

 

Perquè ReactOS si ja tenim els sistemes GNU i els BSD?

Aquesta pregunta que sembla bastant lògica i bastant punyetera, té una resposta ben fàcil: la majoria d’aplicacions creades fins al moment estan fetes per correr sobre un sistema Windows NT, encara que hi ha aplicacions similars a GNU i en menor mesura també a BSD, hi ha moltes aplicacions que no tenen substitut en un altre sistema operatiu diferent al de Redmond, o per aquelles coses de la vida és necessari fer servir un software en concret i no serveixen els símils, és per aquest motiu que neix ReactOS.

Si, ja…, i llavors Wine perquè?

Aquesta també és una pregunta una mica difícil de respondre, però jo em quedo amb el simple fet de: què és millor? una emulació o una aplicació corrent de forma nativa…, jo crec que és millor la segona.

Però és que Wine no és un emulador…, és una capa de compatibilitat.

Wine internament el què fa és traduïr-te les trucades que fan els programes al sistema operatiu i les tradueïx al sistema GNU o BSD per tal que el programa funcioni de forma correcta. En canvi, ReactOS no té la necessitat de fer de traductor perquè ja ha estat dissenyat per funcionar tal i com s’esperen les aplicacions.

I llavors…, per què comences l’article dient que Wine i ReactOS són germans?

Molt fàcil, perquè ReactOS és un sistema operatiu, i Wine és una aplicació, però les dues busquen fer el mateix, poder executar programes de Windows, i per tant, hi haurà moltes parts de codi que seran iguals, com ara possibles dependències que tinguin els programes.

(més…)

Salut amics!

Com alguns ja saveu estic en la fase final.. Us en faré cinc cèntims. Porto una setmana que només dormo cinc hores al dia, i conometrades. Normalment m’aixeco a les 6 de la tarda i em fico a treballar fins a la una del migdia del dia següent i me’n vaig a dormir. Per sort aquest malson que és degut a la meva poca capacitat de prevuere la veritable magnitud de la feina que havia de fer, ja s’està aconstant a la seva fi. Demà al dematí entrego el projecte de final de carrera i seré lliure? No! Em queda fer la presentació pel dimecres a les 2 del migdia que haig de presentar el treball. Però no s’acaba aquí perquè l’haig de tonrar a presentar el dijous a les 11 del matí. Per a tots aquells que em volgueu venir a veure sigueu benvinguts…!


Ara al que anava. Durant aquests dies de treball he descobert un nou joc molt senzill però que és un vici, és el mític PACMAN però per cosola.

Per instal·lar-lo és suficient amb escriure des de la consola:

sudo apt-get install pacman4console

Un cop instal·lat, heu d’executar en una terminal maximitzada (si la terminal és massa petita no us deixarà executar el programa):

pacman4console

El joc és un bici i fins i tot té un editor de nivells!

Ja em direu si us ha agradat!

Me’n vaig cap al laboratori que encara no he acabat.

tip: proveu d’escriure pacman i apretar dos cops seguits el tabulador 🙂

ACTUALITZO: per dir que el joc original s’hi pot jugar a tarvès de la web

Molt aviat un manual Pas a Pas d’instal·lació i d’ús de la Linkat 2.0 a l’apartat de documentació.

 

 

linkat

 

 

(més…)