El teu blog de Linux en català

Ja tenim KDE 4.1

Ahir 29 de juliol es va publicar KDE 4.1, la primera gran revisió de KDE4 que inclou un gran nombre de novetats que us comentarem a continuació a més de una depuració d’errors molt gran respecte a la versió 4.0.

Quan va arribar la primera versió de KDE4, la 4.0, molts vam estar expectants sobre com funcionaria. La resposta va ser que KDE 4.0 era més una versió en estat beta que una versió final: l’escriptori fallava cada dos per tres, no hi havia gaire opcions de configuració, no hi havia (i encara hi ha poques) aplicacions que s’integren bé, etc.

Però des que es van publicar les primeres versions en desenvolupament de KDE 4.1, la cosa va canviar molt. Les opcions de personalització i control de l’escriptori van millorar molt, l’estabilitat ha estat un punt molt a favor amb aquesta versió (en comparació amb l’anterior) i, a més, l’aspecte ja s’apropa prou al que tots esperàvem de KDE4.

El punt que més crida l’atenció és fins a on arriba Plasma, la capa que s’ocupa de l’aspecte visual de l’escriptori. Amb tots els ginys que ara podem afegir a l’escriptori, s’aconsegueix un resultat més que millor: organització i estètica al mateix temps.

KDE 4.1 no permet tindre icones a l’escriptori. En lloc d’això, permet fer servir un giny que ens mostra la carpeta que nosaltres vulguem (com podeu observar a aquesta captura). Després es poden afegir altres ginys com el típic rellotge, les notes, la lluna en directe, etc.

El panell és un dels punts més interessants ja que a eixa mateix captura es pot observar com es pot canviar la mida del mateix d’una forma molt senzilla i canviar el tema només clicant amb el botó dret a l’escriptori. El sistema es connecta amb KDE-look i ens permet triar entre els diferents temes Plasma que hi haja. Això també passa amb els fons d’escriptori, podem triar entre diferents fons mostrats des de kde-look.

A més, per altra part, s’ha creat un lloc web per a les utilitats de KDE anomenat KDE Utilities, on es poden trobar les eines bàsiques de KDE i la seua descripció.

KDE 4.1 el podeu instal·lar tant a Ubuntu com a opensuse seguint els pasos per a Ubuntu/Debian i OpenSUSE (si algú sabeu com fer-ho a Fedora, poseu-ho als comentaris i actulitzem l’article). Com a últim apunt, comentar que KDE 4.2 es publicarà el pròxim gener de 2009 (així que tractaran de mantindre una nova revisió cada 6 mesos).

2 comments

  • jodufi on 30 de juliol de 2008 at 21:35

  Reply

  També podeu llegir l’anunci en català:

  http://www.kde.org/announcements/4.1/index-ca.php

  • Pau on 2 d'agost de 2008 at 10:03

  Reply

  Gràcies jodufi!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.