El teu blog de Linux en català

ReactOS

logo de ReactOS

 

Si fa poc parlàvem de la nova versió del popular programa Wine, ara toca parlar del seu germà bessó, ReactOS, o el què és el mateix, el sistema operatiu NT lliure, i què vol dir això? vol dir que és un sistema compatible amb el sistema de Redmond, el conegudíssim Windows, l’única diferència és que aquest és completament gratuït, i a pesar de que porta més de 10 anys de desenvolupament, encara es troba en una versió alpha, la última versió alliberada és la 0.3.5, durant l’últim mes de juny, per altra banda, des de la seva web s’anuncia també la pròxima versió de ReactOS, la versió 0.3.6.

 

Perquè ReactOS si ja tenim els sistemes GNU i els BSD?

Aquesta pregunta que sembla bastant lògica i bastant punyetera, té una resposta ben fàcil: la majoria d’aplicacions creades fins al moment estan fetes per correr sobre un sistema Windows NT, encara que hi ha aplicacions similars a GNU i en menor mesura també a BSD, hi ha moltes aplicacions que no tenen substitut en un altre sistema operatiu diferent al de Redmond, o per aquelles coses de la vida és necessari fer servir un software en concret i no serveixen els símils, és per aquest motiu que neix ReactOS.

Si, ja…, i llavors Wine perquè?

Aquesta també és una pregunta una mica difícil de respondre, però jo em quedo amb el simple fet de: què és millor? una emulació o una aplicació corrent de forma nativa…, jo crec que és millor la segona.

Però és que Wine no és un emulador…, és una capa de compatibilitat.

Wine internament el què fa és traduïr-te les trucades que fan els programes al sistema operatiu i les tradueïx al sistema GNU o BSD per tal que el programa funcioni de forma correcta. En canvi, ReactOS no té la necessitat de fer de traductor perquè ja ha estat dissenyat per funcionar tal i com s’esperen les aplicacions.

I llavors…, per què comences l’article dient que Wine i ReactOS són germans?

Molt fàcil, perquè ReactOS és un sistema operatiu, i Wine és una aplicació, però les dues busquen fer el mateix, poder executar programes de Windows, i per tant, hi haurà moltes parts de codi que seran iguals, com ara possibles dependències que tinguin els programes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.