El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: abril 2007

Ja està disponible la versió 2.5 d’aquesta interesant distribució.

(R)ecovery (I)s (P)ossible Linux és un complet sistema de boot/rescat/backup/manteniment, que dispose de soport per a multitud de sistemes d’arxius (Reiserfs, Reiser4, ext2/3, iso9660, UDF, XFS, JFS, UFS, HPFS, HFS, MINIX, MS DOS, NTFS, i VFAT)  i conté tota una colla d’utilitats per poder realitzar una recuperació d’un sistema hipotèticament espatllat.

Amb RIPLinuX és pot recuperar dades fins i tot de discs durs defectuosos, montar-los, accedir a la informació i copiarla a un altre sistema. Les eines de que dispose són, segons he llegit, clarament superiors a les eines pròpies de Windows per exemple.

Novetats en aquesta versió:

  • Inclòs xine (X DVD player) v0.99.5cvs-070419
  • Inclòs open-iscsi v2.0-754
  • Reafegit parted v1.8.6
  • Programari actualitzat: links v2.1pre28, chntpw v070409, curl v7.16.2, sylpheed v2.4.0, clamav v0.90.2, LVM2 v2.02.24, mutt v1.5.15+20070412, pan v0.128, ntfs-3g v1.417, nano v2.0.6, cdrtools v2.01.01a26, cdrskin v0.3.6.pl00 i star v1.5a79

Aquesta distribució és lleugereta 70Mb amb X o 40Mb sense, funcione directament des del CD. Seguidament deixo enllaços cap a la pàgina oficial i les descàrregues.

Ja està disponible la versió 2.5 d’aquesta interessant distribució.

(R)ecovery (I)s (P)ossible Linux és un complet sistema de boot/rescat/backup/manteniment, que dispose de suport per a multitud de sistemes d’arxius (Reiserfs, Reiser4, ext2/3, iso9660, UDF, XFS, JFS, UFS, HPFS, HFS, MINIX, MS DOS, NTFS, i VFAT) i conté tota una colla d’utilitats per poder realitzar la recuperació d’un sistema hipotèticament espatllat.

Amb RIPLinuX és pot recuperar dades fins i tot de discs durs defectuosos, muntar-los, accedir a la informació i copiar-la a un altre sistema. Les eines de que dispose són, segons he llegit, clarament superiors a les eines pròpies de Windows per exemple.

Novetats en aquesta versió:

  • Inclòs xine (X DVD player) v0.99.5cvs-070419
  • Inclòs open-iscsi v2.0-754
  • Reafegit parted v1.8.6
  • Programari actualitzat: links v2.1pre28, chntpw v070409, curl v7.16.2, sylpheed v2.4.0, clamav v0.90.2, LVM2 v2.02.24, mutt v1.5.15+20070412, pan v0.128, ntfs-3g v1.417, nano v2.0.6, cdrtools v2.01.01a26, cdrskin v0.3.6.pl00 i star v1.5a79

Aquesta distribució és lleugereta 70Mb amb X o 40Mb sense, funcione directament des del CD. Seguidament deixo enllaços cap a la pàgina oficial i les descàrregues.

Winki the Ripper és un programa senzill que permet ripejar DVD’s, VCD/SVCD i també altres formats (tot i que el treball amb altres formats encara no està afinat).

Està integrat completament amb GNOME i el seu funcionament és dels més intuïtius que s’han vist fins ara a GNU/Linux. El procés de ripeig és completament guiat pel programa, que automàticament ho detecta tot: el DVD, les llengües i subtítols (només cal fer doble clic per seleccionar la llengua i el subtítol que es vol), detecta el ràtio automàticament a l’igual que el bitrate (aquestes dues coses són molt importants ja que els programes de ripeig, ja siga a Windows o a GNU/Linux, moltes vegades no són capaços de detectar-ho i ho ha de posar l’usuari) i tot això pas a pas i sense termes estranys.

La darrera versió d’aquest ripejador és la 0.4.3 i les seues característiques es poden veure a la seua pàgina oficial. El programa està escrit en python i utilitza l’mplayer, mencoder, mkvtoolnix, oggenc i lsdvd entre d’altres.

Existeixen paquets tant per a Debian i Ubuntu com per a Fedora, Mandriva o OpenSuSE; només cal afegir els repositoris que des de la seua pàgina indiquen. El programa encara no l’han traduït al català, si vos animeu, digueu-ho als comentaris i mirem de traduir-lo.

Gràcies al servei Build Service de Novell, es troben disponibles les imatges ISO que contenen la darrera versió de desenvolupament de KDE4 i que estan basades en OpenSuSE (amb el kernel 2.6.21).

Tot i que es poden apreciar els bugs que encara té KDE4, la ISO és completament funcional i es pot navegar pels menús, obrir les carpetes i treballar amb diverses aplicacions sense grans problemes. El vídeo que van gravar des de 120% Linux mostra un entorn que realment no és tan diferent a l’actual. Això sí, es pot apreciar el nou tema d’icones i el nou navegador d’arxius.

També destaca el preview d’AmaroK 2 que es troba en ple desenvolupament. Vam parlar d’aquesta ISO de KDE4 al fòrum fa uns dies. És clar que realment de poc serveix més que per anar veient què serà el que hi haurà als nostres escriptoris en un futur (concretament cap al final d’aquest any).

Es troben disponibles dues versions: una amb l’escriptori típic i l’altra inclou també la branca de desenvolupament del futur KOffice 2. Vos deixem ací les descàrregues i el vídeo que van gravar a 120% Linux.

S’ha presentat la beta de NeroLinux 3.0, l’equivalent al Nero que tothom coneix al Windows: una suite de gravació de cd’s i dvd’s prou avançada.

Aquesta versió que precedeix a la que eixirà el 31 de maig, ja inclou tota una sèrie de característiques que la fan molt interessant, cal destacar:

  • Suport per gravar discs de dades en format Blu-ray i HD DVD
  • Actualitzat el motor a GTK 2.0 (millor integració amb GNOME)
  • Canvis molt significatius a la interfície gràfica (ara s’assembla una mica més a la de Windows)
  • Suport per UNICODE en totes les llengües que es suporten a Nero 7 Premium

Per poder instal·lar-lo, els requeriments han d’ésser tindre un nucli 2.4 o superior, Glibc 2.3.2 i libstdc++6 3.4, GTK+ 2.4.10 (o superior), processador a 800 MHz Intel® Pentium® III, AMD Sempron™ 2200+ o equivalents, 128 MB de RAM i uns 50 mb d’espai lliure al disc. Evidentment, qui vulga gravar Blue-Ray o HD-DVD necessitarà una gravadora que ho suporte.

Podeu descarregar les versions beta des de la pàgina web (vos deixarem ací els enllaços, hi ha versions sense compilar i precompilades .deb i .rpm), també podreu vore algunes captures que deixen clar una millora substancial.

Avui és el dia oficial d’eixida de la nova versió d’Ubuntu: Ubuntu Feisty Fawn (tot i que realment ahir ja estava tot a la llum incloses descàrregues).

Es poden trobar totes les variants d’Ubuntu: Edubuntu, KUbuntu i XUbuntu; també en les seues edicions Desktop i Server. Entre les principals característiques de la nova versió hi ha les següents novetats:

  • Migration Assistance per importar des de Windows les dades personals dels usuaris
  • Assistents d’instal·ladors de còdecs multimèdia (lliures i no lliures). Ara, quan proveu de vore un vídeo en un format que no tingueu instal·lat, l’Ubuntu descarregarà el còdec directament.
  • Avahi, un gestor de xarxes sense fils que a més permet a l’usuari compartir els seus arxius automàticament.

A la versió Server es poden trobar també algunes novetats importants:

  • Actualitzacions per al suport de programari de clustering com GFS i OCFS2.
  • Millor funcionament/estabilitat de sistemes multi-nucli i arquitectures de 64bits.
  • LAMP actualitzat: ara inclou Apache 2.2.3, MySQL 5.0.38, Python 2.5 i PHP 5.2.1.

Ambdues edicions tenen també l’opció d’instal·lar, per cortesia de Sun Microsystems, un complet pack Java que inclou GlassFish, Java SE (JDK 6), Derby-based Java DB 10.2 i NetBeans 5.5.

Ubuntu Feisty Fawn inclou el kernel 2.6.20, GNOME 2.18, OpenOffice.org 2.2, Firefox 2.0.0.3, aMSN 0.97, etc. Podeu pegar una ullada als programes inclsos a la seua web. Si algú vol actualitzar de l’Edgy a la Feisty, només ha d’executar a consola:

sudo update-manager -c -d

Per altra part, vos recordem que ja es poden demanar cd’s d’aquesta versió mitjançant shipit (tant d’Ubuntu, KUbuntu com Edubuntu). Aneu ací.

Els servidors estan una mica carregats, així que és recomanable que descarregueu les versions .torrent per no ofegar la xarxa. Al peu vos deixem els enllaços.

Thunderbird és el gestor de correu desenvolupat per Mozilla. Ara fa un parell de dies es va presentar la versió 2 amb un bon nombre de novetats i canvis respecte a les darreres branques.

Entre les novetats d’aquesta versió cal destacar:

  • Etiquetes per tal de facilitar l’organització dels nostres missatges
  • S’ha inclòs un nou tema visual
  • Navegació per la sessió (podrem “anar enrere i endavant” com si estiguèrem amb un navegador web)
  • Possibilitat de personalitzar la visualització de les carpetes
  • S’ha ampliat el suport per a les extensions
  • Noves notificacions per al correu nou

Hi ha moltes més novetats com el suport millorat per a Windows Vista i un nou instal·lador (també en el cas de Windows), un nou motor de cerca, visualització avançada de les carpetes, etc. Tots els canvis podeu veure-los a la pàgina de presentació d’aquesta nova versió.

Ja estan disponibles les descàrregues tant per a GNU/Linux, Windows i MacOSX. Ací vos deixarem els enllaços i l’anunci oficial.

Avui s’ha anunciat la disponibilitat de Mandriva Linux 2007.1 amb nom “Mandriva Linux 2007 Spring“. Aquesta versió ve carregada de novetats com l’escriptori Metisse del qual ja vam parlar-vos així com altres característiques que ara comentem.

Quant a programari, inclou l’X.org 7.2, KDE 3.5.6 i GNOME 2.18, OpenOffice.org 2.1, Mozilla Firefox 2.0 i Mozilla Thunderbird 2.0 i tot això sota el kernel 2.6.17. S’han inclòs també per defecte tant Beryl com Metisse, dos conceptes d’escriptori 3D teòricament diferents -però iguals-. Es diu que Metisse pretén aprofitar els efectes que realment siguen necessaris i útils.

Cal destacar altre programari que també s’ha inclòs com WengoPhone (per trucades de telèfon), Google Picasa i Google Earth, Drakvirt (un programa de Mandriva per tal de facilitar la virtualització) i, a més, han fet que aquesta versió siga compatible amb el Wii™ remote (als jocs de GNU/Linux es podrà fer servir el comandament de la Wii!).

Moltes eines de configuració i gestió del sistema també han estat actualitzades així com un bon nombre de programes generals i base del sistema. Suporta, de forma opcional, ntfs-3g per gestionar particions ntfs. Per veure la llista completa de característiques passeu-vos pel seu wiki.

Astromenace és un joc arcade de naus espacials desenvolupat per Viewizard.

Ens trobem amb un joc de qualitat, amb un mode de joc l’estil clàssic al qual controles una nau espacial i t’enfrontes a batallons d’enemics.

A Astromenace podrem disfrutar d’uns acurats gràfics en 3D i tindrem la possibilitat d’anar personalitzant la nostra nau espacial afegint-li armament, millorant els seus motors i escuts, etc. Per realitzar això necesitarem guanyar diners destruint la major quantitat de naus enemigues o meteorits que trobem per l’espai.

Existeixen un total de 22 tipus de naus diferents que podem aconseguir i comptem amb modes de joc arcade i simulació segons es prefereixi més acció o no. A la seva pàgina oficial hi ha disponible un manual amb el que també es poden crear nivells propis per al joc mitjançant l’edició de fitxers XML.

El joc és shareware en la seva versió per Windows, però l’autor ha decidit deixar la versió per GNU/Linux com a freeware a mode d’agraiment a la comunitat, ja que per el desenvolupament del joc ha utilitzat tot tipus d’eines lliures. Tot i aixi accepte donacions per continuar realitzant actualitzacions al joc i oferir els demés jocs que desenvolupe com a freeware.

Astromenace

Aquests divertits Funguloieds!, curiós nom per a un joc també curiós. És un joc lliure que està basat en el motor Ogre.

El joc tracta de controlar una nau de l’espai (semblant a un espermatozoide) per tal d’anar recuperant bolets en una creuada on s’ha d’evitar estavellar-se contra els asteroids. Tot i que el tema del joc no és del tot una meravella, els seus gràfics fan que cride l’atenció.

Fins fa poc només existia versió per a Windows. Des del 14 d’abril (dia memorable per a molts) ja disposem de versió per a GNU/Linux completament funcional -concretament la versió 1.05-, el problema és que requireix compilació. La seua llicència és lliure, tot i que una mica modificada ja que fa servir la zlib license.

Des de la seua pàgina web podeu descarregar les versions tant per a Windows com per a GNU/Linux així com veure algunes captures de pantalla i vídeos. Ací vos deixem la descàrrega i un vídeo.