El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: desembre 2006

S’ha presentat la darrera versió de Knoppix, la 5.1.0. El seu desenvolupador, Klaus Knopper l’ha anunciat a Distrowatch. Ens informa que aquesta nova versió ja s’ha afegit (tot i que avisen de que encara és en mode experimental) l’escriptori 3D aprofitant-se de Beryl. S’ha afegit un nou Kernel, el 2.6.19.1 + FUSE 2.6.1, la darrera versió de l’OpenOffice.org, s’ha reemplaçat el sistema Unionfs per Aufs (això és interessant ja que Unionfs permetia treballar amb knoppix com si realment fora un sistema instal·lat a l’ordinador).

Tot i que a versions anteriors ja s’havia introduït la possibilitat d’escriure a particions NTFS, sembla que a aquesta versió ja s’ha madurat i serà més fàcil simplement afegint l’ordre corresponent a l’inici i també es permetrà la manipulació d’aquest tipus de particions per a fer el que calga. La veritat és que el fet de que Windows Vista no haja tret el sistema “WinFS” és un avantatge perquè així, el dur treball que ha suposat treure una utilitat que permeta escriure a NTFS es podrà aprofitar bé. Si hagueren tret el WinFS hauríem d’haver començat a fer el treball des de cero.
Han eixit versions tant en cd com en dvd que es poden descarregar de forma directa o mitjançant bittorrent (sempre més recomanable). Vos deixem els links al peu de la notícia així com les notes de la versió.

    S’ha presentat la versió 0.5 de Listen Media Player un dels millors reproductors que hi ha per a l’entorn GNOME. Forma part de la família de reproductors com Rythmbox, Exaile i Banshee. Concretament, Listen és una barreja entre Exaile i Banshee.

    Listen permet administrar llistes de reproducció i també permet treballar amb iPod, podcasts, ràdios online i gràcies a la seua sincronització amb la viquipèdia podem obtindre lletres i informació de les cançons. A més, a més, Listen promet funcionar com un centre multimèdia permetent gravar cd’s, enviament de les dades de reproducció mitjançant Audioscrobbler, accés directe a Last.fm, compartiment de llibreries mitjançant DAAP…

    listen, just listen screenshot

      Estrenant que ja he pogut instal·lar el plugin per veure vídeos, aprofite per posar-vos l’entrevista que li van fer a Richard Stallman a Canal 33 al programa “La nit al dia” amb l’exquisita i meravellosa Mònica Terribas. Realment és interessant sentir què diu l’Stallman, guru entre gurus. Vos pose a la notícia curta un vídeo i a la notícia estesa vos pose els altres dos.

      Destacar que Richard Stallman parla castellà, i al menys per a mi això suposa un punt més per la seua intel·ligència. Com més llengües sàpiga parlar una persona, més capacitat d’enteniment i un millor punt de vista tindrà del món.

      (més…)

      El passat 6 de desembre va presentar-se la primera versió de Decibel, la part de KDE4 que s’encarregarà de les comunicacions en temps real del futur escriptori. Decibel és un framework que permet als desenvolupadors integrar més fàcilment amb l’escriptori i les seues aplicacions missatgeria de text, VoIP i CTI (integració del telèfon amb el sistema informàtic).

        Per fer tot això, Decibel es basa en Telepathy que forma part del freedesktop.org. La part implementada actualment té el nom en codi “Houston”. Aquest dimoni s’encarrega de seguir l’estat online dels usuaris i reaacionar davant els esdeveniments que provinguen de l’exterior de forma que iniciarà les tasques necessàries per rebre la informació en curs.

        D’aquesta manera, Decibel entra a formar part dels “subprojectes” que conformaran KDE4 que està (o els agradaria que estiguera) previst que isca a l’estiu de l’any que ve.

        • Decibel — dimoni de comunicació
        • Kross — aplicació per integració d’scripts
        • Oxygen — la part que s’ocuparà de les icones
        • Phonon — part multimèdia del projecte
        • Plasma — s’ocuparà de l’escriptori i la integració de marcs en ell
        • Solid — projecte que s’encarregarà de la integració de hardware

        Ja fa un temps que va eixir Deluge, un client bittorrent molt lleuger, sense complicacions i amb un aspecte gràfic molt atractiu que destaca per la seua senzillesa. Actualment el projecte es troba en un punt de desenvolupament molt bo, ja s’estan desenvolupant per a futures versions la possibilitat d’afegir extensions, plugins i la cosa més important: un cercador de torrents.

        La darrera versió és la 0.4, que es va presentar fa un mes (actualment s’ha presentat una primera revisió). Els canvis d’aquesta versió es poden veure al changelog i cal destacar que ja es va habilitar la possibilitat d’afegir plugins (tot i que encara és un tema que no està afinat) així com poder carregar torrents via url. També, fa poc es va presentar la versió per a Windows.
        Qui tingueu Ubuntu, podeu instal·lar-lo afegint la següent línia al vostre sources.list (si teniu dapper, canvieu “edgy” per “dapper”):

        • deb http://espergreen.com/apt edgy main

        Més avall vos deixem una captura del nou aspecte gràfic que encara és en desenvolupament. Com a comentari personal, dir-vos que jo utilitzava sempre l’azureus fins que vaig descobrir aquest deluge. Deluge carrega molt menys l’ordinador.

        New Interface

          Ja fa un temps que existeix un projecte per a GNU/Linux que permet instal·lar sense complicacions el Microsoft Internet Explorer a aquesta plataforma. Fins fa poc, ens permetia instal·lar les versions de l’Internet Explorer des de la 6 i inferiors. A la versió beta, que encara és en desenvolupament ja s’ha donat suport per la versió 7.

          Bàsicament és una versió amb l’aspecte gràfic de la 6, però amb el motor de la 7. La versió beta d’IEs4linux (el nom del projecte) conté uns quants canvis que són visibles només executar-lo: s’ha afegit un instal·lador gràfic que ens permet una instal·lació més intuïtiva així com triar si instal·lem els possibles plugins (incloent el flash 9). La instal·lació és senzilla (recordeu que heu de tindre instal·lat el wine):

          1. Descarregueu l’instal·lador des d’aquest enllaç.

          2. Descomprimiu el tar.gz al directori que vulgueu (no cal ser superusuari).

          3. Vos fiqueu dins del directori creat i executeu l’instal·lador de la següent manera: ./installer –beta-install-ie7

          Una mica més avall vos deixem un parell de captures.

            DVD95 és una aplicació realitzada per GNOME que converteix dvd’s en format DVD9 a DVD5. DVD95 és una variant de DVD Shrink per a GNU/Linux que fa servir vamps y dvdauthor per fer un treball que podrem considerar “ràpid”. El resultat final pot ser una imatge ISO o un arbre de directoris.

            Des de la pàgina del seu projecte podeu obtindre una mica més d’informació (tot i que sembla que és prou nou). Vos deixem ací els enllaços directes per tal de descarregar els binaris i les versions per Fedora i Ubuntu:

            Ja portava un temps pensant-ho. No existeixen moltes pàgines en català que parlen de l’actualitat al món GNU/Linux, i a més a més, no existeix cap amb una “combinació” prou bona com per a que m’agrade tant com m’agradava SpaLinux.

            Per aquesta raó he creat somGNU, un blog d’actualitat GNU/Linux que, a més a més, tindrà un wiki i un fòrum. La part del fòrum és la menys important, puix fer que un fòrum funcione és complicat.

            Actualment, el meu anterior domini (www.spalinux.org) redireccionarà a aquest mateix domini.

            Ara, poc a poc, aniré muntant la web. Si algú està interessat en el projecte, jo estic encantat de que participe amb mi.

            SaLuT!