El teu blog de Linux en català

Monthly Archive: abril 2016

Amb l’arribada d’Steam a GNU/Linux, un gran nombre de jocs als quals només es podia jugar al Windows, van arribar al nostre sistema operatiu. El catàleg actual d’Steam per a GNU/Linux supera ja els 2000 títols. Encara que això haja arribat tard, podem dir que ‘jugar’ ja no és un problema per fer servir aquest sistema operatiu.

I ara tenim una publicació que per mi és molt simbòlica: Tomb Raider. Ho han anunciat al Twitter: el títol ja està disponible a Steam. Aquest port s’ha fet gràcies a Feral Interactive, que també s’han encarregat de portar altres títols com Alien: Isolation o Middle-earth: Shadow of Mordor.

Tomb Raider

Aquesta versió del Tomb Raider és la darrera que es va publicar on s’explica la història de com Lara Croft va esdevindre una lluitadora supervivent després d’un accident a una illa remota. Jo vaig jugar a la PS3 farà dos o tres anys i la veritat és que va ser un dels millors jocs als que he jugat mai.

El trobareu a Steam a partir de 19,99 euros. Hi ha disponible l’edició GOTY (Game of The Year, amb continguts addicionals).

Temps de jugar?

La majoria de nosaltres ja fa temps que emprem eines al núvol per desenvolupar tàsques quotidianes d’ofimàtica. Paquets ofimàtics com els de Microsoft, Google o Zoho, han demostrat ser fiables i còmodes al alliberar-nos de la necessitat de dur un USB amb els nostres documents sempre a sobre, o de necessitar un ordinador amb el nostre mateix editor de textos per no patir problemes de compatibilitat.

Open365 neix amb la intenció d’oferir una alternativa lliure a tots aquests paquets ofimàtics. En essència, es tracta de:

  • LibreOffice Online, amb el seu editor de text, fulls de càlcul i presentacions.
  • Seafile, per sincronitzar els nostres documents al núvol amb una carpeta a l’ordinador/mòvil/tauleta.
  • Kontact, el gestor de correu i calendari de KDE, a més d’utilitzar aquest per a mantenir una estètica a través de les aplicacions.
  • Jitsi, per al xat i videotrucades.

 

De moment es troba en fase beta, però si us registreu podreu trastejar-la. Ara mateix, ofereixen 20Gb d’emmagatzematge al núvol, una quantitat força raonable per a una versió gratuita i de fet ja us podeu descarregar els clients d’escriptori Linux/Mac/Windows i l’app per a Android. També ens ofereixen la possibilitat d’instal·lar l’Open365 al nostre propi servidor, per a qui no vulgui tenir informació sensible en servidors externs, tot i que aquesta opció encara no es troba disponible a la beta.

L’he estat emprant últimament i la veritat és que promet. No té res a envejar als altres paquets ofimàtics a nivell de prestacions: és complet, bonic i fàcil de fer servir però personalment encara no em convenç la fluidesa del LibreOffice. Després d’utilitzar durant molt temps la opció de Google, la velocitat de refresc de l’interfície o fins i tot a l’hora d’escriure em posa nerviós. M’atreviria a dir que he fet servir LibreOffice amb més velocitat a través d’escriptoris remots! Esperem que això estigui corregit a la versió definitiva i serà sens dubte l’opció de molts a l’hora de gestionar documents al núvol.

 

 

 

 

L’altre dia vaig necessitar canviar el nom d’usuari al meu linux. Res més fàcil que seguir pas a pas això (mai des de dintre de la sessió de l’usuari que esteu canviant-li el nom):

exec sudo -i
killall -u oldname
id oldname
usermod -l newname oldname
groupmod -n newname oldname
usermod -d /home/newname -m newname
usermod -c "New_real_name" newname
id newname

Whatsie és un client d’escriptori no oficial per a Whatsapp. Permet poder fer servir el sistema de missatgeria gràcies a les característiques web del client de Whatsapp. Està disponible per a Windows, Mac OSX i GNU/Linux.

Entre les diferents característiques que Whatsie ofereix, destaquem:

  • Integració nativa amb les notificacions d’escriptori del sistema
  • Es poden aplicar temes
  • Corrector ortogràfic
  • Dreceres de teclat
  • Opcions generals com: connexió en iniciar, minimització a la safata del sistema, selecció del navegador amb el qual s’obren els enllaços

Instal·lació a GNU/Linux

Si teniu Ubuntu o Debian, podeu fer el repositori que hi ha disponible:

gpg --keyserver pool.sks-keyservers.net --recv-keys 1537994D
gpg --export --armor 1537994D | sudo apt-key add -
echo "deb https://dl.bintray.com/aluxian/deb stable main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install whatsie

Si teniu altres distribucions, només cal que aneu a la pàgina de baixades i baixeu el paquet adient per a la vostra distribució

Possiblement hauríeu de considerar Telegram com a millor opció.

Foldit és un joc d’ordinador revolucionari, de finançament col·lectiu, que permet als jugadors ajudar en la recerca científica.

Text de la Viquipèdia:

«És un videojoc de trencaclosques en línia centrat en el plegament de proteïnes. Forma part d’un projecte d’investigació experimental i va ser desenvolupat pel Center for Game Science de la Universitat de Washington en col·laboració amb el Departament de Bioquímica de la mateixa universitat.

L’objectiu del joc és plegar l’estructura d’una sèrie de proteïnes de la millor manera possible, fent servir les eines que apareixen al joc. Les solucions que aconsegueixen més punts són analitzades pels investigadors, que determinen si existeix alguna configuració estructural nativa (o estat natiu) que es pugui aplicar a les proteïnes corresponents a la «vida real». Aleshores, els científics fan servir aquestes solucions per resoldre problemes a la «vida real», com ara lluitar contra malalties i eradicar-les o crear innovacions biològiques. Aquest joc és un dels exemples paradigmàtics de ludificació aplicada a l’àmbit de la recerca científica.»

Com jugar

Foldit té versions per a Windows, GNU/Linux i Mac. Des de la seua pàgina oficial podeu baixar els paquets d’instal·lació. El paquet per a GNU/Linux és un tar.gz que cal baixar, descomprimir i executar fer doble clic sobre l’executable Foldit.

Si el programa no s’executa,  proveu a fer-ho des d’un terminal. Veureu què està fallant. En el meu cas calia instal·lar freeglut:

sudo apt-get install freeglut3

Encara que ja fa anys que no faig servir Windows (allà pel 2004 o 2005 vaig abandonar-ho per complet, jo i la meua mare), sempre està bé saber que el món del programari lliure és molt més que GNU/Linux, sinó que és tot un món de programari que pot utilitzar-se a diversos sistemes operatius.

Ací teniu una llista subjectiva del millor programari lliure per al Windows 10:

Handbrake Una eina de conversió de vídeo que pot convertir-ho gairebé tot
Filezilla El millor client FTP d’escriptori del món mundial
Juice Per seguir els vostres podcasts
VLC Reproductor de vídeo potent, que ho reprodueix tot, que ho fa tot
GIMP La millor alternativa a Photoshop, des de sempre
LibreOffice El paquet ofimàtic del moment. Molt millor que eixe altre que és el diable, l’OpenOffice
Clementine Reproductor de música basat en l’antic AmaroK
Notepad++ Tot i que a nivell d’editors de codi en trobareu molts, aquest mola més que tots junts
VirtualBox OSE El món de la virtualització a GNU/Linux va canviar molt en arribar el VirtualBox, que també es pot trobar al Windows
WindDirStat Una eina que permet trobar fàcilment quins fitxers s’estan menjat tot l’espai al vostre ordinador
Wox Un meravellós llançador d’aplicacions, paregut al synapse per a GNU/Linux o eixe altre que existeix per a OSX
AutoKey Si voleu crear macros de tasques repetitives al vostre escriptori, AutoKey és la vostra salvació
Greenshot Eina de fàcil ús per fer captures de pantalla